Po tych wszystkich słodkościach na blogu z przewagą masy budyniowej, aż głupio zamieszczać przepis na śledzie, ale że jestem w fazie przygotowań świątecznych to mam nadzieję, że mi to wybaczycie? A nóż widelec może zdążycie jeszcze je przygotować na święta! To jeden z moich ulubionych przepisów na śledzie, ale właściwie robię je tylko na Wielkanoc. Bardzo proste do zrobienia, idealne w połączeniu ze świeżym pieczywem. Następnym razem postaram się zamieścić przepis na inne śledzie, jak np. z pomidorami suszonymi lub korzenne.
(Tak, tak jestem śledziarą) :)
SKŁADNIKI:
400g śledzi (ok.10 filetów matjasów)
1 duże jabłko ze skórką pokrojone w półplasterki
1 duża cebula pokrojona w piórka
mały jogurt naturalny Danone
2 łyżki majonezu
1 łyżka śmietany 18%
2 duże łyżki musztardy chrzanowej
świeżo wyciśniety sok z połowy cytryny
2 łyżeczki octu winnego
szczypta curry
świeżo zmielony kolorowy pieprz
pół łyżeczki cukru
1 mały ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
Śledzie namoczyć i wypłukać, by nie były zbyt słone. Pokroić w mniejsze kawałki.
Przygotować marynatę ze wszystkich składników i dokładnie wymieszać. Cebulę pokroić i zalać wrzątkiem na ok. 5 minut, a następnie odsączyć z wody.
Układać w płaskim naczyniu (z przykryciem) warstwowo kolejno śledzie, posypując piórkami cebuli i układać półplasterki jabłka. Polewać sosem. Na wierzchu udekorować dowolnie plasterkami cytryny, jabłkami lub posiekanym koperkiem.
Śledzie najlepiej przygotować na ok. 48 godzin przed podaniem.
Bon Appétit!
Wybaczamy, bo sledzie tez lubimy ;)
OdpowiedzUsuńCzekam na kolejne sledziowe przepisy
Postaram się jak najszybciej :)
Usuńprawdziwy, dobry śledź to najwiekszy skarb smakoszy ;)
OdpowiedzUsuńOj tak :) To prawda!
UsuńTakie danie to prawdziwa rozkosz dla podniebienia! :)
OdpowiedzUsuńJa śledzia lubię tylko pod pierzynką i w śmietanie. No, może gdybym spróbowała Twojego to by mi się odmieniło? Hmm.. całkiem ładnie wygląda. :)
OdpowiedzUsuńDzięki, może i w takiej postaci by Ci smakował. Kto wie? :)
UsuńBardzo ciekawe połączenie smaków ;) Na pewno przepyszne!
OdpowiedzUsuńBardzo pyszne :) POLECAM!
Usuńuwielbiam śledzie :)
OdpowiedzUsuńWesołych i Smacznych Świąt!
Dziękuję! Wesołych Świąt! :)
Usuńświetne połączenie z jabłkiem ;)
OdpowiedzUsuńOj tak!Mnie też pasuje :)
UsuńJa też jestem śledziarą!:) a Twoja wersja jest bardzo apetyczna:) PS. Bardzo ciekawy blog, przejrzałam już wszystkie przepisy, będę często zaglądać:) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńDziękuję za odwiedziny!Bardzo się cieszę i zapraszam do obserwacji :)
Usuńwygladaja bardzo apetycznie :) napewno skorzystam z przpeisu :) pozdrawiam
OdpowiedzUsuń