piątek, 30 stycznia 2015

Eklerki z kremem budyniowym

Eklerki z kremem waniliowym
Eklerki z kremem budyniowym

Eklerki z kremem budyniowym i lukrem kawowym, najbardziej charakterystyczne i najsmaczniejsze! Nie można się od nich tak łatwo oderwać i choć jest przy nich sporo pracy, to najlepiej rozłożyć ją na dwa etapy. Dla ułatwienia wykonajcie krem dzień wcześniej, a w dniu pieczenia będzie zdecydowanie mniej czynności do wykonania.
Teraz w okresie Karnawału mogą być swietnym zamiennikiem tłustych faworków i pączków, więc polecam tym, którzy rozpoczęli dietę :-)
Wyszło mi 25 ciasteczek.

środa, 28 stycznia 2015

Krokiety ziemniaczane z koperkiem

Krokiety ziemniaczane - przepis

Krokiety ziemniaczane chodziły za mną od dawna. I pewnie nie zmobilizowałabym się, żeby je przygotować, gdyby nie program Andrzeja Polana w Kuchni+. Pyszne, chrupiące krokiety z ziemniaków, z dodatkiem parmezanu i koperku. Nie czekałam długo, tylko od razu po obejrzeniu tego odcinka pobiegłam po ziemniaki, wyszorowałam je i wstawiłam. W międzyczasie przygotowałam pozostałe składniki i zaczęłam zastanawiać się z czym je podać. To była dość nagła decyzja, za późno by udać się na zakupy. Wiedziałam więc, że musi to być coś, co znajdę w lodówce i spiżarni.
Z chwilą smażenia krokietów zaczęły  jednak niepostrzeżenie znikać. Tym sposobem ominęło mnie przygotowanie sałaty lub sosu do krokietów ziemniaczanych.
Najbardziej pasująca moim zdaniem byłaby sałata masłowa lub lodowa z tradycyjnym sosem śmietanowym lub jogurtowym.  
Można pokusić się o zjedzenie ich z ketchupem lub jogurtowym sosem koperkowym. Ale oczywiście Wam zostawiam decyzję :-)

poniedziałek, 26 stycznia 2015

Makaron z anchois według Nigelli

Przepis na makaron z anchois i oliwkami

Makaron z anchois, który dziś prezentuję został przygotowany według wskazówek Nigelli Lawson. Delikatnie zmieniłam proporcje, dodałam coś od siebie i wyszło naprawdę pyszne danie. Robi się je dosłownie tyle, ile trwa ugotowanie makaronu. Nie brudzimy garnków, nie rozgrzewamy oliwy, nie dusimy czosnku. Wszystkie składniki miksujemy w blenderze na pastę (jak na pesto) i łączymy z ugotowanym makaronem spaghetti. Palce lizać!

piątek, 23 stycznia 2015

Fakes-grecka zupa z soczewicy

Zupa z zielonej soczewicy po grecku

Grecka zupa z zielonej soczewicy, czyli fakes to smaczna propozycja obiadowa na zimowe dni. Bardzo pożywna, a do jej wykonania potrzeba niewielu składników. Wystarczy by nas nasycić i prosty posiłek zmienić w  coś absolutnie pysznego.
Bardzo ją Wam polecam. Tak bardzo mi posmakowała, że robię ją ostatnio niezwykle często.

środa, 21 stycznia 2015

Boeuf Stroganow - przepis

Strogonow przepis

Przepisów na Boeuf Stroganow jest całe mnóstwo. Tradycyjny przepis zawsze opiera się o polędwicę wołową, pieczarki, zazwyczaj doprawiony jest musztardą i podawany z ogórkiem kiszonym. Mam nadzieję, że moja wersja przypadnie Wam do gustu i z chęcią odważycie się zrobić to danie. Jest bardzo aromatyczne i niewątpliwie smaczne. W sam raz w ten jesienno- zimowy czas i w okresie karnawału.
Co do nazewnictwa potrawy przyjęło się w gastronomii nazywanie go Strogonowem, poniekąd błędnie, ponieważ nazwa pochodzi od rosyjskiego dyplomaty, który nazywał się Paweł Stroganow. Jakby jednak nie patrzeć danie jest tak popularne i smaczne i na pewno jedliście je na niejednym polskim weselu :-)

poniedziałek, 19 stycznia 2015

Pączki wiedeńskie

Przepis na pączki wiedeńskie

Pączki wiedeńskie zwane również hiszpańskimi lub gniazdkami przygotowuje się z ciasta parzonego. Są uproszczoną wersją tradycyjnych polskich pączków. Tu nie trzeba drożdży, wyrabiania i czekania, a wszystko przebiega o wiele szybciej.
Pięknie wyglądają za sprawą ozdobnej końcówki w kształcie gwiazdki (tej największej). Na czas Karnawału i Tłusty czwartek jak znalazł :-)

piątek, 16 stycznia 2015

Orzotto z truflami

Przepis na kaszę z grzybami

Orzotto z truflami miałam przyjemność jeść po raz pierwszy we Włoszech, a dokładnie w Umbrii. Tak mi posmakowało, że wręcz byłam urzeczona tym nietypowym aromatem i smakiem. Kiedy tylko nadarzyła się okazja zrobienia zakupów w pobliskim włoskim markecie zakupiłam sporą ilość orzo.
Nie posiadałam oryginalnego przepisu na to danie, dlatego postanowiłam przygotować je po swojemu tak, jak robi się risotto. 
Orzotto wyszło idealnie. Zjadłam je z dokładką (sporą!), a to może tylko świadczyć o wyjątkowości tego dania. Niezwykle aromatyczne,  bo z dodatkiem borowików, które zabrałam zresztą w lesie poprzedniej jesieni. Z pastą truflową, której wystarczy dodać naprawdę niewiele by sprawiła, że z prostego dania można wyczarować coś niezwykłego i prostego. Do tego białe, włoskie wino z zaprzyjaźnionej winoteki i poczułam się jak wtedy we Włoszech. 

