poniedziałek, 29 grudnia 2014

Kawa cynamonowa-przepis

Przepis na kawę z cynamonem

Kawa cynamonowa dla wielbicieli słodszych kaw. Do jej przyrządzenia niezbędny będzie syrop cynamonowy, który prezentowałam w jednych z ostatnich postów. Przepis na niego znajdziecie TUTAJ.
Kawa, która szczególnie smakuje zimą, jest mocno korzenna za sprawą cynamonu. Ważny jest oczywiście gatunek kawy, dlatego postawcie na jakość. Ja do parzenia kawy używam ekspresu ciśnieniowego, który mieli ziarenka kawy, dzięki temu wiem, że oddaje jej pełen aromat. A do tego puszyste, spienione mleko...

wtorek, 23 grudnia 2014

Trufle piernikowe

Trufle na Boże Narodzenie

Trufle piernikowe przygotowane z serka mascarpone i gorzkiej czekolady. Prościej się nie da, a mogą stanowić doskonały prezent jadalny z okazji Świąt. Jeśli więc jeszcze nie macie prezentu gwiazdkowego zakasajcie rękawy i zróbcie domowe trufle. Taki prezent ucieszy każdego. 
Swoje trufle obtoczyłam w kakao i udekorowałam płynną czekoladą w 3 kolorach: zieloną, czerwoną i białą.

niedziela, 21 grudnia 2014

Syrop cynamonowy do kawy

Syrop cynamonowy-przepis


Syrop cynamonowy do zrobienia w dosłownie tyle, ile gotujemy wodę na herbatę. Dla wielbicieli cynamonu, słodkich kaw, herbat, grzanego piwa, a także trafny pomysł na prezent.  Może być przechowywany dość długo, ponieważ konserwuje go cukier.
Wystarczy niewielka ilość by zamienić zwykłą kawę w niezwyczajny napój.
Z pewnością znacie tego typu kawy z kawiarni sieciowych. Ja nigdy po nie nie sięgam, bowiem są dla mnie za słodkie. A że nie słodzę herbaty od dzieciństwa, a do kawy wrzucam zaledwie 3 maleńkie kryształki cukru kandyzowanego, to każda z tych kaw przyprawia mnie o mdłości. Na szczęście reszta rodziny lubi takie dodatki do kaw, więc mam dla kogo je robić.

Jeszcze przed Świętami zamierzałam Wam zaprezentować syrop piernikowy, jednak z braku czasu nie zdążę :-(

piątek, 19 grudnia 2014

Piernik z suszonymi śliwkami

Piernik z suszonymi śliwkami - przepis

Elegancki i dostojny Pan Piernik z suszonymi śliwkami. Doskonały w smaku i niezwykle prosty. Jego doskonałość polega na tym, że wykorzystujemy do niego upite w rumie suszone śliwki, które w mocno korzennym cieście komponują się wybornie. Pięknie rośnie, ładnie się kroi i nie jest bardzo suchy.
Jeden z lepszych pierników, które możemy w dodatku przygotować last minute. 
Cieszę się, że natrafiłam na ten przepis, bo taki pomysł na piernika krążył w głowie mi od dawna.
Polecam Wam przetestowanie go na najbliższe święta. Nie zawiedziecie się, a oczarujecie rodzinę i bliskich. 
Jeśli piernik będą spożywały również dzieci pomińcie rum, a zastąpcie go esencją herbacianą.

czwartek, 18 grudnia 2014

Krokiety z kapustą i grzybami

Krokiety z kapustą i grzybami - przepis

Krokiety z kapustą i grzybami to moja kolejna propozycja na wykorzystanie farszu z tego przepisu. Były już drożdżowe paszteciki również doskonale pasujące do barszczu, a teraz zapraszam Was na krokiety.
Są bardzo proste do zrobienia, a smakują wybitnie! To staropolskie danie podawane zawsze na Święta Bożego Narodzenia. Rozpowszechnione również na kolację sylwestrową.
Warto zrobić je wcześniej i zamrozić. A tuż przed Świętami ubędzie nam pracy :-)

środa, 17 grudnia 2014

Paszteciki drożdżowe z kapustą i grzybami

Przepis na drożdżowe paszteciki z kapustą i grzybami

Staropolskie paszteciki z ciasta drożdżowego wypełnione farszem z kapusty kiszonej, pieczarek i grzybów. Podawane najczęściej do barszczu w Święta Bożego Narodzenia. 
Proces przygotowania tych pasztecików najlepiej rozłożyć na dwa dni i przygotować dzień wcześniej farsz. Nie tylko ułatwi to nam pracę, ale również farsz zyska na smaku.
Dodatkami, które wzbogacą tradycyjny smak mogą być np. wędzone śliwki, rodzynki czy żurawina. Warto również spróbować wersji z pomidorami. Paszteciki możecie zamrażać w szczelnych pojemnikach. Potem łatwo "odgrzać" w piekarniku.

