Najprostszy sposób podania łososia, stosowany przeze mnie najczęściej, bo i w tej postaci jest najsmaczniejszy. Do tego ryż jaśminowy i brokuły w lekkim sosie. Wszystko skropione sokiem z cytryny. Smaczniej się nie da :)
To propozycja obiadu dla całej rodziny i w dodatku do przygotowania w pół godziny.
Do popicia proponuję wodę z listkami mięty i plasterkiem cytryny.
Do popicia proponuję wodę z listkami mięty i plasterkiem cytryny.
SKŁADNIKI dla 2 osób:
2 filety łososia
1 duża cytryna
świeżo zmielony pieprz
1 łyżka masła
szklanka ryżu jaśminowego
1 duży brokuł
SOS:
jogurt grecki duży
2 łyżki oliwy extra virgin
szczypta bazylii
świeżo zmielony pieprz
szczypta soli morskiej
wyciśnięty sok z połowy cytryny
2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
łyżka natki pietruszki
Filety oczyścić i umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym. Skropić sokiem z cytryny, posypać świeżo zmielonym pieprzem, ułożyć po kawałeczku masła na każdym kawałku ryby. Ułożyć również ćwiartki cytryn, które będą potrzebne potem do skropienia potrawy.
Piec w 190 stopniach na funkcji grill ok. 15 minut.
ale smakołyki masz :-) z wielkim apetytem oglądałam twój blog :-)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję, takie miłe słowa dodają motywacji! :) Pozdrawiam!
UsuńBardzo apetyczne, chętnie skorzystam, bo ja na dobrą sprawę dopiero zaczynam swoją rybną przygodę i szukam inspiracji :) Do tej pory prawie zawsze panierka i patelnia, ale to już nuda ;)
OdpowiedzUsuńNie,nie panierki się pozbywamy. Z piekarnika na funkcji grill, ewentualnie patelnia grillowa i mamy super rybke! :) Dla mnie prostota w przyrządzaniu ryby jest najważniejsza. Nie lubię zbędnych przypraw. Tylko sok z cytryny, pieprz, sól morska. I tyle wystarczy. Ryba smakuje wybornie. Wkrótce postaram się pokazać nowe przepisy z mojej książki kulinarnej :)
Usuńjuż w kilku przepisach widziałam ryż jaśminowy, chyba go wypróbuję
OdpowiedzUsuńmmm! uwielbiam łososia!
OdpowiedzUsuńsama nazwa zachwyca
OdpowiedzUsuńuwielbiam takiego łososia <3 daję czosnek i bez masła, ale tym razem spróbuję z ;)
OdpowiedzUsuńJa już do rybki czosnku nie daję, bo dodaję go do brokułów, a właściwie do sosu :)
Usuńpyszny łosoś! :)
OdpowiedzUsuńMojej rodzince by się przydało bo często jedzą tą rybę.:D
OdpowiedzUsuńZnam takich, którym by bardzo smakowało.
OdpowiedzUsuńłosoś jest pycha, a w takim towarzystwie to już w ogóle musi wybornie smakować :)
OdpowiedzUsuńPrzyznam, że nigdy nie jadłam łososia w innej postaci niż wędzony i myślę, że najwyższy czas to zmienić:) Twój wygląda pysznie!
OdpowiedzUsuńNaprawdę polecam. Ten sposób jest sprawdzony od lat,a łosoś najpyszniejszy. Ale będą z czasem też inne przepisy na łososia. Jestem wielbicielką tej ryby!
UsuńZa łososia dam się opiec na grillu. :D
OdpowiedzUsuńHa ha dobre ;)
UsuńKawałek tak pysznego łososia porywam bez pytania ;]
OdpowiedzUsuńŁatwo i apetycznie :) Dzięki!
OdpowiedzUsuń