Wilgotna babka kakaowa z wiśniami |
Wilgotna babka kakaowa na maślance z suszonymi wiśniami z polewą z gorzkiej czekolady ozdobiona migdałowymi jajeczkami oraz posiekanymi wiśniami. Rozkosz dla podniebienia! Gwarantuję sukces, bo takiemu wypiekowi nikt się nie oprze.
Przepis własny
SKŁADNIKI:
170g miękkiego masła
3/4 szklanki cukru
3 jajka
szklanka maślanki
2 szklanki mąki
pół szklanki kakao dobrej jakości
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody
szczypta soli
125g suszonych wiśni+dwie garstki do ozdobienia babki
Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej!
Miękkie masło ucieramy z cukrem na puch, długo i cierpliwie. Dodajemy po jednym jajku i krótko miksujemy do połączenia. Przesiewamy mąkę z proszkiem, sodą i kakao i dodajemy do masy naprzemiennie z maślanką. Krótko miksujemy lub mieszamy łyżką. Wykładamy ciasto do formy na babkę lub do keksówki, wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Pieczemy 50-55 minut w temperaturze 180 stopni z funkcją góra-dół.
Po upieczeniu trzymamy babkę w piekarniku jeszcze przez ok. 10 minut i dopiero uchylamy piekarnik.
POLEWA:
70g gorzkiej czekolady
2 łyżki masła
5 łyżek ciepłego mleka
Czekoladę łamiemy na kawałki i umieszczamy w rondelku/miseczce szklanej z masłem i ciepłym mlekiem. Roztapiamy w kąpieli wodnej i polewamy babkę. Ozdabiamy jajeczkami i posiekanymi wiśniami.
Bon Appétit!
Bardzo apetyczna! :)
OdpowiedzUsuńPiękna baba! Z wiśniami na pewno smakuje doskonale. Lubię takie wilgotne wypieki. :)
OdpowiedzUsuńPycha! No i wygląda znakomicie :)
OdpowiedzUsuńCzy wiśnie koniecznie muszą być suszone? A np. mrozone?
OdpowiedzUsuńNajlepiej suszone (są akurat dostępne w Lidlu), świetnie sprawdzi się też żurawina suszona, w ostateczności rodzynki, ale z mrożonymi wiśniami bym nie ryzykowała.
UsuńPiękna babeczka. Bardzo lubię Twoje słodkie wypieki.
OdpowiedzUsuń