środa, 14 stycznia 2015

Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą

Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą

Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą to ekspresowe i swojskie danie, które dobrze smakuje szczególnie zimą!To niezbyt wyszukana potrawa, ale nie powiecie mi, że jej nie lubicie?Każdy lubi zapiekanki...zwłaszcza te ziemniaczane, z podsmażoną cebulą i kiełbasą lub boczkiem. Zapieczone pod kołderką z tartego sera.
A do zapiekanki świetnie pasuje surówka z kiszonej kapusty, jeśli lubicie takie połączenia.

poniedziałek, 12 stycznia 2015

Sałatka ziemniaczana z korniszonami

Sałatka z ziemniakami i cebulą

Sałatka ziemniaczana z korniszonami, czerwoną cebulą i mnóstwem zieleniny. Niby prosta i banalna, składająca się z zaledwie kilku składników, a stanowi samodzielny posiłek lub dodatek do dań głównych. Nie wiem jak Wy, ale ja bardzo lubię takie proste sałatki, które zastępują mi obiad. A ta smakuje po prostu pysznie!

niedziela, 11 stycznia 2015

Recenzja książki "Przepisy na cztery pory roku" Zosi Cudny


Dziś przychodzę do Was z kolejną recenzją książkową z naszego rodzimego rynku, która dołączy do mojego działu z recenzjami książek kulinarnych.
To książka o spełnieniu marzeń :-) Dobrze czytacie! Oczywiście przede wszystkim to książka kulinarna, zawierająca pokaźną ilość przepisów, ale również ciekawa historia o realizacji upragnionego marzenia.
Myślę, że wielu blogerom marzy się wydanie własnej książki. Marzy się i mnie i to od dawna. Już kilka lat temu czułam, że napiszę książkę, choć wówczas nie miałam nawet pomysłu na nią. Zachęcali mnie zwłaszcza znajomi, wiedzący jak bardzo lubię pisać (i gadać!).
Obecnie oczywiście wiadomo, że planuję napisanie książki (jakże by inaczej) kulinarnej i mam jej konkretną wizję i zamysł w głowie.

piątek, 9 stycznia 2015

Sałatka w azjatyckim stylu z marynowanym kurczakiem

Sałatka azjatycka z kurczakiem

Sałatka w azjatyckim stylu z marynowanym kurczakiem idealna na tę porę roku. Niezwykle prosta, w oparciu o treściwą i aromatyczną marynatę, która jest tutaj podstawą.
Kurczak komponuje się świetnie zarówno z ryżem jak i ulubioną kaszą. Często podaję go również z komosą ryżową. Spróbujcie swojego ulubionego połączenia. Sałatka jest pyszna!
Jeśli podaję ją na zimno to właśnie w takiej formie jak na zdjęciu. Jeśli na ciepło mieszam uprażony ryż w woku z kurczakiem, dodaję łyżkę przecieru pomidorowego, podsmażam i wykładam na talerze.

środa, 7 stycznia 2015

Zupa pieczarkowa

Zupa pieczarkowa-przepis

Dziś przepis na zupę pieczarkową, w postaci niezmiksowanej. Zwykła, polska pieczarkowa, jak u mamy :-) Chyba najlepiej smakuje właśnie teraz. Po świątecznym obżarstwie sięgam najczęściej po zupy, są lekkostrawne, a jednocześnie sycą. Polecam przepis, bo to najlepsza pieczarkowa!

poniedziałek, 5 stycznia 2015

Żeberka po amerykańsku - przepis

Pieczone żeberka z colą i ketchupem

Żeberka po amerykańsku, kto ich nie zna? W marynacie z popularnego napoju gazowanego i ketchupu, z dużą ilością pozostałych składników, które tworzą bardzo spójną marynatę i gwarantują zadziwiający smak. Oryginalnych amerykańskich żeberek jeszcze nie jadłam, ale może w niedalekiej przyszłości spróbuję u źródła :-) Póki co zostają mi te przygotowane według poniższego przepisu.
Żeberka podałam w towarzystwie surówki Colesław.

niedziela, 4 stycznia 2015

Recenzja książki "Moje wypieki i desery na każdą okazję" Doroty Świątkowskiej

Recenzja książki Moje wypieki i desery na każdą okazję

W moje ręce tuż przed Świętami trafiła najnowsza książka znanej blogerki Doroty Świątkowskiej. Nie znać najsłodszego bloga  w sieci, który od lat kusi co rusz nowymi przepisami i wspaniałymi zdjęciami to grzech.
Autorka rozpieszcza swoich czytelników wypiekami i deserami na każdą okazję.