Przepis na postną kapustę znajdziecie w poprzednim poście!

poniedziałek, 15 grudnia 2014

Kapusta z grzybami i pieczarkami

Przepis na kapustę z grzybami

Kapusta z grzybami i pieczarkami to danie postne, na pozór bardzo zwyczajne robione najczęściej w okresie Świąt Bożego Narodzenia. Z pewnością znacie ją doskonale ze swoich domów.  Podawana jest w takiej postaci najczęściej solo lub z chlebem. Również stanowi doskonały farsz, którym możecie nadziać pierogi, krokiety, paszteciki lub drożdżowe paszteciki czy kapuśniaczki. Lubię, kiedy kapusta jest konkretnie przyprawiona, dlatego dobrze, kiedy jest kwaśna! Używam też świeżo zmielonego pieprzu w sporej ilości. Na same Święta jednak przygotowuję kapustę z samych grzybów. Tylko grzyby nadają jej odświętnego charakteru. Zwłaszcza, jeśli grzyby zbiera się samodzielnie, a miałam ku temu wielokrotnie okazję tej jesieni co wiecie już z Facebooka. Zresztą zbieranie grzybów towarzyszy mi od dzieciństwa. To zajęcie bardzo mnie relaksuje i co tu dużo mówić, mam do tego oko i spryt :-)
Ale wracając do kapusty tym razem jednak przygotowałam wersję zarówno z pieczarkami jak i z dodatkiem grzybów. Mam nadzieję, że Wam posmakuje!

piątek, 12 grudnia 2014

Pani Walewska

Przepis na Panią Walewską

Pani Walewska, zwana również Pychotką, to bardzo lubiane u mnie w domu ciasto. Do tej pory robiłam je z innego, sprawdzonego przez mamę i przeze mnie przepisu. Tym razem postanowiłam wykorzystać przepis odrobinę inny. Różnica polega m.in na zwiększeniu ilości jajek i innych proporcji. Przez co ciasto wychodziło mi wcześniej niskie.  
Pani Walewska pasuje na wszelkie okazje rodzinne. Jest również doskonała na Święta Bożego Narodzenia i do tej kategorii zapisuję to ciacho :-)

środa, 10 grudnia 2014

Łosoś z patelni na Święta

Łosoś smażony na maśle

Łosoś z patelni na święta to szybka propozycja dla tych, którzy za karpiem nie przepadają i na Wigilię wybierają inne ryby. Łososia wystarczy krótko smażyć na patelni, dlatego danie nie jest skomplikowane.
Siła tkwi w dodatkach, które możecie przygotować wcześniej. Warto zrobić ich kilka, a wtedy takie danie wpisuje się przede wszystkim w menu bożonarodzeniowe.
Ja zaproponowałam chutney z czarnej porzeczki. To podpatrzony u Jamiego O. pomysł, który przygotowuje taki chutney z różnych owoców jako dodatek do mięs i ryb. Zresztą dobrze mi znany, ponieważ w moim domu rodzinnym podaje się np. pieczonego indyka z nadzieniem, a do niego borówkę brusznicę przygotowaną na sposób słodko-wytrawny. Tak się złożyło, że posiadam większą ilość własnego dżemu porzeczkowego, a do łososia (i do indyka lub kaczki, ale o tym w innym wpisie) moim zdaniem pasuje on idealnie. Wszystko okraszone również posiekanymi pistacjami, dzięki czemu danie zyskuje na swojej wyjątkowości. Jest to jedno z moich ulubionych dań rybnych i mam nadzieję, że i Wam posmakuje. A może zagości na stole wigilijnym lub jako główne danie w dniu Bożego Narodzenia. 

wtorek, 9 grudnia 2014

Śledzie w marynacie korzennej

Śledzie korzenne

Śledzie w marynacie korzennej znalazłam w Magazynie Kuchnia całkiem przypadkowo, szukając nowych inspiracji na kolejne śledziowe przepisy. Na moim blogu znajdziecie dużą ilość tych przepisów. Są to sprawdzone receptury, które znam od lat. Wiele z nich powstało w wyniku eksperymentów i zostało ze mną do dziś. Teraz jednak otwieram się na zupełnie nowe połączenia smakowe, w których główną rolę odgrywają śledzie (śledzie w sosie kawowym? Czemu nie?). Interesuje mnie również proces przygotowania. Z chęcią spotkałabym się z jakimiś kucharzami (Mistrzami!!!), którzy potrafią ze śledzia wyczarować danie godne uwagi, ale również dzieło, tak zaskakujące, że mnie może nigdy nie przyszłoby do głowy. I choć ten przepis nie jest niczym nowym, czy odkrywczym to zamieszczam go bez wahania. Kubki smakowe zwariują! To naprawdę bardzo smaczne śledzie.

