poniedziałek, 31 marca 2014

Zakwas na żurek

Zakwas na żurek przepis
Zakwas na żurek

Przygotowanie zakwasu na żurek to bardzo prosta sprawa. Wystarczy tylko mieć mąkę żytnią, która jest najważniejszym składnikiem. Zakwas potrzebuje odstać kilka dni, aby był gotowy na Wielkanoc, dzięki czemu będziecie mogli ugotować pyszny żurek staropolski. Dlatego zabierzcie się do tego już teraz!

piątek, 28 marca 2014

Ciasteczka z białą czekoladą i żurawiną


Kruche maślane ciasteczka z białą czekoladą i żurawiną przypominające Amerykańskie ciasteczka czekoladowe. Rozpływają się w ustach. Idealne do herbaty i do zabrania w kieszeń, np. na wycieczkę rowerową. Moim zdaniem pyszne!
A na nadchodzące Święta Wielkanocne mogą stanowić idealny upominek, jeśli udajemy się z wizytą. Co ważne zachowują kruchość i świeżość, prawie jak kupne herbatniki. Tym bardziej zachęcam do ich upieczenia.

środa, 26 marca 2014

Sos tatarski



Sos tatarski idealnie wpasowuje się w wielkanocne smaki. Już nie pamiętam kiedy kupowałam ten sklepowy, który nijak się ma do tego, który sami możemy przygotować. 
Zawsze używam korniszonów, bo zaostrzają wyraźnie smak sosu oraz grzybków marynowanych, tak się składa, że zebranych przez całą naszą rodzinę ubiegłej jesieni, przez co wartość sosu wzrasta znacząco!

poniedziałek, 24 marca 2014

Cannelloni z sosem pomidorowym



Kiedy kolega zapytał mnie, czemu na moim blogu nie ma przepisu na Cannelloni z sosem pomidorowym od razu się zawstydziłam i uzmysłowiłam sobie, że rzeczywiście tego dania tu brak. 
A ta zapiekanka jest idealną potrawą dla dwojga. Robi się ją dość szybko, nie jest wymagającym daniem. W dodatku składniki są ogólnodostępne. 
Warto przygotować ją na miły wieczór we dwoje i podać z winem. To również rodzinne danie, które możemy przygotować sprawnie dla wszystkich domowników.
Smakuje wybornie!

piątek, 21 marca 2014

Sałatka z kurczaka z serem pleśniowym



Sałatka z kurczaka z serem pleśniowym zastępuje mi ostatnio obiad. Jest bardzo syta i smaczna. Świetnie nadaje się do jedzenia w okresie wiosennym ze względu na nowalijki. Jest w niej bowiem szczypiorek, młode rzodkiewki i krucha sałata.
Całość komponuje się wybornie z dressingiem jogurtowo-czosnkowym. Jest się czym delektować, dlatego gorąco polecam! Zwłaszcza że za oknem prawdziwa wiosna i organizm domaga się lżejszego jedzenia.

czwartek, 20 marca 2014

Paprykarz





Paprykarz to chyba jedna z lepszych past kanapkowych. Dla wielbicieli ryb, zwłaszcza tych tłustych. Używam bowiem w paprykarzu zawsze makreli, a ta ryba zawiera sporą ilość kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6. Selen, który jest główną wartością makreli wspomaga naszą odporność. Warto przygotować taką pastę, bo jest pyszna i zdrowa. Zdecydowanie częściej wybieram pasty kanapkowe od wędlin, które nie mają w sobie nic wartościowego.

wtorek, 18 marca 2014

Surówka z pora i marchwi


Całoroczna surówka z pora, marchwi i jabłek często gości na moim stole. Podaję ją zazwyczaj do drugiego dania, którego ważnym elementem jest mięso. Surówka bowiem najlepiej komponuje się z polskimi niedzielnymi obiadami :-)
Jest szybka do wykonania i bardzo prosta. Nie trzeba jej przyprawiać, bowiem składniki same oddają swój smak. 

poniedziałek, 17 marca 2014

Zupa marchewkowa z pomarańczą



Dawno nie było na blogu żadnej zupy, co nie oznacza, że zup nie jadam. Całą zimę naprzemiennie jadłam zupę szczawiową, ogórkową, rosół, pomidorową, grochówkę i kapuśniak z kiszonej kapusty. Często na moim stole były również zupy w wersji zmiksowanej. Najczęściej te z dyni, z marchwi i brokułów.
Dziś chcę Wam pokazać najprostszą z kremowych zup, czyli zupę marchewkową z pomarańczą.
Uwielbiam ją!Dodatek soku z pomarańczy daje słodki posmak, a uzupełnieniem głównego składnika, czyli marchwi są pozostałe warzywa. Sposób przyprawienia minimalny, a mimo to zupa smakuje wybornie. Żadna restauracja nie powstydziłaby się takiej zupy w swojej karcie! :)

piątek, 14 marca 2014

Pasteis de Nata




Tak naprawdę przepis na te babeczki Pastéis de Nata/ Pastéis de Belém znają tylko 3 osoby na świecie i ja niestety do nich się nie zaliczam. Receptura jest pilnie strzeżoną tajemnicą. Możemy jedynie snuć domysły na temat sekretnego składnika, który te babeczki zawierają.

