czwartek, 31 lipca 2014

Sałatka z kalafiora

Sałatka z kalafiora z koperkiem

Absolutnie pyszna sałatka z kalafiora z lekkim i szybkim dressingiem na bazie oliwy, octu winnego, soku z cytryny i koperku. Na upalne dni, bo smakuje najlepiej, kiedy jest dobrze schłodzona. Do podania kawałek bagietki i białe wino. Świetna jako przystawka przed głównym daniem.
Bardzo polecam, zwłaszcza że to moje ostatnie uzależnienie i mogę ją jeść kilka razy w tygodniu.

wtorek, 29 lipca 2014

Tartaletki z porzeczkowym curdem

Przepis na tartaletki z porzeczkami

Tartaletki z porzeczkowym curdem przygotowałam dosłownie na wariata, jak zresztą wszystko ostatnio. Mam całkiem niezłe moce przerobowe, ale i ja czasem potrzebuję odpoczynku. Ale jak tu odpoczywać, skoro stragany uginają się od takiej ilości owoców i pojawiają się wszystkie na raz. Już mi żal, że niedługo nagle się to skończy. Było zbyt ciepło, owoce dojrzewały szybko. Co widać nawet po cenach. Owoce chyba nigdy nie były aż tak tanie. Wielkim pocieszeniem są zapasy, które poczyniłam i przetwory, które jeszcze ciągle przede mną.
Ale wracając do tartaletek...a raczej do Curdu z czarnej porzeczki. To on czyni z tartaletek wyjątkowy deser z nutą kwaskowatą za sprawą czarnej porzeczki. Takie tartaletki zjecie bez wyrzutów sumienia. Wszak porzeczka zawiera mnóstwo witaminy C! :-)

poniedziałek, 28 lipca 2014

Curd z czarnej porzeczki

Curd z czarnej porzeczki

Obok curdu z czarnej porzeczki nie da się przejść obojętnie :-) To wyjątkowy krem, który może posłużyć nam do wypełnienia babeczek, tartaletek lub być bazą do wykonania innych kremów. Dodatkiem jest moja tegoroczna nalewka z czarnej porzeczki. Link do przepisu znajdziecie poniżej.
Jeśli tylko zdążę postaram się podzielić z Wami przepisem na tartaletki z curdem z czarnej porzeczki. Wyjątkowe!

piątek, 25 lipca 2014

Ciasto porzeczkowe z bezą


Ciasto porzeczkowe z bezą

Ciasto porzeczkowe z bezą jest ciastem półkruchym. Jestem pewna, że macie jeszcze porzeczki i zgłosicie chęć upieczenia tego ciasta. Ono nie tylko pięknie wygląda, ale zaskakuje swoim smakiem.
To wymarzone letnie ciasto, które przygotowałam na sobotni podwieczorek. Do niedzieli zostało już go naprawdę niewiele i musialam obmyślać kolejny słodki wypiek, co oczywiście nie stanowi żadnego problemu, bo gdybym miała takie możliwości piekłabym codziennie, zwłaszcza teraz, kiedy stragany uginają się od nadmiaru porzeczki czerwonej czy czarnej, wiśni, moreli, papierówek, malin i śliwek. I mogłabym tak piec i jeść i jeść, fotografować, dzielić się z Wami tymi przepisami, tylko potem nie wiem czy dopięłabym się w jakiekolwiek spodnie :-)

czwartek, 24 lipca 2014

Frużelina z czarnej porzeczki

Frużelina z czarnej porzeczki

Frużelina z czarnej porzeczki jeszcze gorąca, bo przed chwilą zapakowałam ją w słoiczki :-) To rewelacyjny dodatek do naleśników, gofrów, babeczek, ciast i innych deserów. Warto przygotować ją latem, a zimą cieszyć się jej smakiem i wyjadać na przykład prosto ze słoiczka. Smak frużeliny z czarnej porzeczki jest wyborny, podobny do kisielu, ale z całymi owocami i bardziej gęsty, w konsystencji jak galaretka!Już wkrótce mam nadzieję wykorzystam ją do sernika lub strucli drożdżowej, a przepis oczywiście zamieszczę na blogu.
Frużelina nie wymaga pasteryzacji. Co ważne czarna porzeczka zawiera dużo pektyny, więc nie trzeba dodatkowo zagęszczać jej żelatyną. Naprawdę polecam mój sprawdzony przepis!A w przyszłym roku na pewno wykorzystam do frużeliny porzeczkę czerwoną.

