niedziela, 22 kwietnia 2012

Ciabatty z płatkami owsianymi na mące orkiszowej

Smaczne i proste w przygotowaniu. Moja rodzina wprost szaleje za nimi, częstym dodatkiem do nich jest hummus. Wtedy smakują pysznie, ale można je jeść jak każde pieczywo, w towarzystwie wędlin czy serów. Można maczać w oliwie. 
Wystarczy mieć tylko drożdże w lodówce oraz płatki owsiane, by nie musieć ubierać się w deszczowy dzień i wychodzić w poszukiwaniu pieczywa :) Najważniejsze, że długo pozostają świeże, bo nie czerstwieją. 
To co pieczemy?


SKŁADNIKI na 2 ciabatty:

600 ml mąki (używam zazwyczaj orkiszowej typ 700 lub mieszam ją ze zwykłą pszenną)*
150 ml płatków owsianych
1 łyżka miodu
2 łyżki oliwy
400 ml ciepłej wody
łyżeczka soli
50g świeżych drożdży

oraz:
garść sezamu i słonecznika do posypania pieczywa**

* piekłam wiele razy te ciabatty i za każdym razem stosuję mąkę orkiszową jasną lub ciemną do wyboru, ale również mieszałam w równych proporcjach z mąką pszenną. Myślę, że odpowiednia będzie też mąka chlebowa)
** ciabatty można również urozmaicić dodając do ciasta pokrojone suszone pomidory, oliwki czy też suszone zioła

Odmierzamy miarką składniki. Wsypujemy do garnuszka lub innego naczynia płatki owsiane, dodajemy oliwę, miód, pokruszone drożdże i wszystko zalewamy wodą. Odstawiamy w ciepłe miejsce na parę minut, by drożdże się spieniły. Mąkę przesiewamy do dużej miski i dodajemy zawartość garnuszka. Wszystko mieszamy drewnianą łyżką. Na koniec dodajemy łyżeczkę soli.
Posypujemy wyrobione ciasto mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do momentu, aż ciasto podwoi swoją objętość, tj. około 60 minut.
Po tym czasie dzielimy ciasto na pół i wyjmujemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Staramy się uformować 2 wałeczki. Ciasto jest trochę rzadkie, będzie się nam kleić do rąk, ale właśnie takie ma być.
Ręce możemy polać oliwą.
Oba chlebki posypujemy sezamem i słonecznikiem.
Piekarnik powinien być nagrzany do 220 stopni z termoobiegiem. W tej temperaturze pieczemy nasze ciabatty ok. 8 minut, a następnie zmniejszamy temp. do 150 stopni i pieczemy jeszcze 12 minut. Po upieczeniu należy odczekać ok. 5 minut z otwarciem piekarnika.
Wyjmujemy ciabatty i wykładamy do ostygnięcia na kratkę.
Chlebki są płaskie, nigdy nie wyrosną zbyt wysoko, ale taki właśnie ich urok. Jeśli nie odpowiadają nam wąskie kromeczki, możemy przekrawać je wszerz.

Bon Appétit!


5 komentarzy:

  1. mmmmmm owsiankowe pieczywo! podoba mi się!

    OdpowiedzUsuń
  2. świetny pomysł, na pewno są pyszne! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam,upiekłam je dzisiaj do kolacji,boskie,dziękuję bardzo bardzo za pyszny pomysł,pieke zazwyczaj chleb orkiszowy z ziarnami i miałam ochotę na ciabatte np do pomidorów z mozarella i serem pleśniowym winogronem,pychota!!!! polecam i pozdrawiam serdecznie!!! :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Acha,jedną zrobiłam z oliwkami a drugą z papryką! :-)

    OdpowiedzUsuń


Dziękuję wszystkim za komentarze :) Mam nadzieję, że moje przepisy przypadną Wam do gustu :)
Fotografujcie potrawy z moich przepisów i przesyłajcie na maila: boronappeetit@gmail.com