wtorek, 15 maja 2012

Ciasto z rabarbarem na kefirze i kruszonką z płatków owsianych






Kolejny wypiek z rabarbarem. Bardzo podobne ciasto do tego z wyjątkiem tego, że pieczone jest z udziałem kefiru, co zapewnia mu idealną wilgotność, zawiera orzechy, a kruszonka (ogrom kruszonki) zrobiona jest nie tylko z kruchego ciasta, ale również z dodatkiem płatków owsianych. 
Smaczne i szybkie do zrobienia ciasto w sam raz na sezon rabarbarowy :)



SKŁADNIKI:
4 jajka
150 ml kefiru
190g cukru białego
szklanka zmielonych orzechów laskowych
cukier waniliowy lub ekstrakt z wanilii
3 łyżki miodu pitnego lub amaretto
110g stopionego i wystudzonego masła
pół łyżeczki sody
łyżeczka proszku do pieczenia
szklanka mąki (u mnie 250ml) + 1 czubata łyżka dodatkowo

oraz:
5 łodyg rabarbaru
3 łyżeczki cukru na posypkę
3 łyżki płatków owsianych

KRUSZONKA:
70 g zimnego masła
szczypta soli
ekstrakt z wanilii (używam w saszetkach Dr.Oetkera ten)
4 łyżki płatków owsianych
30g cukru białego drobnego
130 g mąki


Zagnieść wszystkie składniki na kruszonkę i włożyć do lodówki by stwardniała na około 30-45 minut.

Piekarnik nagrzać do 180 stopni z termoobiegiem. Tortownicę o średnicy 24 cm* wyłożyć pergaminem (tylko spód), reszta papieru może wystawać poza obręcz. Natłuścić masłem, popruszyć mąką i odstawić.
Jajka ubić mikserem z cukrem waniliowym i cukrem zwykłym na puszystą masę. Dodawać powoli ostudzone masło, następnie przesianą mąkę z proszkiem i sodą. Następnie wsypujemy zmielone orzechy. Chwilę mieszamy i dodajemy skórkę z cytryny, kefir oraz miód pitny lub amaretto.

Przekładamy ciasto do formy i wykładamy rabarbar, uprzednio obrany z włókien, umyty i pokrojony na ok.1 cm -1,5 cm plastry. Posypujemy całość cukrem i płatkami owsianymi, a na końcu robimy kruszonkę, palcami odrywając po kawałku ciasta. 
Wkładamy do piekarnika na 50 minut. W połowie czasu pieczenia należy zmniejszyć temperaturę do 150 stopni.

* możecie użyć tortownicy 22cm, wtedy ciasto będzie na pewno wyższe

Bon Appétit! 




10 komentarzy:

  1. Uwielbiam takie wypieki. Ostatnio piekłam podobne ciacho, również z górą kruszonki;)

    OdpowiedzUsuń
  2. fajne, dodaję do listy do wypróbowania tej wiosny:)


    życie & podróże
    gotowanie

    OdpowiedzUsuń
  3. Kawałek takiego ciasta z pewnością by mnie uszczęśliwił

    OdpowiedzUsuń
  4. koniecznie muszę zrobić ciacho z rabarbarem!
    wygląda przepysznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. ależ za mna chodzi takie ciacho z rabarbarem ..mmmnianmmmm

    OdpowiedzUsuń
  6. Istna czarownica z Ciebie:P Nadajemy na tych samych falach ostatnio. To chyba jakiś znak. Może powinnyśmy razem coś upichcić?

    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. Cudnie wygląda. Uwielbiam takie ciasta. Idealne na wiosnę i lato. Mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ciasto prezentuje się wyśmienicie :-) Ja jeszcze nie rozpoczęłam sezonu rabarbarowego, coś nie mogę się zebrać.

    OdpowiedzUsuń
  9. Rabarbar się pojawił, więc byłoby grzechem z niego nie korzystać. Smakowite ciacho - idąc za Twoim przykładem też zrobię :)

    OdpowiedzUsuń


Dziękuję wszystkim za komentarze :) Mam nadzieję, że moje przepisy przypadną Wam do gustu :)
Fotografujcie potrawy z moich przepisów i przesyłajcie na maila: boronappeetit@gmail.com