środa, 23 lipca 2014

Zupa krem z selera

Przepis na zupę z selera

Zupa krem z selera to kolejna z moich propozycji całorocznych. Smakuje bowiem dobrze o każdej porze roku. Teraz jednak, kiedy mamy dostęp do młodych selerów należy ją ugotować. Ma kremową konsystencję i jest bardzo aksamitna w smaku. Nie trzeba dodawać wielu przypraw, gdyż seler oddaje fantastyczny aromat. Jeśli jeszcze nie jedliście tej zupy, to naprawdę Wam polecam!

poniedziałek, 21 lipca 2014

Sałatka nicejska

Sałatka nicejska przepis

Sałatka nicejska jest sałatką bardzo sytą, więc z powodzeniem zastąpi Wam obiad. Popularna na całym świecie, choć jej korzenie sięgają południa Francji. W oryginalnym przepisie używa się świeżego tuńczyka, do którego niestety nie mam dostępu, dlatego zawsze używam mięsa tuńczyka z puszki. Niech Was nie przeraża ilość składników, możecie zmodyfikować przepis wedle uznania. Ja jednak taką wersję przyjęłam kilka lat temu, bo jest najbliższa oryginałowi i jej się trzymam. 
Wszystkie smaki lata na jednym talerzu. Czy może być smaczniej?

sobota, 19 lipca 2014

Nalewka z czarnej porzeczki

Nalewka z czarnej porzeczki przepis
Nalewka z czarnej porzeczki

Nalewka z czarnej porzeczki (smorodinówka) pochodzi z kresów wschodnich, gdzie porzeczki nazywane są smorodina. Jest to nalewka o bogatej historii i tradycji przygotowywania i stąd jest na nią kilka, a nawet kilkanaście receptur. Na pewno przypadnie Wam do gustu. Jest bardzo aromatyczna. Pachnie i smakuje cudownie!Jest ciemna, bardzo klarowna i łatwa do wykonania.
Zapraszam po przepis najszybciej jak mogę, bo wiem, że porzeczki niedługo znikną z naszych straganów i ogrodów. Sama podjęłam spontaniczną decyzję o zakupie porzeczek, ponieważ były tak piękne i duże, a w smaku słodkie, że nie zawahałam się i wiedziałam, że będzie to nalewka według przepisu babci.

AKTUALIZACJA: Post zaktualizowałam w lipcu 2015, dodając zdjęcia z nalewki, jaka aktualnie leżakuje u mnie w słoiku (a właściwie dwóch, bo zrobiłam ją z 6 kg). Odlałam ją tylko do sesji zdjęciowej, dlatego kolor napitku jeszcze jest jasny, a nalewka niefiltrowana. Pomysłałam, że zimą będzie raczej ciężko umiejętnie ją sfotografować.

piątek, 18 lipca 2014

Kruche ciasto z jagodami

Placek z jagodami

Kruche ciasto z jagodami i kremem pâtissière powstało spontanicznie na ostatni weekend. Miałam sporą ilość jagód kupionych "przy drodze". Pomysłów na deser pojawiło się wiele, ale w końcu obmyśliłam poniższe ciasto. Na kruchym, maślanym, wręcz rozpływającym się w ustach spodzie, pokryte galaretką z czarnej porzeczki własnej roboty, kremem pâtissière oraz jagodami. Wierzch ciasta stanowi kruszonka z dodatkiem wiórków kokosowych i płatków migdałowych. Bardzo chrupiąca!
Ciasto przeszło moje najśmielsze oczekiwania. Wiedziałam, że będzie dobre, ale żeby aż tak?

czwartek, 17 lipca 2014

Przepisy z jagodami, malinami i porzeczkami

Sezon na maliny, jagody i porzeczki w pełni, dlatego przygotowałam specjalnie zestawienie przepisów, jakie znajdują się na blogu. Mam nadzieję, że będzie to dla Was przydatne. 

