|
Nalewka z czarnej porzeczki |
Nalewka z czarnej porzeczki (smorodinówka) pochodzi z kresów wschodnich, gdzie porzeczki nazywane są smorodina. Jest to nalewka o bogatej historii i tradycji przygotowywania i stąd jest na nią kilka, a nawet kilkanaście receptur. Na pewno przypadnie Wam do gustu. Jest bardzo aromatyczna. Pachnie i smakuje cudownie!Jest ciemna, bardzo klarowna i łatwa do wykonania.
Zapraszam po przepis najszybciej jak mogę, bo wiem, że porzeczki niedługo znikną z naszych straganów i ogrodów. Sama podjęłam spontaniczną decyzję o zakupie porzeczek, ponieważ były tak piękne i duże, a w smaku słodkie, że nie zawahałam się i wiedziałam, że będzie to nalewka według przepisu babci.
AKTUALIZACJA: Post zaktualizowałam w lipcu 2015, dodając zdjęcia z nalewki, jaka aktualnie leżakuje u mnie w słoiku (a właściwie dwóch, bo zrobiłam ją z 6 kg). Odlałam ją tylko do sesji zdjęciowej, dlatego kolor napitku jeszcze jest jasny, a nalewka niefiltrowana. Pomysłałam, że zimą będzie raczej ciężko umiejętnie ją sfotografować.