To dowód na to, jak sycąca i aromatyczna może być prosta sałatka składająca się z zaledwie 3 podstawowych składników, takich jak: biała fasola, tuńczyk i dojrzałe pomidory. A do tego czerwona cebula, zioła i sos, w którym tkwi cała tajemnica smaku. Mieszanka słodkiego, złocistego miodu z octem balsamicznym i dobrej jakości oliwą z oliwek.
Kiedy jest upalnie i nie mamy ochoty na ciężkie dania, tego typu sałatka to doskonały wybór.
SKŁADNIKI na 2-3 porcje:
puszka białej fasoli
2 puszki tuńczyka
czerwona cebula
2 pomidory
kilka gałązek natki pietruszki (posiekać)
szczypiorek do posypania
DRESSING:
kilka łyżek oliwy z oliwek
2 łyżki miodu
3 łyżki balsamico
3 łyżki soku z cytryny
1 łyżka czerwonego octu winnego
2 ząbki czosnku
świeżo mielony pieprz
Fasolę i tuńczyka odsączyć, cebulę i pomidory pokroić. Wszystko przełożyć do miski. Posypać obficie posiekaną natką pietruszki.
Przygotować dressing, łącząc ze sobą wszystkie składniki. Polać sałatkę i dokładnie wymieszać. Wstawić do lodówki minimum 30 minut przed podaniem. Ale podawać w temperaturze pokojowej, by smaki się połączyły.
Podawać z bagietką lub innym rodzajem pieczywa, maczając w dressingu :) Ja podałam sałatkę z ciabattą razową. Przepis znajdziecie tutaj
Bon Appétit!
Te kolory na talerzu kuszą! Na pewno wypróbuję przepis
OdpowiedzUsuńKusząco wygląda, zaciekawiła mnie
OdpowiedzUsuńBoska! Idealna zamiast obiadu w ciepły dzień.
OdpowiedzUsuńCudne zdjęcia dodatkowo podkreślają smakowitość tego dania :)
Z serdecznymi pozdrowieniami,
Edith
Świetny pomysł na zdrową przekąskę zwłaszcza dla osób takich jak ja, kochających fasolę. Pyszności :-)
OdpowiedzUsuńJestem fanką wszelkich sałatek i ta jest naprawdę fantastyczna. Muszę zrobić sobie na śniadanie pracowe ;)
OdpowiedzUsuńgenialna, zdrowa i taka kolorowa, biorę przepis :)
OdpowiedzUsuńmnnniami, to coś dla mnie :)
OdpowiedzUsuńale kolory!!! poproszę miseczkę ;)
OdpowiedzUsuńmmm jak wiosennie!
OdpowiedzUsuńCzerwień pomidorów w tej sałatce jest obłędna! Całość prezentuje się bardzo smakowicie!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam http://yobada.blogspot.com
Cudowne kolory i świetna zawartość talerza. Porywam :)
OdpowiedzUsuńapetyczna! i pewnie cudownie aromatyczna
OdpowiedzUsuńPrezentuje się rewelacyjnie, oczy same by jadły!
OdpowiedzUsuńWłoskie klimaty - to jest to, co ostatnimi czasy lubię najbardziej ;)
OdpowiedzUsuńmój jutrzejszy obiadek będzie się wlasnie tak prezentował ;) dzięki za kolejne natchnienie, natomiast dzisiaj na obiad halibut wg Twojego przepisu ;) Pozdrawiam, A.
OdpowiedzUsuń