Grudzień obfituje w pieczenie ciastek, zwłaszcza pierniczków, ciastek z bakaliami, korzennych i tych z masą marcepanową. Moja kuchnia zamienia się wówczas w istną manufakturę ciastek. Wśród nich są typowo świąteczne ciasteczka marcepanowe.
Przedstawiam Wam mój własny przepis, opracowany metodą prób i błędów. Tak przygotowane ciastka są zawsze kruche, rozpływają się w ustach, nie czerstwieją. Smak marcepanu i amaretto zadowoli Was na pewno, zwłaszcza w okresie świąt Bożego Narodzenia.
Są również idealnym prezentem dla naszych bliskich. Wystarczy owinąć je w folię, udekorować piękną wstążką lub włożyć bezpośrednio do puszki z motywami świątecznymi. Pomysłów na opakowanie ciastek na pewno Wam nie zabraknie :-)
To już ostatni świąteczny post na blogu! Z okazji Świąt Bożego Narodzenia życzę Wam przede wszystkim spokoju i chwili wytchnienia. Dużo smacznego jedzenia i mnóstwa prezentów pod Waszymi choinkami. A w Nowym Roku 2014 samych sukcesów i spełnienia wszystkich marzeń.
Do przeczytania w styczniu,
Agata
To już ostatni świąteczny post na blogu! Z okazji Świąt Bożego Narodzenia życzę Wam przede wszystkim spokoju i chwili wytchnienia. Dużo smacznego jedzenia i mnóstwa prezentów pod Waszymi choinkami. A w Nowym Roku 2014 samych sukcesów i spełnienia wszystkich marzeń.
Do przeczytania w styczniu,
Agata
Przepis własny
SKŁADNIKI:
szklanka mąki (250ml) +2 płaskie łyżki
100g masła (zimne)
100g masy marcepanowej
1 jajko
4 łyżki cukru pudru
1,5 łyżki amaretto
pół łyżeczki sody
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
szczypta kardamonu mielonego
migdały bez skórek (po jednym na jedno ciastko)
Blacha z piekarnika lub blaszka do ciasteczek wyłożona papierem do pieczenia
Do miski wsypać przesianą mąkę z proszkiem, sodą, kardamonem, solą i cukrem pudrem. Dodać pokrojone w kostkę masło, zetrzeć lub rozkruszyć masę marcepanową. Zagniatać ciasto, rozmiękczając tym samym masło. Dodać rozkłócone jajko i likier amaretto. Wyrobić jednolite ciasto i wstawić je do lodówki na około 30-45 minut.
Ciasto stwardnieje, dzięki czemu będzie łatwiej uformować kuleczki.
Bierzemy po kawałku ciasta, formujemy kuleczki i układamy na blasze w odstępach 3cm. Każdą kulkę spłaszczamy palcami, denkiem szklanki lub szerokim płaskim nożem (jak nam wygodniej). Na środku każdego ciastka układamy migdał, dociskając go delikatnie.
Pieczemy 10-12 minut w temp. 160 stopni z termoobiegiem.
Bon Appétit!