poniedziałek, 6 października 2014

Zupa krem z pieczonych warzyw

Krem z pieczonej dyni - przepis

Zupa krem z pieczonych warzyw to jedna z takich zup, które robią się same. Wystarczy przygotować warzywa, wyłożyć je na blasze, a one same się upieką i właściwie jedyną czynnością będzie ich zmiksowanie, dolanie bulionu i przyprawienie.
Do zupy podałam paluchy z ciasta francuskiego, który pasują idealnie, a zupa dzięki nim jest bardzo syta. Mam zawsze pod ręką ciasto francuskie, dzięki czemu mogę na szybko wyczarować tego typu przekąskę lub dodatek do zupy i sałatek.

Przepis na zupę z pieczonych warzyw

Przepis własny

SKŁADNIKI dla 3-4 osób:
3 czerwone papryki oczyszczone z nasion
300-400g dyni obranej i pokrojonej
1 pomidor
1 marchewka obrana i przekrojona
kawałek selera
1 duża cebula
3-4 ząbki czosnku w łupinkach
połówka papryczki chili
ok. 800ml bulionu warzywnego (lub więcej w zależności od Waszych upodobań co do gęstości zupy)
sól, pieprz
płaska łyżeczka papryki wędzonej pimenton
szczypta cynamonu
pół łyżeczki suszonego tymianku
łyżka masła
oliwa z oliwek

Zupa krem z pieczonych warzyw - przepis

Wszystkie warzywa układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy do miękkości (i aż skórka z papryki zrobi się czarna) w wysokiej temperaturze przez ok. 40 minut.
Po upieczeniu paprykę przekładamy do woreczka foliowego, zawijamy szczelnie i odstawiamy na kilkanaście minut.
W tym czasie kroimy inne warzywa. Nie ma to znaczenia jak, ponieważ wszystko zostanie i tak zmiksowane.
Rozgrzewamy garnek z oliwą i wrzucamy wszystkie warzywa+obraną ze skóry paprykę. Podlewamy bulionem. Dodajemy chili i gotujemy 10 minut. Całość blendujemy i w razie potrzeby dolewamy bulionu. Przyprawiamy solą, pieprzem, pimentonem, cynamonem i tymiankiem. Na koniec dodajemy łyżkę masła i czekamy, aż rozpuści się.
Podajemy z paluchami z ciasta francuskiego i kleksem z jogurtu lub śmietany.

Krem z pieczonej dyni i pomidorów


PALUCHY Z CIASTA FRANCUSKIEGO:
kawałek ciasta francuskiego
żółty ser
sezam
białko

Rozwijamy ciasto francuskie i odcinamy z krótszych boków parzystą ilość ciasta (na jeden paluch potrzebujemy dwa kawałki ciasta o tym samym rozmiarze). Każdy z kawałków musi mieć ok. 2 cm szerokości. Za pomocą pędzelka smarujemy je białkiem, ścieramy żółty ser, przykrywamy drugim płatem ciasta, ponownie smarujemy i zwijamy jak sprężynkę. Posypujemy sezamem i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 15 minut, aż będą rumiane.
Jeśli nie wykorzystacie całego ciasta, zawińcie je w folię i schowajcie w zamrażarce. Przyda się do następnej porcji paluchów :-)


Bon Appétit!

Przepis na zupę z pieczonych warzyw


7 komentarzy:

  1. Zapraszam do wzięcia udziału w konkursie z nagrodami, w którym trzeba przygotować zupę z kaszą:
    http://sio-smutki.blogspot.com/2014/09/konkurs-z-firma-sys-jesienno-zimowa.html
    Pozdrawiam :) Monika

    OdpowiedzUsuń
  2. Zupa wygląda bardzo apetycznie, przepadam za takimi kiedy tylko robi się chłodniej :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zupa wygląda pysznie, ale mnie najbardziej zainteresował przepis na paluchy z ciasta francuskiego. Fajna przekąska i prosta - muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pieczone warzywa smakują fantastycznie. Taka zupa w towarzystwie tych paluchów to świetny jesienny obiad.

    OdpowiedzUsuń


Dziękuję wszystkim za komentarze :) Mam nadzieję, że moje przepisy przypadną Wam do gustu :)
Fotografujcie potrawy z moich przepisów i przesyłajcie na maila: boronappeetit@gmail.com