Pieczony dorsz w marynacie pomarańczowej |
Pieczony dorsz w marynacie pomarańczowej z dodatkiem białego wina, szalotki i koperku. Efektowny sposób na podanie ryby na codzień i od Święta. Charakteru dodają jej płatki papryczki chili w niewielkiej ilości. Do ryby podałam kaszkę kuskus z ogromną ilością natki pietruszki, ale świetnie sprawdzą się inne dodatki, jak: ziemniaki, ryż, komosa ryżowa czy inne kasze.
Uzupełnieniem będzie sałata. U mnie roszponka.
Zajrzyjcie czasem na Facebooka.
Przepis własnyUzupełnieniem będzie sałata. U mnie roszponka.
Zajrzyjcie czasem na Facebooka.
SKŁADNIKI dla 2 osób:
2 filety z dorsza
1 szalotka
2 łyżki masła
50 ml białego wytrawnego wina
1 pomarańcza (sok)
2-3 małe ząbki czosnku
2 czubate łyżki koperku (u mnie mrożony)
szczypta płatków chili (niewielka)
sól, pieprz
Dorsza dokładnie myjemy, osuszamy i wkładamy do naczynia żaroodpornego.
Z dwóch stron posypujemy solą i pieprzem. Odstawiamy.
Rozpuszczamy masło na patelni, wrzucamy posiekaną szalotkę i czosnek. Chwilę dusimy i wlewamy wino. Odparowujemy. Wlewamy sok z pomarańczy wymieszany z koperkiem i chili. Gotujemy tylko 1 minutę.
Marynatą polewamy rybę i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 15-17 minut w temperaturze 180 stopni.
Podajemy z ryżem, kuskusem lub ziemniakami. Obowiązkowo z ulubioną sałatą. Polewamy sosem.
KUSKUS:
3/4 szklanki suchego kuskusu
1-2 łyżki oliwy z oliwek
sól świeżo mielona
3 czubate łyżki posiekanej natki pietruszki
kilka kropel soku z cytryny
gorąca woda
Kuskus wsypujemy do miski, dodajemy sól, oliwę, natkę pietruszki i sok z cytryny. Zalewamy wrzątkiem powyżej 1cm nad kaszą. Przykrywamy i czekamy kilka minut, aż napęcznieje.
Bon Appétit!
Swietny pomysl!
OdpowiedzUsuńBardzo podoba mi sie ten pomaranczowy dodatek.
Taki trosze inny sposob narybe...
:)
Uwielbiam Twoje przepisy na ryby. I ten kuskus - mniam!
OdpowiedzUsuń