niedziela, 31 sierpnia 2014

Shake bananowo-kawowy

Shake bananowo-kawowy

Ostatnio prezentowałam Wam przepis na Shake'a bananowo-kokosowego. Tym razem coś dla wielbicieli kawy. Shake bananowo-kawowy. Połączyłam espresso ze zmiksowanymi bananami, podprażonymi wiórkami kokosowymi, mlekiem kokosowym, a wszystko przyprawiłam kardamonem. Moim zdaniem to świetny napój, idealny w okresie letnim i śmiało może konkurować z tymi z największych sieciowych kawiarni. Do tego bardzo prosty w wykonaniu!
I podobnie jak w przypadku poprzedniego shake'a polecam dodanie alkoholu. Wskazany będzie likier Baileys!

piątek, 29 sierpnia 2014

Tarta z nektarynkami

Ciasto z nektarynkami

Tarta z nektarynkami, która rozpływa się w ustach, dzięki maślanemu kruchemu spodowi. Pyszna i łatwa do zrobienia! Z prostym kremem na bazie żółtek, cukru, mleka i mąki kukurydzianej z wanilią. 
Do tego ciasta możecie wykorzystać brzoskwinie lub morele. Z tymi owocami komponuje się najsmaczniej :-)

czwartek, 28 sierpnia 2014

Shake bananowo-kokosowy

Shake bananowo-kokosowy

Shake bananowo-kokosowy to taki mój zimowy wymysł, kiedy pod ręką nie było jeszcze sezonowych owoców, jak truskawki, maliny czy jagody. Banany są ogólnie dostępne przez cały rok i łatwo przygotować z nich różnego rodzaju koktajle czy inne napitki.
Smak shake'a urozmaiciłam poprzez dodanie do niego uprażonych wiórków kokosowych. To wersja bezalkoholowa, ale jeśli planujecie przygotować małe ogrodowe party dla Waszych znajomych dodajcie po kapeńce Malibu lub Likieru kokosowego. Humory będą od razu lepsze! :-)

środa, 27 sierpnia 2014

Placuszki z cukinii po grecku

Kolokithokeftedes przepis

Chrupiące placuszki z cukinii z dodatkiem fety, czyli greckie Kolokithokeftedes. Niewiele różnią się od moich placuszków Klik!, no może poza dodatkiem fety i mięty. W każdym razie warto spróbować obu przepisów. Te placuszki są uzależniające!

poniedziałek, 25 sierpnia 2014

Sałatka z bakłażanem i fetą

Sałatka z bakłażanem

Sałatka z bakłażanem i fetą to jedna z wielu sałatek, którą jadam w okresie letnim. Właściwie nie trzymam się sztywno żadnych przepisów, tylko dodaję to, czym akurat dysponuje moja lodówka. Dzięki temu powstają nowe, ciekawe przepisy. Podobnie było z tą sałatką. 
Polecam!

niedziela, 24 sierpnia 2014

Recenzja książki "Menu Italiano - Na co dzień i od święta"



Nie skłamię, jeśli powiem, że kuchnia włoska to najbardziej lubiana kuchnia na świecie. Książek na jej temat mamy bez liku i ciągle pojawiają się nowe. W ostatnim czasie otrzymałam kolejne dwie książki do recenzji. Ta była pierwsza i zachwyciłam się nią od pierwszego wejrzenia. Piękne wydanie, zachęcające zdjęcia, konkretnie opisane przepisy i w miarę niewyszukane składniki.
To rodzaj poradnika kulinarnego dla każdego. Od amatora do specjalisty w zakresie tego rodzaju kuchni.

piątek, 22 sierpnia 2014

Sernik na zimno na serkach homogenizowanych

Sernik na zimno z galaretką

Sernik na zimno na serkach homogenizowanych o bardzo delikatnej strukturze, wręcz piankowo-musowej. Podczas krojenia wydaje fantastyczny dźwięk :-) 
Podwójnie waniliowy z racji serków o tym smaku oraz z dodatkiem wanilii. Owoce dowolne. Najczęściej robię go z truskawkami (w tym sezonie aż 7 razy - wersja z truskawkami TUTAJ), ale smakuje również z borówkami, porzeczkami, jagodami, malinami czy brzoskwiniami. Zachęcam do zrobienia. Z pewnością Wam posmakuje!

czwartek, 21 sierpnia 2014

Placuszki z cukinii

Placuszki z cukinii przepis

Niezwykle smaczne i chrupiące placuszki z cukinii. Przygotujecie je w mig! Podczas robienia placuszków z cukinii bardzo ważne jest, żeby dobrze ją odsączyć. Najlepiej kilkakrotnie, ponieważ przy dużej ilości wody placuszki będą się rozpadać. Dlatego startą cukinię nasalam i odkładam na ok. 30 minut, a wodę odlewam najpierw przecedzając przez sitko, a następnie kilkakrotnie przeciskając w dłoniach. Warto się pomęczyć i przygotować je na obiad lub wczesną kolację. 

