poniedziałek, 30 listopada 2015

Sernik pomarańczowy

sernik na spodzie oreo
Sernik pomarańczowy

Sernik pomarańczowy to kolejna bardzo smaczna propozycja świątecznego ciasta. Okres przedświąteczny z kolei to idealny moment by wypróbować nowe przepisy, które z powodzeniem wykonamy na świąteczny stół. Przepis opracowałam sama dawno temu i aż się dziwię, że do tej pory nie miałam okazji go tutaj opublikować. Sernik jest stałym elementem naszego świątecznego biesiadowania. Jest bardzo pomarańczowy, dzięki świeżej skórce pomarańczowej, kandyzowanej oraz dzięki domowemu ekstraktowi, który podnosi intensywność tej pomarańczowej nuty w masie serowej. Smak jest po prostu genialny!Zróbcie go koniecznie!
Przepis na domowy ekstrakt pomarańczowy znajdziecie TUTAJ.

piątek, 27 listopada 2015

Śledzie ze śliwkami

śledzie na wigilię
Śledzie ze śliwkami

Śledzie ze śliwkami muszą się znaleźć na Waszych świątecznych stołach, przychodzę więc szybciutko  z przepisem. Będziecie potrzebować do nich śliwki zarówno suszone, jak i wędzone. Jak widzicie na zdjęciu przygotowałam śledzie z dużej porcji i wyszły mi 3 słoiczki. Podaję jednak składniki na mniejszą porcję, wiem bowiem że nie każdy taki sposób podania śledzia lubi.
Ja osobiście jestem śledziarą i połączenie lekko podsmażonej czerwonej cebuli ze śliwkami w occie balsamicznym bardzo mi smakuje. Śledzie możecie również przygotować z olejem lnianym. Ja i tym razem pozostałam jednak wierna oliwie.
Więcej przepisów na świąteczne frykasy znajdziecie TUTAJ.
A przede wszystkim zapraszam do zapoznania się z przepisami na śledzie. 

środa, 25 listopada 2015

Kawa piernikowa

kawa piernikowa w domu
Kawa piernikowa

Kawa piernikowa, a dokładnie latte piernikowe z użyciem syropu domowej roboty. Pyszna, rozgrzewająca kawa w klimacie świątecznym. Bardzo prosta do przygotowania. Ta kawa poprawi Wam humor, więc czym prędzej ją przygotujcie. Podczas porządków świątecznych jak znalazł :-)

poniedziałek, 23 listopada 2015

Sernikomakowiec

ciasto seromakowiec
Sernikomakowiec

Sernikomakowiec to ciasto, którego nie może zabraknąć podczas Świąt. Niesamowicie proste i w miarę szybkie do wykonania, w zależności od tego czy wykorzystujecie masę z puszki czy tą przygotowaną przez Was (PRZEPIS). Przyznam, że nie kupuję masy makowej, a jeśli mi się zdarzy jak w tym przypadku to dopieszczam ją jeszcze po swojemu. Dodaję rodzynki, skórkę pomarańczową, rum oraz ekstrakt waniliowy lub pomarańczowy. Dzięki temu mam poczucie, że choć w jakimś stopniu zbliżam się do smaku tej domowej masy makowej, którą jak nakazuje tradycja przygotowuję dwa razy w roku na Boże Narodzenie i Wielkanoc.

piątek, 20 listopada 2015

Sałatka śledziowa

Sałatka ziemniaczana ze śledziami
Sałatka śledziowa

Sałatka śledziowa to chyba najbardziej typowa, polska przystawka świąteczna i sylwestrowa. Przygotowywana w podobny sposób jak klasyczna polska sałatka jarzynowa. Jednak tu podstawą są śledzie. Jeśli kupujecie matjasy z beczki nie musicie ich długo moczyć, ale na pewno warto spróbować kawałeczek. Potem śledzie należy osuszyć, pokroić i połączyć z pozostałymi składnikami. Ważne, żeby ziemniaki były ugotowane w mundurkach. Mają zupełnie inny smak. Sałatka ta nie należy może do wykwintych i wyjątkowych, jest jednak moją ulubioną i nie może jej zabraknąć podczas Świąt. Do sałatki możecie również dodać takie składniki jak: groszek konserwowy lub ugotowaną marchewkę. Całość ożywi zarówno smakowo jak i wizualnie posiekany koperek lub natka pietruszki.

środa, 18 listopada 2015

Syrop piernikowy do kawy

syrop piernikowy do kawy jak zrobic
Syrop pierniczkowy do kawy

Syrop piernikowy do kawy to kolejny po syropie dyniowym i syropie cynamonowym dodatek do kawy i gorącej czekolady. Przygotowałam go na bazie domowej przyprawy piernikowej, wody i brązowego cukru. Przygotujecie go w mig, a dzięki niemu poczujecie się bardzo świątecznie. Zapach przyprawy piernikowej unosi się bowiem w całym domu i przywodzi na myśl święta. Jestem więcej jak pewna, że jak tylko uraczycie gości kawą z tym niezwykłym, korzennym syropem zrobicie prawdziwą furorę, a każdy będzie prosił o przepis.

