No i są kolejne śledzie! Wiem, że niektórych na pewno zanudzę, a inni z kolei będą szczęśliwi, bo na pewno podzielają moje uwielbienie do śledzi :) Tym razem prezentuję śledzie z majerankiem, czosnkiem, cebulą i czerwonym pieprzem. Są to śledzie, które również jak pozostałe należy zrobić najlepiej na tydzień przed podaniem. Jednak tak naprawdę dwie doby przed sylwestrem to wystarczający czas, by smaki się przegryzły.
Do wysokoprocentowych trunków, na pożegnanie starego roku są idealne, więc jeśli szykujecie domówkę, to przygotujcie je dla swoich gości!
Szczęśliwego Nowego Roku!
Do wysokoprocentowych trunków, na pożegnanie starego roku są idealne, więc jeśli szykujecie domówkę, to przygotujcie je dla swoich gości!
Szczęśliwego Nowego Roku!
Przepis własny
SKŁADNIKI:
kilka filetów śledzi matjas
2 łyżeczki majeranku suszonego
kilka pokruszonych listków laurowych (ja używam zmielonych, kupiłam w Hiszp.)
ziele angielskie (kilka ziaren)
pieprz czerwony drobno zmielony *
4 ząbki czosnku (posiekany)
1 cebula drobno poszatkowana
duży liść laurowy
250 ml oliwy z oliwek
3 łyżki octu sherry (lub białego winnego)
Śledzie umyć, zamoczyć w wodzie na ok. 30 minut, a następnie osuszyć i pokroić na wąskie paseczki.
W razie wątpliwości należy spróbować kawałeczek, czy nie są zbyt słone. Wiem, że niektórzy moczą śledzie bardzo długo, ja jestem temu przeciwna.
W razie wątpliwości należy spróbować kawałeczek, czy nie są zbyt słone. Wiem, że niektórzy moczą śledzie bardzo długo, ja jestem temu przeciwna.
W słoiku ułożyć liść laurowy, ziele angielskie, połowę ząbka czosnku na dnie. Układać śledzie na przemian z posiekanym czosnkiem i cebulą. Przesypywać majerankiem, pokruszonymi listkami i pieprzem.
Zalewać oliwą wymieszaną z octem. Wstawić do lodówki.
* o pieprzu czerwonym mielonym pisałam tutaj
Bon Appétit!
Przypominam poprzednie propozycje na śledzie:
Wakacyjne śledzie w stylu włoskim |