piątek, 27 lutego 2015

Comber-pijane ciasto czekoladowe

Ciasto comber
Comber-pijane ciasto czekoladowe

Comber, czyli pijane ciasto czekoladowe a'la murzynek. Dziwna nazwa, jednak przykuwa uwagę. To bardzo proste ciasto jest naprawdę pyszne. Zawiera w sobie tyle ponczu, co nie jeden tort. 
I to chyba właśnie sprawia, że tak smakuje. To propozycja na ciasto do popołudniowej herbaty. Mała keksówka jest wystarczająca dla 3 osób na 2 dni, bo ciasto zachowuje świeżość.

czwartek, 26 lutego 2015

Wyniki konkursu "Detoks cukrowy"!


Z ogromną uwagą przeczytałam Wasze propozycje przepisów na desery bez cukru. Ciężko było dokonać wyboru, naprawdę. Zostałam dosłownie powalona Waszymi pomysłami i w niedługim czasie postaram się zrealizować choć jeden z nich, np. jaglane trufle bananowo-czekoladowe (przepis Martyny) lub naleśniki kasztanowe z musem z awokado (przepis Roksany). 

środa, 25 lutego 2015

Łosoś w marynacie sojowej z imbirem

Łosoś w sosie sojowym i makaron soba

Łosoś w marynacie sojowej z imbirem podany z makaronem soba w stylu japońskim. Kto nie jadł, ten musi spróbować tego dania. Chyba jestem od niego uzależniona, bo nie dość, że to łosoś, moja ulubiona ryba to jeszcze w takiej marynacie i z makaronem, który bardzo polubiłam już dawno temu, kiedy miałam wielką przyjemność dzielić mieszkanie akademickie z dziewczyną z Seulu. Rozpieszczała mnie narodowymi potrawami koreańskimi, ale także innymi azjatyckimi frykasami. Zupę płodności (podobną do miso) jadłam niekiedy codziennie ;) Bardzo często były również suszone ryby, grzyby i glony. 
Ale wracając do dzisiejszej propozycji, to serdecznie polecam. To lekkie i zdrowe danie, które przyrządzicie w parę minut.

poniedziałek, 23 lutego 2015

Kotleciki rybne z ziemniakami

Kotlety rybne
Kotleciki rybne z ziemniakami
Kotleciki rybne z dodatkiem ziemniaków, najlepiej takich, które zostają nam po obiedzie. Użyłam do nich mrożonego morszczuka, ale użyjcie swojej ulubionej ryby.
To iście wiosenny obiad, lekki i pyszny. Dodatek sałatki z sałaty rzymskiej, szalotki nadaje mu lekkości i smakowitości. Gdyby było lato podałabym do nich zapewne prostą sałatkę z pomidorów i ogórków. Niestety zimą nie jestem w stanie przełknąć tych pomidorów, jakie znajdziemy w każdym markecie. Dlatego wolę powstrzymać swój apetyt i zrekomponsować sobie to innymi warzywami, jak np. uwielbiany przeze mnie seler naciowy.
I jeszcze uwaga. Kotleciki piekę w piekarniku, ale możecie oczywiście usmażyć je na patelni z odrobiną tłuszczu.

piątek, 20 lutego 2015

Brownies z bananami

czekolada i banan
Brownies z bananami

Brownies z bananami to poezja smaku. Rozkosz i niekończąca się przyjemność z obcowania tak trafnego połączenia jakim są banany i czekolada. Pyszne i szybkie, czego chcieć więcej?

środa, 18 lutego 2015

Zupa fasolowa z boczkiem


Fasolowa z boczkiem po włosku
Zupa fasolowa z boczkiem
Zupa fasolowa z boczkiem. Podwójnie fasolowa, bo użyłam suchej fasoli borlotti oraz fasolki szparagowej w dwóch kolorach: żółtej i zielonej. Fasola borlotti, zwana również żurawinową znana jest we Włoszech i Portugalii. Wyróżnia ją charakterystyczny lekko różowy kolor z czerwonymi cętkami. Ma lekko słodkawy smak. Nadaje się do zup, gulaszy i sałatek.

To pyszna, zimowa zupa. Na zdjęciach widzicie zupę bez wytopionego boczku. Spieszyłam się, żeby złapać dobre światło. Pamiętajcie jednak o nim, bo wtedy zupa nabiera więcej smaku.

poniedziałek, 16 lutego 2015

Wygraj książkę!


W ostatnim wpisie Klik! zamieściłam recenzję książki "Detoks cukrowy" autorstwa Brooke Alpert i Patricii Farris.
Dziś chciałabym Was zaprosić do wzięcia udziału w konkursie, w którym mam dla Was jeden egzemplarz tej książki.

niedziela, 15 lutego 2015

Recenzja książki "Detoks cukrowy"

Detoks cukrowy-recenzja

Kilka dni temu otrzymałam od wydawnictwa Bukowy Las długo zapowiadaną książkę "Detoks cukrowy. Jak stracić na wadze, dobrze się czuć i młodziej wyglądać".
Książka jest poradnikiem, w którym znajdziemy receptę na życie bez cukru, przepisy (50) oraz porady urodowe. 
Autorki Brooke Alpert-dietetyczka i dermatolożka Patricia Farris stworzyły rewolucyjny program eliminujący cukier z diety i przywracający skórze zdrowy, młodzieńczy wygląd.
Cukrowy detoks to doskonały pomysł, by jeszcze teraz zanim nadejdzie wiosna oczyścić swój organizm. Powodów do podjęcia się takiej diety jest wiele. Z pewnością często odczuwacie zmęczenie i senność, chcecie zrzucić nadprogramowe kilogramy zgromadzone zimą lub po prostu chcecie, by Wasza skóra odzyskała blask i zyskała na urodzie?