Są bardzo łatwe do wykonania, składniki również banalne, a jednak smak zadziwiający!

czwartek, 13 marca 2014

Drink z piwem Blackberry Somersby


Chyba każdy z nas poczuł już wiosnę. Coraz dłuższe dni, słońce, śpiew ptaków o poranku oraz przyjemny wiatr. Temperatura szybuje w górę i aż chce się żyć! Zrzucanie zimowej garderoby na rzecz lżejszych płaszczyków i kurtek. Porządki w szafach no i pozbywanie się zbędnych kilogramów, bo przecież wiosną chcemy prezentować się jak najlepiej.

środa, 12 marca 2014

Surówka z kiszonej kapusty



Moja ulubiona surówka obiadowa to ta z kapusty kiszonej, z cebulką, marchwią i sporą ilością oliwy z oliwek. Dodaję do niej jeszcze łyżkę miodu, by surówka zyskała na smaku. 
Kiedy mieszkałam w Niemczech brakowało mi jej chyba najbardziej. Jak i innych kwaszonek. Do sklepu z polską żywnością miałam ok. 30 km, niestety musiałam niejednokrotnie obejść się smakiem. A nawet jeśli udało mi się dostać kapustę kiszoną nie smakowała tak, jak ta swojska z okolicznego warzywniaka w moim mieście.

wtorek, 11 marca 2014

Penne all'arrabbiata


Penne all'arrabbiata to kolejny włoski tradycyjny makaron. Ostatnio mieliście okazję zapoznać się z takimi przepisami jak: Spaghetti col rancetto, Makaron z anchois, pomidorami i bułką tartą Spaghetti amatriciana oraz Makaron ze szpinakiem. Te dania należały do dość łagodnych w smaku. Dzisiejsza propozycja jest mocno pikantna, więc pewnie nie zasmakuje każdemu. Mimo to naprawdę polecam tę makaronową ucztę!

poniedziałek, 10 marca 2014

Sałatka z tuńczyka i jajka



Bardzo wiosenna i lekka sałatka z tuńczyka i jajkaz sałatą rzymską i selerem naciowym. Bardzo smaczna i idealna na nadchodzącą wiosnę. Może stanowić obiad lub kolację. Proponuję podać do niej wówczas grzanki lub świeże pieczywo. Odżywiajmy się teraz lekko i zdrowo!

piątek, 7 marca 2014

Ciastka francuskie z ananasem


Goście za parę minut, a Ty nie masz czym ich poczęstować?Wystarczy mieć ciasto francuskie w lodówce (naprawdę warto je mieć pod ręką!) i w ciągu 5 minut wyczarować pyszne ciasteczka z ananasem (można użyć brzoskwiń, jabłek, gruszek).
Są szybkie do zrobienia, a bardzo efektowne i smaczne. Idealne na szybki poczęstunek!

środa, 5 marca 2014

Torta al bianco d'uovo


Torta al bianco d'uovo, czyli ciasto migdałowe na białkach to idealny sposób na wykorzystanie białek. Z pewnością niejednokrotnie zastanawialiście się co oprócz bezy można zrobić z nadmiarem zamrożonych białek po wypiekach ciast drożdżowych czy kruchych. A to jest najlepszy sposób, który mam nadzieję przypadnie Wam do gustu! Polecam  serdecznie to ciasto, do popołudniej herbaty jak znalazł! Pięknie wyrosło, jest niezwykle aksamitne i delikatne w smaku. Aromat świeżo startej skórki z cytryny, no i te migdały...Nie zachwalam więcej, bo już tęsknię za tym ciastem. 
A Wy częstujcie się proszę wirtualnie póki co! :) Zapraszam!

poniedziałek, 3 marca 2014

Pesto z roszponki

Pesto z roszponki

Pesto z roszponki swym kolorem napawa optymizmem i nawołuje do wiosny, a ta już wkrótce :-) Bardzo delikatne, z dodatkiem czosnku, prażonych ziaren słonecznika, pestek dyni i migdałów, no i z najlepszą oliwą z oliwek to najcudowniejszy miks smaków. Najczęściej jadane u mnie w towarzystwie makaronu, ale pasuje również do crostini czy dressingów sałatkowych.
Wiosno przybywaj! :-)