Gulasz z kurczakiem i pieczoną dynią, z dużą ilością korzennych przypraw, lekko pikantny. Typowy jesienny obiad, który możemy serwować z ryżem, kaszami czy pieczywem.
Danie bardzo uniwersalne, które możemy zmienić wedle upodobań. Mam na nie wiele pomysłów. Na pewno będzie smakować idealnie z namoczoną wcześniej i ugotowaną ciecierzycą. Do dania pasują również podsmażone pieczarki lub grzyby, na które mamy obecnie sezon.
W każdym razie polecam Wam przepis i dajcie znać jak smakowało! :-)
PS. Danie przygotowałam w woku, ponieważ dzięki temu warzywa są chrupiące i nie rozlatują się.
Danie bardzo uniwersalne, które możemy zmienić wedle upodobań. Mam na nie wiele pomysłów. Na pewno będzie smakować idealnie z namoczoną wcześniej i ugotowaną ciecierzycą. Do dania pasują również podsmażone pieczarki lub grzyby, na które mamy obecnie sezon.
W każdym razie polecam Wam przepis i dajcie znać jak smakowało! :-)
PS. Danie przygotowałam w woku, ponieważ dzięki temu warzywa są chrupiące i nie rozlatują się.
Przepis własny
SKŁADNIKI:
2 piersi z kurczaka (oczyszczone, pokrojone w kostkę i oprószone solą i pieprzem)
ok. 600g-700g dyni obranej i bez nasion
1 marchewka
1 duża czerwona papryka lub 2 mniejsze
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy z oliwek (lub oleju z pestek dyni)
3 łyżki passaty pomidorowej (opcjonalnie)
1 łyżeczka papryki wędzonej (pimenton)
szczypta płatków chili lub połówka świeżej papryczki chili (u mnie świeża papryczka)
szczypta gałki muszkatołowej
szczypta cynamonu
łyżka suszonego tymianku
sól, pieprz do smaku
3/4 szklanki wody lub bulionu
natka pietruszki do ozdoby
Obraną dynię układamy na blasze z piekarnika, wyłożonej papierem do pieczenia. Skrapiamy oliwą, oprószamy solą morską i pieczemy do miękkości ok. 30 minut w temp. 190 stopni.
W tym czasie na rozgrzany wok z oliwą wrzucamy posiekaną cebulę i czosnek. Dodajemy wędzoną paprykę. Smażymy przez minutę. Wrzucamy pokrojonego kurczaka i marchewkę; smażymy, aż mięso będzie gotowe. Dodajemy pokrojoną w grubszą kostkę paprykę, podlewamy wodą lub bulionem i dusimy przez 4 minuty. Jeśli używamy passatę pomidorową należy ją dodać w tym momencie.
wygląda bardzo apetycznie
OdpowiedzUsuńTwój gulasz wygląda niesamowicie:)
OdpowiedzUsuńTakie dania uwielbiam - rozgrzewające, idealne na chłodniejsze wieczory:)
OdpowiedzUsuńWygląda niezwykle apetycznie. I te kolory! U mnie dynia leży póki co na parapecie i czeka na wykorzystanie.
OdpowiedzUsuń