Strony

poniedziałek, 30 marca 2015

Wilgotna babka kakaowa z wiśniami

Babka kakaowa z wiśniami
Wilgotna babka kakaowa z wiśniami


Wilgotna babka kakaowa na maślance z suszonymi wiśniami z polewą z gorzkiej czekolady ozdobiona migdałowymi jajeczkami oraz posiekanymi wiśniami. Rozkosz dla podniebienia! Gwarantuję sukces, bo takiemu wypiekowi nikt się nie oprze.



Babka na maślance

Przepis własny

SKŁADNIKI:
170g miękkiego masła
3/4 szklanki cukru
3 jajka
szklanka maślanki
2 szklanki mąki
pół szklanki kakao dobrej jakości
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody
szczypta soli
125g suszonych wiśni+dwie garstki do ozdobienia babki

Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej!

Miękkie masło ucieramy z cukrem na puch, długo i cierpliwie. Dodajemy po jednym jajku i krótko miksujemy do połączenia. Przesiewamy mąkę z proszkiem, sodą i kakao i dodajemy do masy naprzemiennie z maślanką. Krótko miksujemy lub mieszamy łyżką. Wykładamy ciasto do formy na babkę lub do keksówki, wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Pieczemy 50-55 minut w temperaturze 180 stopni z funkcją góra-dół.
Po upieczeniu trzymamy babkę w piekarniku jeszcze przez ok. 10 minut i dopiero uchylamy piekarnik.

POLEWA:
70g gorzkiej czekolady
2 łyżki masła
5 łyżek ciepłego mleka

Czekoladę łamiemy na kawałki i umieszczamy w rondelku/miseczce szklanej z masłem i ciepłym mlekiem. Roztapiamy w kąpieli wodnej i polewamy babkę. Ozdabiamy jajeczkami i posiekanymi wiśniami.

Bon Appétit!

Babka kakaowa na maślance

Babka kakaowa z bakaliami

Wielkanocne Smaki - edycja V

6 komentarzy:

  1. Piękna baba! Z wiśniami na pewno smakuje doskonale. Lubię takie wilgotne wypieki. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pycha! No i wygląda znakomicie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy wiśnie koniecznie muszą być suszone? A np. mrozone?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najlepiej suszone (są akurat dostępne w Lidlu), świetnie sprawdzi się też żurawina suszona, w ostateczności rodzynki, ale z mrożonymi wiśniami bym nie ryzykowała.

      Usuń
  4. Piękna babeczka. Bardzo lubię Twoje słodkie wypieki.

    OdpowiedzUsuń


Dziękuję wszystkim za komentarze :) Mam nadzieję, że moje przepisy przypadną Wam do gustu :)
Fotografujcie potrawy z moich przepisów i przesyłajcie na maila: boronappeetit@gmail.com