W jednym z ostatnich postów obiecywałam Wam 2 sposoby na śledzie. Mieliście okazję poznać już ten z musztardą i kurkumą, a dziś prezentuję śledzie w sosie koperkowym. Idealne na święta wielkanocne!To właśnie według tego przepisu najczęściej przygotowuję śledziki na stół wielkanocny w większych porcjach, ponieważ domownicy je uwielbiają.
Przepis własny
SKŁADNIKI:
ok. 400 g śledzi (matjasów)
duży jogurt grecki
3 łyżki oliwy z oliwek EV
2 łyżki soku z cytryny
3 łyżki octu
2 pęczki świeżego koperku
szczypta świeżo zmielonego pieprzu
pół łyżeczki cukru
cytryna
Śledzie namoczyć na ok. godzinę w wodzie z 3 łyżkami octu, następnie dokładnie umyć w zimnej wodzie i osuszyć. Pokroić na kawałki. Przygotować sos z jogurtu, oliwy, soku z cytryny, cebuli i koperku. Dodać przyprawy. Układać w naczyniu lub słoiku warstwowo, polewając śledzie sosem. Na wierzchu ułożyć plaster cytryny.
Najlepiej smakują po dwóch dobach od momentu ich zrobienia.
Przed podaniem śledzie możemy ozdobić gałązkami koperku i plastrami cytryny.
Przed podaniem śledzie możemy ozdobić gałązkami koperku i plastrami cytryny.
Śledzie ??? !!!
OdpowiedzUsuńChyba trochę mnie zaskoczyłaś ;)
ale je uwielbiam <3
Pozdrawiamy serdecznie
Tapenda
TAK!Ja uwielbiam śledzie również na Wielkanoc w wersjach bardziej wiosennych i chyba nie jestem w tym odosobniona? ;)
UsuńJak dla mnie pychota ! Fajna, wiosenna wersja z koperkiem:)
OdpowiedzUsuńBezbledny ten sos! Kiedys kupowalam sledzie w takiej wanience, w koperkowym sosie wlasnie, ale mysle, ze domowa wersja musi smakowac jeszcze lepiej :)
OdpowiedzUsuńMaggie, ja już od lat nie kupuje gotowych śledzi. Nie ma jak zrobić swoje w domku :) Wiem, co jem!
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńŚledzie czekają na jutrzejszą premierę w moim domu:). Dzięki Agata! Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że będą smakować :-)
Usuń