Zapiekanka makaronowa z dynią i brokułami to pomysł na rodzinny sobotni obiad. Lubię tego typu dania za to, że praktycznie robią się same. No dobrze, troszkę pracy jest, bo dynię trzeba obrać, wydrążyć pestki i pokroić, zblanszować brokuły, ale to i tak nic, więc nie narzekajmy. Możemy w naprawdę szybkim czasie cieszyć się treściwym i smacznym posiłkiem.
Dynia ma to do siebie, że jest jej zazwyczaj dużo (w mojej kuchni przewijały się kolosy po kilkanaście kg). Po rozkrojeniu staram się zazwyczaj szybko ją wykorzystać w zupach, ciastach, sałatkach, dżemach czy gulaszach. Stąd na blogu tyle propozycji dyniowych.
Może zainteresują Was więc inne przepisy z dynią i brokułami:
- Zapiekanka makaronowa z brokułami
- Kremowa zupa brokułowa
- Sałatka z dynią
- Kremowa zupa z dyni i ciecierzycy
- Kremowa zupa dyniowo-kokosowa
- Zupa dyniowa z kasztanami
- Jabłkowo-dyniowa zupa krem z oliwą truflową i mleczną pianką
- Ciasto z dynią i czekoladą
- Dżem z dyni
- Gnocchi dyniowe
- Korzenne kwadraty z dynią i orzechami włoskimi
- Muffiny dyniowe z daktylami
- Kremowa zupa z dyni, pomidorów i chili
- Gulasz z kurczakiem i pieczoną dynią
Przepis własny
SKŁADNIKI:
ok. 400g dyni (po oczyszczeniu ze skóry i pestek)
1 brokuł
250-300g makaronu (u mnie grube rurki Tortiglioni)
150g startego parmezanu/grana padano
3 ząbki czosnku
szczypta gałki muszkatołowej
szczypta cynamonu
czubata łyżeczka suszonego tymianku
2 łyżki śmietany 18%
pół szklanki mleka
czubata łyżka masła
sól, pieprz
łyżka oliwy z oliwek
Dynię obieramy ze skóry i oczyszczamy z pestek. Kroimy w grubą kostkę. Przekładamy do garnka, dodajemy parę kropel wody, dusimy i czekamy, aż zmięknie. Kiedy zacznie się rozpadać dodajemy masło i rozgniatamy ją. Ja zrobiłam to drewnianą szpatułką.
Wlewamy mleko, śmietanę, przyprawiamy solą, pieprzem, gałką, cynamonem oraz tymiankiem. Przeciskamy czosnek. Mieszamy i odstawiamy.
W tym czasie blanszujemy brokuła. Najpierw różyczki zalewamy wrzątkiem, solimy i czekamy ok. 5 minut, a następnie przekładamy do zimnej wody lub wody z lodem. Odcedzamy.
Odcedzony makaron łączymy z farszem z dyni, dokładnie mieszamy, dodajemy większość sera (część zostawiamy), przekładamy do żaroodpornej formy nasmarowanej oliwą. Układamy brokuły (wciskamy między makaron) i posypujemy pozostałym serem.
Pieczemy ok. 20 minut w temperaturze 190 stopni.
Bon Appétit!

Uwielbiam zapiekanki. Z przyjemnością skusiłabym się na Twoją bo wygląda bardzo smacznie:)
OdpowiedzUsuńDoskonała propozycja na jesienny obiad!
OdpowiedzUsuńZapiekanki makaronowe to rzeczywiście prosty do zrobienia obiad. Twoja propozycja wygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńoooooo! na pewno wypróbuję!
OdpowiedzUsuńKolejna pyszna dyniowa propozycja. Wspaniała zapiekanka w sam raz na rodzinny obiad :)
OdpowiedzUsuńPyszna mniam moje dzieci rok, 7 lat i mąż są zachwyceni.
OdpowiedzUsuń