Jak zrobic sushi w domu? |
Do tego postu przygotowywałam się od dłuższego czasu. Chciałam, żeby w pełni Was satysfakcjonował i pozwolił na zrobienie sushi bez przeszkód w domowych warunkach.
Ale zacznijmy od początku. Czym jest sushi?Ile ma twarzy?
Sushi to filozofia życia Japończyków. Popularne na całym świecie stanowi kompletny posiłek, bardzo zdrowy i pożywny. Znajdują się w nim wszystkie niezbędne składniki odżywcze: białko, witaminy i węglowodany.
Sushi z powodzeniem może więc stanowić główny posiłek, być przekąską bankietową, daniem spożywanym w gronie rodzinnym, w restauracji lub w domu. Może również być świetną alternatywą dań na wynos i na piknik.
W obecnych czasach, kiedy sushi stało się bardzo modne wykorzystuje się do niego składniki nie tylko rodem z Japonii. Wariacji na temat sushi jest naprawdę sporo. Skupmy się jednak na podstawach.
Co potrzebujemy by zrobić sushi?
NARZĘDZIA:
- ostry nóż (do krojenia warzyw, ryb i rulonów sushi)
- mata bambusowa (makisu)
- japońskie pałeczki (hashi)
- płaskie talerze lub deski do prezentacji
- płytkie miseczki na sosy
- wachlarz do studzenia ryżu (opcjonalnie)
SKŁADNIKI:
- nori (arkusze prasowanych glonów)
- ryż krótkoziarnisty (przeznaczony do sushi)
- ocet ryżowy
- sos sojowy
- świeże lub wędzone ryby i owoce morza (tuńczyk, łosoś, turbot, paluszki krabowe, krewetki, mięso z homarca)
- awokado, ogórki, rzodkiewki, marchew, mango, papryka, kapary
- suszone grzyby i glony (konbu)
- biały i czarny sezam
- wasabi (zielona pasta o chrzanowym posmaku)
- marynowany imbir
- tobiko (ikra)
- majonez lub serki śmietankowe typu Philadelphia
RODZAJE SUSHI:
- Maki - sushi rolowane: futomaki (grube roladki), hosomaki (cienkie roladki), tamagomaki (roladki z omletu), uramaki (roladki zwijane odwrotnie), gunkanmaki (sushi "okręt wojenny"), temaki (sushi w formie rożków)
- Nigiri - sushi formowane w dłoni
- Oshi - sushi prasowane
- Kikka - sushi w kształcie kwiatu chryzantemy
- Inari - sushi w torebkach z tofu
- Inro - sushi w formie nadziewanego ogórka
Jak ugotować ryż do sushi?
SKŁADNIKI na 4 rulony:
200g ryżu do sushi
250-300ml wody
DRESSING OCTOWY:
2 łyżki octu ryżowego
1/2 łyżeczki soli
2 łyżeczki cukru
Ryż płuczemy kilkakrotnie na sitku pod bieżącą zimną wodą. Zalewamy dwukrotnie zimną wodą i odstawiamy na 20 minut. Kiedy przestanie być mętny, a woda przejrzysta będzie gotowy.
Przekładamy do garnka z nieprzywierającym dnem, zalewamy ostatni raz wodą i gotujemy pod przykryciem przez około 10-15 minut. Ryż należy doglądać i mieszać. Stanowi podstawę idealnego sushi.
Po ugotowaniu polewamy ryż przygotowanym wcześniej dressingiem octowym i mieszamy.
Należy połączyć ocet ryżowy z solą i cukrem, dokładnie go wymieszać. Można również podgrzać do rozpuszczenia cukru, ale ja tego nie robię.
Ryż dokładnie studzimy, inaczej suszone nori zbytnio namiękną, a sushi nie wyjdzie należycie.
W trakcie studzenia ryżu przygotowujemy pozostałe składniki.
MOJE SUSHI MAKI:
1 awokado pokrojone w paski
kilka plastrów wędzonego łososia
majonez
sos/pasta wasabi
sezam
oraz:
pół szklanki wody zmieszanej z łyżką octu ryżowego do moczenia dłoni
Bambusową matę rozkładamy na płaskiej powierzchni. Przykrywamy folią spożywczą. Rozkładamy nori i na około połowie powierzchni do 2/3 powierzchni rozkładamy cienką warstwę ryżu, zostawiając około 1cm wolnego brzegu. Częste moczenie rąk w wodzie z octem ryżowym ułatwi tę czynność.
Ryż smarujemy w jednym miejscu majonezem i sosem wasabi. Robimy to palcem wskazującym.
Następnie układamy pozostałe składniki: pokrojone awokado, łososia i posypujemy sezamem.
Następny krok to rolowanie. Chwytamy za brzeg maty i zwijamy do środka, dokładnie przytrzymując składniki. Brzegi nori możemy posmarować odrobiną wody z octem. Łatwiej się skleją.
Gotowe rulony dociskamy i formujemy, a następnie kroimy bardzo ostrym nożem i układamy na deskach lub talerzach. Podajemy z sosem sojowym, plastrami imbiru marynowanego i wasabi.
Bon Appétit!
Nie bójcie się robić sushi w domowych warunkach. To naprawdę nic trudnego!Nie przejmujcie się również sposobem zawijania. Nie każdy może być sushi masterem, choć uwierzcie mi, nawet w najlepszych restauracjach w Pl czy Niemczech, w których jadłam sushi nie było ono perfekcyjne. Najważniejsza jest odwaga i zabawa, a do tej czynności fajnie jest zaangażować bliskich, by spędzić miło czas.
Zobaczcie co jeszcze można wyczarować z ryżu i innych składników na sushi:
SUSHI ART
atebyatescrapbooking.wordpress.com
Bardzo przydatny post i świetne wykonanie sushi;) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńBardzo pomysłowe kształty, toż-to istne działa sztuki :-) Moje ulubione uramaki to łosoś, ogórek i serek śmietankowy – bardzo proste w wykonaniu.
OdpowiedzUsuńhttp://www.wiecejnizzdroweodzywianie.pl/011/
Jej jakie superaśne. I smakują pewnie niesamowicie :)
OdpowiedzUsuńSushi panda <3 Poza tym wpis niezwykle pomocny dla amatorów acz smakoszy sushi :)
OdpowiedzUsuńWow, aż szkoda jeść, ale łakomstwo na pewno wygra ;)
OdpowiedzUsuń