SKŁADNIKI:
100g masła
szklanka mąki
1 jajko
szczypta soli
płaska łyżka śmietany
NADZIENIE:
3/4 szklanki mleka
180 g jogurtu naturalnego Danone
3 jajka
ok. 30 dkg sera żółtego, np. Goudy (startego na dużych oczkach)
szczypta gałki muszkatołowej (z wyczuciem)
sól, pieprz do smaku
pół łyżeczki papryki słodkiej
szczypta suszonej bazylii
3 łyżki świeżej natki pietruszki
2 duże ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
2 łyżki mąki
1 duży brokuł
W misce zagnieść ciasto z podanych składników. Uformować kulę i wstawić do lodówki na ok. 40 minut.
Formę do tarty wysmarować masłem i opruszyć mąką. Ciasto rozwałkować i wyłożyć dokładnie ranty i dno foremki. Ponakłuwać widelcem. Wstawić do lodówki na czas nagrzania piekarnika do 180 stopni.
Brokuły podzielić na różyczki, umyć na sitku i obgotować na pół miękko w wodzie z 1 łyżeczka cukru. Odcedzić.
Zmiksować jajka i dodać jogurt, mleko i wszystkie pozostałe składniki. Mieszać tylko chwilę. Dodać starty ser, wymieszać łyżką i odstawić na bok.
Do piekarnika wstawić spód na 10 minut by uzyskać ładny złoty kolor. Najlepiej wyłożyć pergaminem i wysypać kulki ceramiczne by ciasto się nie wybrzuszyło jak tutaj.
Pysznie wygląda! I piękne zdjęcia:)))
OdpowiedzUsuńDziękuje! Starałam się :)
Usuńto by mojej siedmiolatce posmakowało, uwielbia brokuły. śliczna tarta:)
OdpowiedzUsuńDZIĘKUJĘ!
Usuńajjjjjj Twoja wygląda o niebo smaczniej od mojej !!!!
OdpowiedzUsuńZapraszam na mini rozdanie na mojej facebookowej stronie https://www.facebook.com/photo.php?fbid=316038481798489&set=a.125950384140634.21290.123861534349519&type=1&theater
Tarty wytrawne są pyszne!
OdpowiedzUsuńUwielbiam dania z cuklu "mam w domu tylko cebulę i paczkę brokułów" :D To jest właśnie prawdziwe gotowanie :)
OdpowiedzUsuńOj tak!!! Pyszota!
OdpowiedzUsuńPyszna tarta, cudownie wygląd
OdpowiedzUsuńCudownie się prezentuje :-) Mam w planach swoją pierwszą tartę, ale będzie na słodko.
OdpowiedzUsuńKolorowo, ładnie i smacznie no i z brokułami,które lubię:)
OdpowiedzUsuńPozdrowienia
od dłuższego czasu przymierzam się do tarty :) ta wygląda genialnie ;)
OdpowiedzUsuńdawno już nie robiłam tarty, a z brokułami jest pyyszna :).
OdpowiedzUsuńMmm, z brokułami, pychota! :)
OdpowiedzUsuńJa brokuły mogę jeść tonami, naprawdę bardzo, bardzo je lubię :)
OdpowiedzUsuńOch, jadłabym łapczywie ... :)
OdpowiedzUsuńTa tarta jak malowana!!!
OdpowiedzUsuńAha, czyli danie typu: Coś z niczego.:)
OdpowiedzUsuńSmakowicie wygląda. :)
Moje smaki...;) Pięknie wygląda!
OdpowiedzUsuńCudowna tarta, wygląda zabójczo! I w dodatku masz piękną żaroodporną formę - takiej jeszcze nigdy nie widziałam, zdecydowanie dodaje uroku i można podejrzeć ciasto od spodu :)
OdpowiedzUsuńZ pozdrowieniami,
Edith