poniedziałek, 8 grudnia 2014

Cytrynówka świąteczna

Przepis na szybką cytrynówkę

Cytrynówka świąteczna to odsłona tradycyjnej wersji cytrynówki, którą znajdziecie TU.
Niezmiennie od dawna cieszy się dużym zainteresowaniem na blogu, co bardzo mnie cieszy i stanowi pewnego rodzaju wyróżnienie.
Dlatego też postanowiłam podzielić się z Wami wersją świąteczną, która powstaje w sposób ekspresowy. Różnica polega na dodaniu do nalewki cynamonu oraz goździków,  ale także sposób przygotowania jest nieco inny.
Nalewka jest niemal natychmiast gotowa do wypicia i nic nie ujmuje jej smaku. Jak dla mnie przepyszna, a zachwyty podziela cała rodzina. Zazwyczaj robię od razu z podwójnej porcji.
Polecam na Święta,  ale nie tylko, bo to naprawdę sprawdzony przeze mnie przepis, który stosuję od lat i sama go dopracowałam do obecnego stanu, który jak dla mnie jest idealny. Również polecam jako tzw. "prezent jadalny/pijalny" z okazji Świąt Bożego Narodzenia.

niedziela, 7 grudnia 2014

Przepisy na Boże Narodzenie

Święta Bożego Narodzenia już tuż tuż. Jako że na blogu uzbierałam całkiem pokaźną ilość przepisów świątecznych postanowiłam je zebrać w jednym miejscu. Mam nadzieję, że dzięki temu będzie Wam łatwiej poruszać się po blogu i dokonać trafnych wyborów, dotyczących menu na ten niezwykły czas w roku. Oczywiście będę robić systematycznie aktualizację.

piątek, 5 grudnia 2014

Babeczki czekoladowe z likierem Baileys

Czekoladowe babeczki wilgotne

Babeczki czekoladowe z likierem Baileys to pyszne, małe maleństwa, które sprawdzą się na nie jednym Christmas Party lub na same Święta Bożego Narodzenia. Rozpływają się w ustach, mocno czekoladowe, lekko chrupiące za sprawą migdałów i groszków czekoladowych, a przede wszystkim wilgotne, dzięki Baileysowi. Po prostu pyszne!
Wykorzystałam najnowsze w mojej kolekcji foremki silikonowe, ale sprawdzą się zwykłe formy na muffiny lub inne kształty głębszych foremek.

środa, 3 grudnia 2014

Keks angielski

Najlepszy keks angielski


Keks angielski to ciasto uniwersalne, które choć kojarzy się z Bożym Narodzeniem pasuje na wiele okazji. Moja przyjaciółka Ania, mieszkająca w Niemczech doszła do perfekcji w przygotowaniu tego ciasta i kiedy tylko ją odwiedzam sama proszę o powitanie tym słodkim wypiekiem, pełnym bakalii, wilgotnym i bardzo rumowym. Obok tego ciasta nie da się przejść obojętnie. Przepis zapożyczony  z Moich wypieków, ale dostałam go od Ani ze zmienioną delikatnie ilością i rodzajem bakalii.
Na święta jak znalazł! I można go przygotować z dużym wyprzedzeniem. Jest tak wilgotny, że przetrzyma kilka dni.  A nawet smakuje lepiej :-)
W cieście użyłam ogromnej ilości koryntek, sułtanek, żurawiny, skórki pomarańczowej i limonkowej, drobno posiekanych moreli i mieszanki zakupionej w Niemczech, składającej się z jagód, malin, czereśni i żurawiny. Użyjcie jednak takich bakalii, jakie macie pod ręką i jakie lubicie.

poniedziałek, 1 grudnia 2014

Smażone śledzie w marynacie octowej

Przepis na świąteczne śledzie w marynacie z octu

Smażone śledzie w marynacie octowej to moja kolejna śledziowa propozycja. Jak wiecie kocham śledzie pod każdą postacią. Na blogu znajdziecie kilkanaście przepisów na te ryby. Nie mogło zabraknąć tych smażonych, które również pasują na Wigilię i świąteczne spotkania. Wiem, że nie wyglądają jak typowe obsmażone śledzie z grubą zesmażoną panierą, smakują za to wybornie.
Najlepiej oczywiście użyć śledzi świeżych w całości, ale jeśli takowych nie mamy to polecam zwykłe filety matjas.
Nie rumienią się jak całe śledzie, gdyż pozbawione są prawie całej skóry, mimo to polecam je zrobić. Nie zawsze jest bowiem dostęp do tuszek śledziowych.