środa, 18 marca 2015

Sałatka z makaronu orzo ze szpinakiem

Sałatka makaronowa ze szpinakiem
Sałatka z makaronu orzo ze szpinakiem

Sałatka z makaronu orzo, ze szpinakiem, awokado, groszkiem, boczkiem i fetą. Pomysł na wiosenne, lekkie danie obiadowe lub kolację. Świetnie sprawdzi się też jako lunch do pracy.
Spokojnie można ją przygotować wieczorem przed snem i wstawić do lodówki. Zachęca wyglądem i smakiem. W większości wykorzystałam same zielone warzywa, które na myśł przywodzą już zapach i smak wiosny.
W sałatce jest boczek, dzięki czemu jest bardziej treściwa i smaczniejsza, ale jeśli nie jadacie mięsa to pomińcie go. Dobrą alternatywą może być tuńczyk z puszki :-)
A jeśli nie macie zamrożonego kawałka fety użyjcie parmezanu. Będzie równie pysznie. Naprawdę polecam!



Sałatka z orzo i szpinaku

Przepis własny

SKŁADNIKI:
3/4 szklanki makaronu orzo
pół szklanki mrożonego zielonego groszku
50g boczku
pół awokado*
szklanka szpinaku (u mnie baby)
kawałek sera feta ( u mnie mrożony i starty na tarce)
1 gałązka koperku do ozdoby sałatki

* drugą połówkę awokado z pestką przykryć skórką z użytej połówki i schować do lodówki, a wieczorem np. zjeść na kanapce lub użyć do koktajlu

Makaron gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Pod koniec gotowania wrzucamy mrożony groszek. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą. 
W międzyczasie kroimy boczek w paski i wytapiamy na patelni. Po zrumienieniu przekładamy na ręcznik papierowy, by wchłonął tłuszcz.
Awokado pozbawione skórki kroimy w kostkę i skrapiamy obficie sokiem z limonki lub cytryny.
Wszystkie składniki przekładamy na owalny talerz: makaron z groszkiem, awokado, wytopiony boczek i szpinak. Polewamy sałatkę i ścieramy mrożony ser feta. Dekorujemy gałązkami koperku.


DRESSING:
6 łyżek oliwy z oliwek
1 łyżka octu z białego wina
płaska łyżka musztardy
świeżo mielony pieprz
sok z połowy limonki
2 łyżki posiekanego koperku

Wszystkie składniki dressingu mieszamy ze sobą i polewamy sałatkę.

Bon Appétit!

Sałatka ze szpinakiem

Sałatka ze szpinaku i awokado

4 komentarze:


Dziękuję wszystkim za komentarze :) Mam nadzieję, że moje przepisy przypadną Wam do gustu :)
Fotografujcie potrawy z moich przepisów i przesyłajcie na maila: boronappeetit@gmail.com