środa, 16 lipca 2014

Zupa jarzynowa-przepis

Przepis na zupę jarzynową

Taką zupę jarzynową gotowała babcia i wciąż gotuje moja mama. Przygotowuję ją z sezonowych warzyw, które aż proszą się o wykorzystanie. Młode ziemniaki, czy marchewki, dumne kalafiory, zielona i żółta fasolka szparagowa oraz zielenina. Czasem dodaję bób, brukselkę, można również spróbować ze szparagami. To prawdziwie wiosenno-letni smak. Zapraszam do stołu na zupę jarzynową!

poniedziałek, 14 lipca 2014

Mrożona zielona herbata

Mrożona zielona herbata

Mrożona zielona herbata to napój od którego nie mogę się oderwać każdego lata. Jestem wielkim smakoszem zielonej herbaty i piję ją codziennie. Zimą w wersji gorącej, latem koniecznie na zimno. Smakuje w różnych kombinacjach smakowych. Dziś prezentuję Wam najprostszy sposób i chyba mój ulubiony, bo z miętą. Nie słodzę herbaty od zawsze, więc mnie smakuje gorzka, ale Ci dla których wypicie gorzkiej herbaty jest przeżyciem traumatycznym, niech dodadzą koniecznie miodu lub osłodzą cukrem! :)
Smak ożywi również porządny plaster limonki lub cytryny.
Na zdrowie!!!

piątek, 11 lipca 2014

Brownies z malinami

Ciasto czekoladowe z malinami

Brownies z malinami to prawdziwie czekoladowe, uzależniające swym smakiem ciasto. Bardzo je lubię w różnych wariacjach, jak np. z wiśniamiz truskawkamisernikobrownies oraz brownies piernikowe. Wersja z malinami jednak jest wyjątkowa i nie zawaham się powiedzieć NAJLEPSZA!
Jeśli jeszcze jej nie próbowaliście zapraszam po przepis!

środa, 9 lipca 2014

Naleśniki z jagodami

Naleśniki z jagodami przepis

Koniecznie musicie zjeść naleśniki z jagodami w tym sezonie. To prawdziwy smak lata! Naleśniki każdy zna i każdy lubi. To sposób na wszystkie posiłki dnia. Ja preferuję naleśniki na obiad i nie odmawiam sobie zjedzenia sporej ilości, zwłaszcza z takim jagodowym nadzieniem.

poniedziałek, 7 lipca 2014

Sałatka z kurczakiem i sosem chili

Sałatka z kurczakiem i sosem chili


Nie sądziłam, że sałatka z kurczakiem z dodatkiem sosu chili tak mi posmakuje. Zarekomendował mi ją przyjaciel podczas mojej wizyty u niego we Frankfurcie i wiedziałam, że od razu po przyjeździe na pewno ją zrobię w domu. W restauracji posmakowała mi tak bardzo, że nawet ją sfotografowałam, żeby wiedzieć dokładnie, co mam na talerzu. Składniki jednak są banalne, a to sos (a właściwie dwa) nadają jej charakterystycznego smaku. Musicie jej koniecznie spróbować, podejrzewam że i Wam posmakuje :-)

piątek, 4 lipca 2014

Ryżowy crème brûlée z truskawkami

Ryżowy Creme Brulee z truskawkami

Ryżowy Crème Brûlée z truskawkami na pewno przypadnie Wam do gustu. To niesamowity deser, który nawiązuje do klasycznego Crème brûlée. Zawiera jednak ryż i truskawki.
To już niestety ostatni z tegorocznych truskawkowych wpisów. Pozostają słoiki pełne dżemów, zamrażarki wypełnione truskawkami oraz miłe doznania smakowe, po tym, co udało nam się przygotować w całym sezonie truskawkowym. Mam nadzieję, że moje dotychczasowe przepisy znalazły odbiór i nawet jeśli nie skorzystaliście z nich w tym roku, to zostały skrzętnie zanotowane i przydadzą się na "kiedyś".

środa, 2 lipca 2014

Lemoniada lawendowa

Lemoniada lawendowa przepis


Lemoniada lawendowa jest doskonałym napojem, gaszącym pragnienie w okresie letnich upałów. Smakuje świeżo i doskonale orzeźwia. Bardzo prosta w przygotowaniu i smaczna. Tylko dla tych, którym nuta kwiatowa nie przeszkadza w napojach.
I taka ciekawostka: lawenda uspokaja, chroni układ nerwowy i gasi nasze skołatane nerwy!