Niezwykła sałatka z żurawiną i kuskusem jest moim sprawdzonym pomysłem na obiad. Robię jej znaczną ilość i podjadam. Dobór składników nie jest przypadkowy. Każdy z nich oddaje smak i w całości tworzy sałatkę idealną. Niby nic wielkiego, a to naprawdę doskonały przepis na jesienny obiad lub lunch do pracy.
SKŁADNIKI dla 3 osób:
2 szklanki napęczniałego kuskusu
pół słoiczka pomidorów suszonych z zalewy olejowej
1 mała czerwona cebula lub szalotka
50-80g fety
3 łyżki uprażonych ziaren słonecznika (migdały, orzechy)
4 garście suszonej żurawiny
połówka granata (wyłuskane pestki)
Do miseczki wrzucamy kuskus, kroimy pomidory suszone i siekamy cebulkę. Rozkruszamy fetę. Łączymy z pozostałymi składnikami. Dekorujemy natką pietruszki.
DRESSING:
2 ząbki czosnku
łyżka miodu
5-6 łyżek oliwy z oliwek
1 łyżka octu balsamicznego
pół łyżeczki kuminu (prażę go na patelni i ugniatam w moździerzu)
szczypta cynamonu
sok wycisnięty z połowy cytryny
sól, świeżo mielony pieprz
kilka listków mięty
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
oj, zjadłabym, zjadła!
OdpowiedzUsuńsamo zdrowie i jak cieszy oczy!!
OdpowiedzUsuńJaka śliczna, kolorowa sałatka :) W sam raz, żeby zabrać do pracy.
OdpowiedzUsuńWygląda niezwykle smakowicie :)
OdpowiedzUsuńjaka apetyczna i te przeróżne kolory! aż chciałoby się zjeść!
OdpowiedzUsuńALE KOLORY:) ! Tylko zamieniłabym kuskus na coś bez glutenu, np komosę ryżową :)
OdpowiedzUsuńCudowna sałatka Agatko. Idealna na drugie śniadanie w pracy.
OdpowiedzUsuńBardzo dobra sałatka, dziękuję :)
OdpowiedzUsuń