poniedziałek, 16 listopada 2015

Sernikobrownie z frużeliną

sernik na spodzie brownie
Sernikobrownie z frużeliną

Sernikobrownie z frużeliną porzeczkową chodziło za mną od jakiegoś czasu. Bardzo chciałam przetestować inny przepis niż mój, który jest na blogu. I jestem pod ogromnym wrażeniem tego sernika. Według mnie pięknie zaprezentuje się na świątecznym stole. W oryginale podany był z marmoladą śliwkową z pomarańczą. Ja postawiłam na frużelinę, ponieważ mam jej spory zapas. Brownie z gorzkiej czekolady w połączeniu z delikatną masą serową i porzeczkami to strzał w dziesiątkę. Sernik pieczony jest w kąpieli wodnej, dzięki czemu masa jest naprawdę bardzo subtelna, a wierzch sernika idealnie prosty, co daje pole do popisu w kwestii dekoracji.
Słusznie zauważyliście ostatnio, że na blogu jest za mało serników pieczonych (więcej jest tych na zimno). Postanowiłam to naprawić. Obiecuję więc, że w najbliższym czasie pojawią się nowe receptury na jakby nie było moje ulubione ciasto.

czwartek, 12 listopada 2015

Dyniowe pancakes piernikowe

Pankejki dyniowe
Dyniowe pancakes piernikowe

Dyniowe pancakes piernikowe to placuszki z wykorzystaniem domowej przyprawy piernikowej oraz syropu z dyni. Podane z dżemem agrestowym, dzięki czemu smakowo balansują z korzennym syropem dyniowym. Dodatkowo oprószone cukrem pudrem i cynamonem. Puszyste, miękkie i takie jesienne. Wyobrażam sobie, że tak zaczynacie niedzielne śniadanie.

poniedziałek, 9 listopada 2015

Pumpkin Spice Latte-przepis

kawa z syropem dyniowym
Pumpkin Spice Latte-przepis

Pumpkin Spice Latte to nawiązanie do ostatniego postu, w którym opublikowałam dla Was przepis na syrop dyniowy z przyprawą piernikową i ekstraktem z wanilii. Kawa ze wspomnianym syropem jest bardzo aromatyczna i świetnie smakuje w okresie jesienno-zimowym. Grzech jej nie spróbować, dlatego zaczęcam do wykonania najpierw wspomnianego syropu. Wykonana przeze mnie kawa cieszy oko, pięknie bowiem prezentują się jej poszczególne warstwy. Do tego smakuje wybornie i nie jest przesłodzona jak w popularnej sieci kawiarni znanej na całym świecie. Stopień słodkości możecie oczywiście dostosować do Waszych preferencji, tak samo z ilością syropu. Dodajcie więcej lub mniej. Po wypiciu jednej kawy z nim przekonacie się, co tak naprawdę odpowiada Waszym kubkom smakowym. No i przede wszystkim taką kawą zrobicie furorę we własnych domach! Już nie trzeba iść na masakrycznie drogą i przesłodką pumpkin spice latte do Starbunia :-)

piątek, 6 listopada 2015

Syrop dyniowy

przepis na syrop dyniowy
Syrop dyniowy


Syrop dyniowy wreszcie i u mnie zagości na blogu. Domowej roboty syrop nie jest trudny do zrobienia, a smakiem na pewno Was zaskoczy. Wszyscy znacie popularną kawiarnię sieciową, od której wszystko tak naprawdę się zaczęło. Słodki, korzenny syrop zmieszany z kawą. Świat oszalał na jego punkcie. Ja przyznam Wam szczerze, że nie przepadam za takimi słodkimi kawami, dlatego syrop posłodziłam symbolicznie i jego smak w zupełności mi odpowiada. W ogóle syrop dyniowy wykonałam według własnej koncepcji. Niektórzy pieką dynię, by wydobyć z niej więcej smaku, ja ugotowałam ją w rondelku z wodą, cukrem, ekstraktem z wanilii i przyprawą piernikową, dzięki czemu cały proces trwał krócej. Na długie jesienno-zimowe popołudnia jako uzupełnienie ulubionej kawy, polecam.
A już w kolejnym poście popularna Pumpkin Spice Latte z wykorzystaniem syropu :-) Zapowiada się dyniowy tydzień na blogu!

czwartek, 5 listopada 2015

Syrop imbirowy

przepis na syrop imbirowy
Syrop imbirowy

Syrop imbirowy to niezwykły dodatek do herbaty, kawy, lemoniady oraz piwa. Niezwykle spodobał mi się również pomysł wykorzystania go w deserach np. lodowych, niestety ten akurat nie jest zbyt gęsty, więc nie nadaje się!
Bardzo cenię sobie imbir i jego właściwości. To w końcu jedna z najzdrowszych przypraw świata. Właściwie od wczesnej jesieni do późnej wiosy piję wodę z cytryną, miodem oraz imbirem (KLIK!), a także stosuję go do wielu dań typu curry, do dań strączkowych, zup, ciast lub do podsmażanego makaronu soba z warzywami. Imbir jest po prostu niezbędnym składnikiem w mojej kuchni!
Działa przeciwzapalnie, przeciwbólowo i chroni nas przed wirusami. Działa odchudzająco, reguluje trawienie, a zawarty w nim olejek wspomaga wydzielanie soków żołądkowych!Rozgrzewa organizm, więc warto kupować go zimą. Nawet, jeśli nie lubicie imbiru sięgnijcie po niego ze względów zdrowotnych.

poniedziałek, 2 listopada 2015

Tiganites-przepis

tiganites-greckie placuszki
Tiganites-przepis

Tiganites (τηγανίτες) to greckie placuszki podawane z gęstym jogurtem, miodem, oprószone cynamonem i orzechami włoskimi. Małe, puszyste placuszki będą świetną propozycją zarówno śniadaniową jak i deserową.
Według Greków to pierwsze naleśniki, jakie powstały na świecie. I coś w tym jest!Bo zajadali się nimi już starożytni Grecy. Pomyślicie, że to zwykłe placki śniadaniowe, jednak skórka cytrynowa (pomarańczowa również pasuje) nadaje im wyjątkowości.