piątek, 13 lutego 2015

Tort bezowy Czarny Las

Tort Czarny Las
Tort bezowy Czarny Las

Tort bezowy Czarny Las powstał  z okazji urodzin tego bloga. To już 3 lata jak bloguję. Dokładnie w niedzielę przypadnie rocznica założenia mojej internetowej książki kucharskiej, w której zamieszczam swoje przepisy. Czasem są to receptury sprawdzone stosowane od lat, niekiedy te nowe wymyślone przeze mnie, w ostateczności sięgam po przepisy z innych stron, książek, magazynów, programów kulinarnych lub blogów.
Bardzo lubię mojego bloga i choć blogowanie zajmuje naprawdę sporo czasu (każdy bloger wie o czym mówię), to nie potrafię i nie chcę się z tym zajęciem rozstawać. Życzę sobie kolejnych lat blogowania, nowych przepisów i miłych znajomości, które zawarłam dzięki temu.
A teraz po przydługawym wstępie zapraszam na deser. Uczcijcie ten dzień razem ze mną!

środa, 11 lutego 2015

Kotleciki z komosy ryżowej i brokuła

Burgery z komosy i brokuła


Lekkie kotleciki z komosy ryżowej i brokuła są niezwykle łatwe do wykonania. Mogą stanowić przekąskę, główne danie z odpowiednimi dodatkami lub mogą wypełnić bułkę i zostać po prostu burgerem :-)
To świetny sposób na przemycenie brokuła do kotlecików, zwłaszcza kiedy będą zjedzone przez dzieci. A dzieci jak wiadomo nie lubią zielonego. No dobrze, lubią...z moich obserwacji wynika ze odcień zielonego najlepiej sprawdza się w lodach o smaku Smurfy! 
Przez większość poprzedniego lata miałam okazję się o tym przekonać w zaprzyjaźnionej lodziarni. Za każdym razem, kiedy dziecko wybierało gałkę lodów były to najczęściej te smurfne lub ostatecznie truskawkowe.  No i te z Kinder niespodzianką :-)
Taka mała dygresja, ale wracając do kotlecików to serdecznie polecam, mając nadzieję, że niektórym mamom ułatwię przygotowanie obiadu!

poniedziałek, 9 lutego 2015

Faworki

Faworki-przepis
Faworki

Faworki, zwane chrustem to tuż obok pączków symbol Tłustego czwartku w Polsce. Są dość czasochłonne, jednak przynajmniej raz w roku w okresie karnawału należy je zrobić w domu.
Kruche, delikatne za sprawą zaledwie kilku składników.
W moim domu rodzinnym cieszą się dużym powodzeniem,  zwłaszcza taty, który jest ich wielbicielem. Można powiedzieć, że jest prawdziwym faworkożercą i często zdarza mu się kupować je w różnych cukierniach, by testować każde z osobna. Te smażone na oleju i te na smalcu, te wybijane i te z ciasta trzymanego w lodówce. Każde smakują inaczej, ale te "sklepowe" nigdy nie dorównają tym domowym.
Mam nadzieję, że w tym się ze mną zgodzicie.

piątek, 6 lutego 2015

Chlebek bananowy z żurawiną

Ciasto bananowe

Chlebek bananowy z żurawiną i czekoladą wymyśliłam już jakiś czas temu. Powstał na bazie przepisu na Muffiny bananowe. Ilekroć mam przejrzałe banany, które wymagają natychmiastowego zużycia przerabiam je na papkę, z której od razu powstają babeczki lub chlebki.
Ten chlebek nie wymaga nawet użycia miksera, wystarczy wymieszać go łyżką. Ciasto pięknie wyrasta, jest puszyste i wilgotne. Kroiłam jeszcze gorące z okazji swoich wczorajszych imienin :-)

Zapraszam na Facebooka!

środa, 4 lutego 2015

Blog Roku 2014


Drodzy czytelnicy!
Jak już wiecie zapewne z Facebooka mój blog bierze udział w konkursie na Blog Roku 2014 w kategorii KULINARNE :-) Będzie mi niezmiernie miło, jeśli oddacie na mnie swój cenny głos. Wystarczy wysłać SMS na numer 7122 o treści: E11364. Głosowanie potrwa do 10 lutego do godziny 12. Koszt sms: 1,23 zł z VAT. Mam nadzieję, że nie będziecie sknerzyć i poświęcicie tę skromną kwotę na mnie. A nawet jeśli nie uda się przejść do kolejnego etapu, bo wierzcie mi konkurencja jest bardzo silna!!!To Wasze pieniądze nie pójdą na marne. Zostaną bowiem przekazane Fundacji Dzieci Niczyje.

poniedziałek, 2 lutego 2015

Risotto z kurczakiem i pastą truflową

Risotto z truflami i kurczakiem

Risotto z kurczakiem i pastą truflową powstało w wyniku opróżniania lodówki jeszcze przed świętami. Została mi znaczna ilość pasty truflowej, którą chciałam spożytkować w rozsądny i smaczny sposób.
Jakiś czas temu prezentowałam Wam podobne danie, a mianowicie Orzotto z pastą truflową.
W tym przypadku wykorzystałam ryż i pominęłam borowiki oraz wywar z ich gotowania. Ale oczywiście możecie dodać kilka grzybów dla aromatu wedle uznania.
Dopełnieniem smaku i treściwym dodatkiem jest tutaj mięso z kurczaka, ponieważ na nim też gotowałam bulion. Powstało klasyczne danie kuchni włoskiej, które rozpieści z pewnością Wasze kubki smakowe i będzie stanowić wyjątkowy posiłek na codzień lub od święta. Jest wyśmienite!