Sałatka z awokado i fetą, komosą ryżową i pestkami dyni. Uwielbiana przeze mnie ostatnio i jadana bardzo często. Te kilka składników w zadziwiający sposób tworzy kompletny smak. Polecam na lunch lub obiad do pracy. Samo zdrowie!
Dzielę się z Wami tym przepisem z nieskrywaną radością i nadzieją, że i Wy ją pokochacie i będziecie mięli na jej punkcie obsesję :-)
Dzielę się z Wami tym przepisem z nieskrywaną radością i nadzieją, że i Wy ją pokochacie i będziecie mięli na jej punkcie obsesję :-)
Jedna uwaga: Sałatkę rozłożyłam na czynniki pierwsze tylko do prezentacji na zdjęciach. Jeśli ją przygotowujecie dla siebie ułóżcie wszystkie składniki w miseczkach lub głębszych talerzach i wymieszajcie.
Przepis własny
SKŁADNIKI dla 2 osób:
garść ulubionej sałaty (u mnie mieszanka 3 rodzajów)
pół szklanki ugotowanej komosy ryżowej
1 dojrzałe awokado
50-80g sera feta
2 mniejsze ogórki gruntowe
3 łyżki pestek z dyni uprażonych na suchej patelni
kilka gałązek natki pietruszki
Sałatę myjemy, osuszamy i układamy na talerzu. Dodajemy komosę, pokrojoną w kostkę fetę i ogórki, pestki z dyni oraz pokrojone awokado. Wszystko skrapiamy sokiem z cytryny, a przede wszystkim awokado, które szybko się utlenia. Dekorujemy natką. I polewamy dressingiem.
5-6 łyżek jogurtu naturalnego
kilka listków mięty
pół pęczka natki pietruszki
1 duży ząbek czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
sok z ćwiartki cytryny
1 łyżka octu z białego wina
szczypta soli morskiej
mała szczypta pieprzu cayenne
Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze i miksujemy. Polewamy sałatkę.
Bon Appétit!
Zapowiada się wyjątkowo:)
OdpowiedzUsuńŚwietna sałatka - samo zdrowie! Pomysł na ułożenie składników w ten sposób bardzo mi się podoba - ładnie to wygląda na zdjęciach.
OdpowiedzUsuńWygląda pięknie taka 'niewymieszana', ale niestety nie lubię awokado.
OdpowiedzUsuńAle pięknie wygląda. Zdrowe i jakże smaczne połączenie.
OdpowiedzUsuń