Przepis dostałam od znajomej koleżanki, mieszkającej w Rzymie. Od dawna nosiłam się z zamiarem zrobienia crema di limoncello, ale jak tylko robiłam jakąś nalewkę wybierałam najczęściej cytrynówkę (a w okresie letnim wiśniówkę). W końcu zdecydowałam, że zrobię i to i to jednego dnia. Możecie sobie wyobrazić ile cytryn musiałam obrać :) Nalewkę cytrynową mogliście już zobaczyć, a dziś prezentuję Wam likier cytrynowy.
Tej zimy naprawdę oszalałam na jego punkcie!
Tej zimy naprawdę oszalałam na jego punkcie!
SKŁADNIKI:
7 dużych cytryn
1 limonka
600 g cukru
0,5 litra spirytusu
2,5 szklanki mleka
puszka mleka zagęszczonego niesłodzonego (ok. 400 g)
Cytryny i limonkę sparzyłam we wrzątku. Osuszyłam ręcznikami papierowymi. Każdą obrałam cienko ze skórki za pomocą obieraczki do ziemniaków z płaskim ostrzem (nie ząbkowanym). Wrzuciłam skórki do słoika i zalałam spirytusem. Odstawiłam w dużym sloju w ciemne miejsce. Codziennie potrząsałam słoikiem.
Po 7 dniach zlałam alkohol ze słoika i połączyłam go z ugotowanym, przestudzonym mlekiem. Mleko należy gotować z cukrem, aż do jego rozpuszczenia. Na końcu należy dodać mleko zagęszczone. Dokładnie wymieszać.
Tak powstał likier o smaku cytrynowym. Przelałam do butelek i wstawiłam do lodówki.
to soku z cytryn sie nie dodaje?? ale to musi być pyszne...
OdpowiedzUsuńSok dodajemy do cytrynówki :) Tutaj akurat wszystko nasiąka aromatem skórek!
Usuńależ piękny kolorek :) bardzo kusząca propozycja.
OdpowiedzUsuńBoska, przy następnych zakupach zaopatrzę się w spirytus i cytryny i będę próbować co z tego wyjdzie :)
OdpowiedzUsuńp.s. cudny blog :)
Bardzo mi miło! A likier cytrynowy naprawdę polecam :)
UsuńTo jest pyszne! Wiem, bo robiłam, mniam,mniam :)
OdpowiedzUsuńNie robiłam nigdy, a wygląda wręcz obłędnie.
OdpowiedzUsuńA co zrobić z 7 cytrynami i 1 limonką, które zostały? Bo rozumiem, że wykorzystujemy tylko skórki...
OdpowiedzUsuńZawsze można wykorzystać do herbaty. Schować do lodówki do szuflady na warzywa i owoce :) Albo zrobić lemoniadę.
UsuńU mnie nie stanowi to problemu, ponieważ codziennie na czczo wypijam sok z cytryny z miodem.
Częściowo można też wykorzystać do tego kremu: http://boronappetit.blogspot.com/2013/01/lemon-coconut-curd.html
Witaj, czy moze byc wodka zamiast spirytusu?? :)
OdpowiedzUsuńOczywiście można zastąpić spirytus wódką. Likier będzie delikatniejszy w smaku.
UsuńPozdrawiam!
świetny pomysł na świąteczny prezent! :-) mam dwa pytania: ile likieru wychodzi z tej porcji i jak długo może być przechowywany?
OdpowiedzUsuńRzeczywiście to byłby przedni prezent! Nie pamiętam dokładnie pojemności, ale wyszły 2 butelki. A przechowywany może być długo, ponieważ alkohol konserwuje. Spokojnie nawet kilka miesięcy w lodówce po otwarciu, bo zawiera mleko. Ale u mnie najdłużej stał miesiąc i został wypity :)
UsuńWitam, przymierzam się do zrobienia tego likieru, pytanie mam jedno czy ma znaczenie jakiego mleka się użyje ? UHT czy nie, oraz ile % ?
OdpowiedzUsuńDzień dobry! Mleko w zasadzie nie ma znaczenia, choć ja nie używam UHT. Raczej pasteryzowane 2%.
UsuńCzy skórki nie puszczą goryczki?
OdpowiedzUsuńMuszą być bardzo cienko obrane bez białej błonki.
UsuńDzień dobry likierek zrobiłam na święta jest tak pyszny ,że znajomi proszą o powtórkę ....boski w smaku i konsystencji...
OdpowiedzUsuń