Strony

piątek, 13 kwietnia 2012

Łosoś grillowany z cytryną na ryżu jaśminowym z brokułami

Najprostszy sposób podania łososia, stosowany przeze mnie najczęściej, bo i w tej postaci jest najsmaczniejszy. Do tego ryż jaśminowy i brokuły w lekkim sosie. Wszystko skropione sokiem z cytryny. Smaczniej się nie da :)
To propozycja obiadu dla całej rodziny i w dodatku do przygotowania w pół godziny.
Do popicia proponuję wodę z listkami mięty i plasterkiem cytryny.


SKŁADNIKI dla 2 osób:
2 filety łososia
1 duża cytryna
świeżo zmielony pieprz
1 łyżka masła
szklanka ryżu jaśminowego
1 duży brokuł

SOS:
jogurt grecki duży
2 łyżki oliwy extra virgin
szczypta bazylii
świeżo zmielony pieprz
szczypta soli morskiej
wyciśnięty sok z połowy cytryny
2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
łyżka natki pietruszki


Filety oczyścić i umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym. Skropić sokiem z cytryny, posypać świeżo zmielonym pieprzem, ułożyć po kawałeczku masła na każdym kawałku ryby. Ułożyć również ćwiartki cytryn, które będą potrzebne potem do skropienia potrawy.
Piec w 190 stopniach na funkcji grill ok. 15 minut.


Ryż uprażyć, brokuły podzielić na różyczki, umyć i obgotować w wodzie z 1 łyżeczką cukru przez 10 minut. Odcedzić i ostudzić. Przygotować sos. Wymieszać wszystkie jego składniki i tak przygotowanym gotowym sosem polać brokuły.

Bon Appétit!




19 komentarzy:

  1. ale smakołyki masz :-) z wielkim apetytem oglądałam twój blog :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję, takie miłe słowa dodają motywacji! :) Pozdrawiam!

      Usuń
  2. Bardzo apetyczne, chętnie skorzystam, bo ja na dobrą sprawę dopiero zaczynam swoją rybną przygodę i szukam inspiracji :) Do tej pory prawie zawsze panierka i patelnia, ale to już nuda ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie,nie panierki się pozbywamy. Z piekarnika na funkcji grill, ewentualnie patelnia grillowa i mamy super rybke! :) Dla mnie prostota w przyrządzaniu ryby jest najważniejsza. Nie lubię zbędnych przypraw. Tylko sok z cytryny, pieprz, sól morska. I tyle wystarczy. Ryba smakuje wybornie. Wkrótce postaram się pokazać nowe przepisy z mojej książki kulinarnej :)

      Usuń
  3. już w kilku przepisach widziałam ryż jaśminowy, chyba go wypróbuję

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam takiego łososia <3 daję czosnek i bez masła, ale tym razem spróbuję z ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja już do rybki czosnku nie daję, bo dodaję go do brokułów, a właściwie do sosu :)

      Usuń
  5. Mojej rodzince by się przydało bo często jedzą tą rybę.:D

    OdpowiedzUsuń
  6. Znam takich, którym by bardzo smakowało.

    OdpowiedzUsuń
  7. łosoś jest pycha, a w takim towarzystwie to już w ogóle musi wybornie smakować :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Przyznam, że nigdy nie jadłam łososia w innej postaci niż wędzony i myślę, że najwyższy czas to zmienić:) Twój wygląda pysznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Naprawdę polecam. Ten sposób jest sprawdzony od lat,a łosoś najpyszniejszy. Ale będą z czasem też inne przepisy na łososia. Jestem wielbicielką tej ryby!

      Usuń
  9. Za łososia dam się opiec na grillu. :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Kawałek tak pysznego łososia porywam bez pytania ;]

    OdpowiedzUsuń


Dziękuję wszystkim za komentarze :) Mam nadzieję, że moje przepisy przypadną Wam do gustu :)
Fotografujcie potrawy z moich przepisów i przesyłajcie na maila: boronappeetit@gmail.com