Strony

czwartek, 24 maja 2012

Toskańska sałatka z białej fasolki

To dowód na to, jak sycąca i aromatyczna może być prosta sałatka składająca się z zaledwie 3 podstawowych składników, takich jak: biała fasola, tuńczyk i dojrzałe pomidory. A do tego czerwona cebula, zioła i sos, w którym tkwi cała tajemnica smaku. Mieszanka słodkiego, złocistego miodu z octem balsamicznym i dobrej jakości oliwą z oliwek.
Kiedy jest upalnie i nie mamy ochoty na ciężkie dania, tego typu sałatka to doskonały wybór.


SKŁADNIKI na 2-3 porcje:
puszka białej fasoli
2 puszki tuńczyka
czerwona cebula
2 pomidory
kilka gałązek natki pietruszki (posiekać)
szczypiorek do posypania

DRESSING:
kilka łyżek oliwy z oliwek
2 łyżki miodu
3 łyżki balsamico
3 łyżki soku z cytryny
1 łyżka czerwonego octu winnego
2 ząbki czosnku
świeżo mielony pieprz

Fasolę i tuńczyka odsączyć, cebulę i pomidory pokroić. Wszystko przełożyć do miski. Posypać obficie posiekaną natką pietruszki.
Przygotować dressing, łącząc ze sobą wszystkie składniki. Polać sałatkę i dokładnie wymieszać. Wstawić do lodówki minimum 30 minut przed podaniem. Ale podawać w temperaturze pokojowej, by smaki się połączyły.
Podawać z bagietką lub innym rodzajem pieczywa, maczając w dressingu :) Ja podałam sałatkę z ciabattą razową. Przepis znajdziecie tutaj

Bon Appétit!



15 komentarzy:

  1. Te kolory na talerzu kuszą! Na pewno wypróbuję przepis

    OdpowiedzUsuń
  2. Kusząco wygląda, zaciekawiła mnie

    OdpowiedzUsuń
  3. Boska! Idealna zamiast obiadu w ciepły dzień.
    Cudne zdjęcia dodatkowo podkreślają smakowitość tego dania :)

    Z serdecznymi pozdrowieniami,
    Edith

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetny pomysł na zdrową przekąskę zwłaszcza dla osób takich jak ja, kochających fasolę. Pyszności :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jestem fanką wszelkich sałatek i ta jest naprawdę fantastyczna. Muszę zrobić sobie na śniadanie pracowe ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. genialna, zdrowa i taka kolorowa, biorę przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  7. ale kolory!!! poproszę miseczkę ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Czerwień pomidorów w tej sałatce jest obłędna! Całość prezentuje się bardzo smakowicie!
    pozdrawiam http://yobada.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  9. Cudowne kolory i świetna zawartość talerza. Porywam :)

    OdpowiedzUsuń
  10. apetyczna! i pewnie cudownie aromatyczna

    OdpowiedzUsuń
  11. Prezentuje się rewelacyjnie, oczy same by jadły!

    OdpowiedzUsuń
  12. Włoskie klimaty - to jest to, co ostatnimi czasy lubię najbardziej ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. mój jutrzejszy obiadek będzie się wlasnie tak prezentował ;) dzięki za kolejne natchnienie, natomiast dzisiaj na obiad halibut wg Twojego przepisu ;) Pozdrawiam, A.

    OdpowiedzUsuń


Dziękuję wszystkim za komentarze :) Mam nadzieję, że moje przepisy przypadną Wam do gustu :)
Fotografujcie potrawy z moich przepisów i przesyłajcie na maila: boronappeetit@gmail.com