Zdążyliście już dobrze mnie poznać przez cały rok mojego blogowania i wiecie, że śledzie są jednym z moich ulubionych przysmaków. Najczęściej jadam je zimą i w okresie jesiennym, ale przecież na święta nie może ich zabraknąć. Przygotowałam dwie propozycje na tegoroczną Wielkanoc. Pierwsza to śledzie w musztardzie dla prawdziwych wielbicieli tych ryb i sosów na bazie musztardy i kurkumy.
Przygotujcie je wcześniej, żeby smaki dobrze się połączyły. Naprawdę polecam!
Przygotujcie je wcześniej, żeby smaki dobrze się połączyły. Naprawdę polecam!
Przepis własny
SKŁADNIKI:
400 g matjasów
180 g jogurtu naturalnego (np. Danone)
5 ziaren czarnego pieprzu
3 ziarna ziela angielskiego
1 liść laurowy
3 łyżki musztardy francuskiej
2 łyżki musztardy chrzanowej
1 łyżeczka musztardy dijon
1 płaska łyżeczka kurkumy
szczypta papryki wędzonej w proszku
Śledzie umyć, zamoczyć w wodzie na ok. 30 minut, a następnie osuszyć i pokroić na wąskie paseczki.
W razie wątpliwości należy spróbować kawałeczek, czy nie są zbyt słone. Wiem, że niektórzy moczą śledzie bardzo długo, ja jestem temu przeciwna.
W razie wątpliwości należy spróbować kawałeczek, czy nie są zbyt słone. Wiem, że niektórzy moczą śledzie bardzo długo, ja jestem temu przeciwna.
Na dnie wysypać ziarna pieprzu i ziela angielskiego.Włożyć liść laurowy.
Przygotować sos z podanych składników i warstwo układać śledzie z sosem w słoiku.
A jeśli szukacie innych pomysłów na śledzie polecam dział Ryby i owoce morza, gdzie znajdziecie kilka wspaniałych przepisów.
Dobrze, że Połówek jest jeszcze w pracy,bo pewnie zażyczyłby sobie takie śledzie zamiast obiadu :) Przepis zapowiada się niezwykle smacznie.
OdpowiedzUsuńpozdrawiam wiosennie
Malwinna
kuszące sledzie...rany jutro lece do sklepu..
OdpowiedzUsuńzrobiłam wg przepisu - pycha - pokusilam sie jednak o dodanie odrobiny soku z cytryny do tego zeby zlamac smak poecam :)
OdpowiedzUsuńCieszę się :) I u mnie były ponownie na Wielkanoc!
Usuń