Kolejny wypiek z rabarbarem. Bardzo podobne ciasto do tego z wyjątkiem tego, że pieczone jest z udziałem kefiru, co zapewnia mu idealną wilgotność, zawiera orzechy, a kruszonka (ogrom kruszonki) zrobiona jest nie tylko z kruchego ciasta, ale również z dodatkiem płatków owsianych.
4 jajka
150 ml kefiru
190g cukru białego
szklanka zmielonych orzechów laskowych
cukier waniliowy lub ekstrakt z wanilii
3 łyżki miodu pitnego lub amaretto
110g stopionego i wystudzonego masła
pół łyżeczki sody
łyżeczka proszku do pieczenia
szklanka mąki (u mnie 250ml) + 1 czubata łyżka dodatkowo
oraz:
5 łodyg rabarbaru
3 łyżeczki cukru na posypkę
3 łyżki płatków owsianych
KRUSZONKA:
70 g zimnego masła
szczypta soli
ekstrakt z wanilii (używam w saszetkach Dr.Oetkera ten)
4 łyżki płatków owsianych
30g cukru białego drobnego
130 g mąki
Zagnieść wszystkie składniki na kruszonkę i włożyć do lodówki by stwardniała na około 30-45 minut.
Przekładamy ciasto do formy i wykładamy rabarbar, uprzednio obrany z włókien, umyty i pokrojony na ok.1 cm -1,5 cm plastry. Posypujemy całość cukrem i płatkami owsianymi, a na końcu robimy kruszonkę, palcami odrywając po kawałku ciasta.
150 ml kefiru
190g cukru białego
szklanka zmielonych orzechów laskowych
cukier waniliowy lub ekstrakt z wanilii
3 łyżki miodu pitnego lub amaretto
110g stopionego i wystudzonego masła
pół łyżeczki sody
łyżeczka proszku do pieczenia
szklanka mąki (u mnie 250ml) + 1 czubata łyżka dodatkowo
oraz:
5 łodyg rabarbaru
3 łyżeczki cukru na posypkę
3 łyżki płatków owsianych
KRUSZONKA:
70 g zimnego masła
szczypta soli
ekstrakt z wanilii (używam w saszetkach Dr.Oetkera ten)
4 łyżki płatków owsianych
30g cukru białego drobnego
130 g mąki
Zagnieść wszystkie składniki na kruszonkę i włożyć do lodówki by stwardniała na około 30-45 minut.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni z termoobiegiem. Tortownicę o średnicy 24 cm* wyłożyć pergaminem (tylko spód), reszta papieru może wystawać poza obręcz. Natłuścić masłem, popruszyć mąką i odstawić.
Jajka ubić mikserem z cukrem waniliowym i cukrem zwykłym na puszystą masę. Dodawać powoli ostudzone masło, następnie przesianą mąkę z proszkiem i sodą. Następnie wsypujemy zmielone orzechy. Chwilę mieszamy i dodajemy skórkę z cytryny, kefir oraz miód pitny lub amaretto.
Przekładamy ciasto do formy i wykładamy rabarbar, uprzednio obrany z włókien, umyty i pokrojony na ok.1 cm -1,5 cm plastry. Posypujemy całość cukrem i płatkami owsianymi, a na końcu robimy kruszonkę, palcami odrywając po kawałku ciasta.
Wkładamy do piekarnika na 50 minut. W połowie czasu pieczenia należy zmniejszyć temperaturę do 150 stopni.
* możecie użyć tortownicy 22cm, wtedy ciasto będzie na pewno wyższe
Bon Appétit!
* możecie użyć tortownicy 22cm, wtedy ciasto będzie na pewno wyższe
Bon Appétit!
Uwielbiam takie wypieki. Ostatnio piekłam podobne ciacho, również z górą kruszonki;)
OdpowiedzUsuńfajne, dodaję do listy do wypróbowania tej wiosny:)
OdpowiedzUsuńżycie & podróże
gotowanie
Kawałek takiego ciasta z pewnością by mnie uszczęśliwił
OdpowiedzUsuńkoniecznie muszę zrobić ciacho z rabarbarem!
OdpowiedzUsuńwygląda przepysznie ;)
ależ za mna chodzi takie ciacho z rabarbarem ..mmmnianmmmm
OdpowiedzUsuńmniam, mniam :)
OdpowiedzUsuńIstna czarownica z Ciebie:P Nadajemy na tych samych falach ostatnio. To chyba jakiś znak. Może powinnyśmy razem coś upichcić?
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Cudnie wygląda. Uwielbiam takie ciasta. Idealne na wiosnę i lato. Mniam:)
OdpowiedzUsuńCiasto prezentuje się wyśmienicie :-) Ja jeszcze nie rozpoczęłam sezonu rabarbarowego, coś nie mogę się zebrać.
OdpowiedzUsuńRabarbar się pojawił, więc byłoby grzechem z niego nie korzystać. Smakowite ciacho - idąc za Twoim przykładem też zrobię :)
OdpowiedzUsuń