Ekstrakt pomarańczowy |
Ekstrakt pomarańczowy do ciast i deserów, który przygotujemy w kilka chwil. Warto pomyśleć o nim wcześniej, bowiem potrzebuje czasu by nabrać pełnej mocy. A pachnie zniewalająco, ma też przepiękny kolor. Dopieścicie nim wszystkie wypieki, zwłaszcza te świąteczne.
O niebo lepszy od kupnych, sztucznych aromatów. Nie wiem jak Wy, ale ja odkąd piekę sama (już kilkanaście lat) nie użyłam jeszcze nigdy takiego kupnego aromatu. Uwielbiam domowy ekstrakt pomarańczowy, cytrynowy i ten najważniejszy z wanilii. Przepis na niego znajdziecie TU.
Są bardzo wydajne i ślicznie wyglądają w tych małych buteleczkach, ale to już inna kwestia :-)
Przepis własny
SKŁADNIKI:
2 pomarańcze
100 ml przegotowanej i ostudzonej wody
100 ml wódki
Pomarańcze dokładnie szorujemy i sparzamy gorącą wodą. Obieramy bardzo cienko ze skórki (bez białej błonki) i kroimy. Zalewamy wódką wymieszaną z wodą i odstawiamy w ciemne, chłodne miejsce.
A po jakim czasie od wykonania można go użyć, żeby ekstrakt już dał efekt ? No bo pewnie gdy postoi długo jest coraz bardziej esencjonalny :).
OdpowiedzUsuńOsiąga swoją moc po 3 tygodniach :-) Choć oczywiście im dłużej stoi, tym więcej daje aromatu i koloru.
UsuńDziękuję :). Muszę koniecznie zrobić ten ekstrakt. On na pewno zaprocentuje pochwałami, które, mam nadzieję, potem, po jego zastosowaniu, usłyszę :)..
OdpowiedzUsuńNaprawdę polecam! Lubię go dodawać do serników i babki wielkanocnej :) Ale nie tylko!
UsuńEkstrakt pomarańczowy robiłam dwa lata temu przed świętami Bożego Narodzenia. Jak on cudownie pachniał! Koniecznie muszę zrobić go ponownie, tym bardziej teraz, gdy pomarańcze są jeszcze w dobrej cenie.
OdpowiedzUsuń