Koktajl ze szpinaku |
Koktajl ze szpinaku, tzw. koktajl zielony, mający działanie detoksykacyjne. Mój ulubiony sposób na bombę witaminową. Piję go zwłaszcza zimą i wczesną wiosną. Nie przerażajcie się składnikami, bo całość komponuje się wybornie i tak też smakuje. Uwielbiam ten koktajl i mogłabym pić go codziennie.
Przepis własny
SKŁADNIKI na 2 szklanki:
szklanka (baby) szpinaku pozbawionego łodyżek i dokładnie umytego
1 cienka łodyga selera naciowego
pół awokado (czasem dodaję banana)
3/4 szklanki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy lub ostudzonej zielonej herbaty (najczęściej 2 pomarańcze wystarczają)
sok z 1 limonki
1/4 łyżeczki soli morskiej
1 łyżeczka miodu
liście mięty (najlepiej latem)
Do szklanej misy blendera wrzucamy szpinak oraz miętę (jeśli jej używamy), pokrojony seler naciowy, pokrojone awokado lub banana. Wlewamy sok z pomarańczy, przeciskamy limonkę, dodajemy miód i sól. Wszystko miksujemy na wysokich obrotach blendera i przelewamy do szklanek. Ozdabiamy liśćmi selera.
Pijemy od razu.
Bon Appétit!
Ciekawy przepis.Ja uwielbiam koktajle z przeróżnych składników;)
OdpowiedzUsuńJestem zdecydowana fanka takich koktajli :)
OdpowiedzUsuńprawdziwy łyk zdrowia!
OdpowiedzUsuńmusze spróbowac;)
OdpowiedzUsuńJaki ma piękny wiosenny kolor!
OdpowiedzUsuń