wtorek, 19 sierpnia 2014

Cukinia marynowana w oliwie

Cukinia marynowana
Cukinia marynowana w oliwie

Cukinia marynowana w oliwie jest już od dawna na blogu, jednak w innej postaci (Klik!). Cieszy się Waszym ogromnym zainteresowaniem, co bardzo mnie cieszy. Tym razem jednak polecam cukinię przygotowaną w nieco inny sposób. Gotujemy ją we wrzątku przez krótką chwilę i studzimy. Polewamy marynatą zrobioną w przewadze z dobrej jakości oliwy z oliwek. Ważne,  by cukinia marynowała się minimum 2 godziny. Lepiej smakuje. Podaję ją najczęściej do grillowanych mięs lub jako przystawkę. Użyłam liści bazylii,  ale tymianek jak w poprzednim przepisie nadaje się idealnie.

poniedziałek, 18 sierpnia 2014

Podstawowy sos pomidorowy

Sos pomidorowy - przepis

Podstawowy sos pomidorowy bez którego nie można się obejść zarówno latem jak i zimą. Teraz, kiedy pomidorów gruntowych mamy pod dostatkiem grzech go nie zrobić. Zazwyczaj robię go w ogromnych ilościach jako przecier do słoików. Używam tylko pomidorów, soli i cukru. Nie przyprawiam sosu ziołami, ponieważ wszystko zależy od tego do czego sos użyję. 
Tym razem zrobiłam mniejszą ilość do makaronu puttanesca i robię go przynajmniej raz w tygodniu. 

piątek, 15 sierpnia 2014

Tzatziki-przepis

Przepis na tzatziki

Tzatziki do typowo grecki dip podawany do mięs z grilla, souvlaki, gyrosa i warzyw. Smakuje szczególnie w okresie letnim, najlepiej dobrze schłodzony. Składa się przede wszystkim z jogurtu naturalnego o gęstej konsystencji oraz startego ogórka. Pozostałe składniki dopieszczają smakowo dip, dzięki czemu smakuje naprawdę wybornie, a to smak Grecji, więc do niej właśnie się dziś przenosimy.

środa, 13 sierpnia 2014

Koktajl borówkowo-jagodowy

Koktajl jagodowo-borówkowy

Letni koktajl z borówki polskiej i jagód prosto z lasu. Letnie orzeźwienie i sycące śniadanie w jednym. Kiedy jest upalnie sięgam rano właśnie po takie koktajle. I dziś dzielę się z Wami przepisem.

poniedziałek, 11 sierpnia 2014

Fasolka szparagowa w sosie pomidorowym

Fasolakia potrawa grecka

Fasolka szparagowa w sosie pomidorowym, czyli popularna potrawa grecka zwana Fasolakią. Przepisów na nią jest całe mnóstwo. Najczęściej to po prostu zwykła fasolka w sosie pomidorowym. Często wzbogaca się ją jednak cukinią, bakłażanem czy miętą. W Grecji fasolakię podaje się z pieczywem, obficie posypuje zieleniną i dobrej jakości fetą. 
Będąc w Grecji kilkakrotnie nie udało mi się nigdy niestety degustować tej potrawy. Wierzę jednak, że tak przygotowana może śmiało konkurować z oryginałem. Naprawdę polecam to danie!

czwartek, 7 sierpnia 2014

Makaron w sosie pomidorowym z mozarellą

Makaron w sosie pomidorowym z mozarellą

Makaron w sosie pomidorowym z mozarellą to pomysł na szybki obiad. Prosty, składający się bowiem z zaledwie kilku składników. Myślę, że w okresie letnim, kiedy mamy pod dostatkiem pyszne pomidory tego typu obiad jest obowiązkowy. Doskonałym dodatkiem jest zielona fasolka szparagowa. Polecam serdecznie choćby na dzisiejszy obiad. Nie pożałujecie!

wtorek, 5 sierpnia 2014

Sernik czekoladowy z malinami


Sernik czekoladowy na zimno z malinami

Sernik czekoladowy z malinami dla którego warto zgrzeszyć!Na zimno, puszysty o konsystencji pianki! No i czekoladowy :-) Absolutnie pyszny!W smaku przypomina czekoladowe ptasie mleczko :-)
Przygotowałam go na rocznicę ślubu moich rodziców. Byli zachwyceni, więc i Wy też będziecie :-)

poniedziałek, 4 sierpnia 2014

#Somersby

Wpis powstał w ramach współpracy z marką Somersby i przeznaczony jest dla osób pełnoletnich.

Regulamin akcji znajdziecie TUTAJ

#friendsie

Lord Somersby to fajny gość i właśnie zaprosił mnie do udziału w najnowszej kampanii! Od dziś zdjęcia #selfie przestają istnieć!Teraz liczy się tylko #friendsie! 
Ja swoje #friendsie zrobiłam z przyjaciółką w miły i bardzo upalny dzień :-)

piątek, 1 sierpnia 2014

Arbuzowe mojito

Przepis na mojito z arbuzem

To najlepszy przepis na arbuzowe mojito. Przygotowuję je tylko latem, kiedy mam dostęp do soczystych i słodkich arbuzów. Ma piękny kolor, chłodzi i rozluźnia. Brzmi jak recepta na dobry humor?! :-)