czwartek, 31 maja 2012

Na Dzień Dziecka! Muffiny z rabarbarem i kruszonką migdałową



Muffinki z rabarbarem już były tutaj przepis, teraz będzie powtórka. Te różnią się tylko tym, że są ze słodką, migdałową pokruszką. Są pyszne, miękkie, wilgotne dzięki owocom i jogurtowi, wspaniale pachną. 
Idealne na jutrzejszy dzień dziecka, bo myślę, że każde dziecko lubi takie babeczki :) Nawet te duże dzieci, jak my. Prawda?


SKŁADNIKI na 12 babeczek:

1 szklanka mąki pszennej tortowej
3/4 szklanki mąki pełnoziarnistej
pół szklanki jogurtu naturalnego
1 duże jajko
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cynamonu
cukier waniliowy lub saszetka ekstraktu z wanilii (użyłam Dr.Oetker Bourbon Vanilla Aroma)
1/3 szklanki oliwy z oliwek
3/4 szklanki cukru brązowego
2 grube łodygi rabarbaru (moje były bardzo grube=szerokie)

Kruszonka:
pół szklanki mąki
cukier waniliowy
pół szklanki całych płatków migdałowych
3 łyżki cukru białego
45 g masła

Wszystkie składniki na kruszonkę zagnieść rękoma i wstawić do lodówki na około 30 minut. 

Piekarnik nagrzać do 160 stopni z termoobiegiem. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami.

Rozbić jajo i wymieszać z cukrem, wanilią, jogurtem i oliwą. Uzyskamy gładką masę.
W drugim naczyniu przesiać mąkę (oba rodzaje) z proszkiem i cynamonem. Połączyć zawartość suchych składników z mokrymi. Szybko wymieszać. Dodać pokrojony drobno rabarbar, wymieszać krótko. Zostawić ewentualnie parę kawałeczków rabarbaru by ułożyć go na wierzchu.
Przełożyć ciasto do foremek, pokruszyć naszą kruszonką i piec 25 minut.

Bon Appétit!




21 komentarzy:

  1. Ale wyglądają, aż mi slinka leci :d kruszonkę to mogłabym jeśc bez opamiętania :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają pysznie! Fajny przepis :)

    Pozdrawiam ♥ Pati

    OdpowiedzUsuń
  3. pyszne maleństwa. "Mamo, poproszę o takie" :)

    OdpowiedzUsuń
  4. muffiny mm..pyszota! ;D
    Przejrzałam cały blog. świetne przepisy :)

    dziękuję za pierwszy wpis ;* Pozdrawiam cieplutko

    OdpowiedzUsuń
  5. oh no tak jutro Dzień Dziecka ;D
    pyszne na takie święto :)

    OdpowiedzUsuń
  6. ojej jaki cudne!! zaadadoptuj mnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Prawie bym zapomniała, że jutro to święto. Babeczki z rabarbarem musza być pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo smakowite:) Porwałabym jedną! Fajne zdjęcia:)

    OdpowiedzUsuń
  9. wspaniałe, myślę, że by mi bardzo smakowały :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Kolejna odsłona rabarbaru i kolejne kuszenie przez ekran:)

    OdpowiedzUsuń
  11. ale słodko wyglądają!

    zapraszam do mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. przepyszne, i w dodatku kruszonka mmm!

    OdpowiedzUsuń
  13. Tapenda
    Suuuper przepis!!! Skorzystamy!!!
    Pozdrawiamy:):)

    OdpowiedzUsuń
  14. No nie powiem, żeby nie skradły mojego serca. Super

    OdpowiedzUsuń
  15. muffiny na dodatek rabarbarowe i na dodatek z tak cudną kruszonką? *.* kupujee

    OdpowiedzUsuń
  16. Jeżeli chodzi o podane ilości: szklanka to taka standardowa 250 ml?
    Z góry dziękuję za odpowiedź :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Czy oliwa może być zastąpiona olejem, a cukier brązowy zwykłym cukrem? :)

    OdpowiedzUsuń


Dziękuję wszystkim za komentarze :) Mam nadzieję, że moje przepisy przypadną Wam do gustu :)
Fotografujcie potrawy z moich przepisów i przesyłajcie na maila: boronappeetit@gmail.com