Strony

czwartek, 26 kwietnia 2012

Nie mam nic innego w lodówce jak tylko brokuły :) Tarta z brokułami

Przepyszna tarta wytrawna dobra zarówno na gorąco, jak i na zimno. Wiem wiem, zwariowałam na punkcie tart :) A jeszcze w zanadrzu kolejna czeka na publikację! :)



SKŁADNIKI:
100g masła
szklanka mąki
1 jajko
szczypta soli
płaska łyżka śmietany

NADZIENIE:
3/4 szklanki mleka
180 g jogurtu naturalnego Danone
3 jajka
ok. 30 dkg sera żółtego, np. Goudy (startego na dużych oczkach)
szczypta gałki muszkatołowej (z wyczuciem)
sól, pieprz do smaku
pół łyżeczki papryki słodkiej
szczypta suszonej bazylii
3 łyżki świeżej natki pietruszki
2 duże ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
2 łyżki mąki
1 duży brokuł

W misce zagnieść ciasto z podanych składników. Uformować kulę i wstawić do lodówki na ok. 40 minut. 
Formę do tarty wysmarować masłem i opruszyć mąką. Ciasto rozwałkować i wyłożyć dokładnie ranty i dno foremki. Ponakłuwać widelcem. Wstawić do lodówki na czas nagrzania piekarnika do 180 stopni. 

Brokuły podzielić na różyczki, umyć na sitku i obgotować na pół miękko w wodzie z 1 łyżeczka cukru. Odcedzić.
Zmiksować jajka i dodać jogurt, mleko i wszystkie pozostałe składniki. Mieszać tylko chwilę. Dodać starty ser, wymieszać łyżką i odstawić na bok.

Do piekarnika wstawić spód na 10 minut by uzyskać ładny złoty kolor. Najlepiej wyłożyć pergaminem i wysypać kulki ceramiczne by ciasto się nie wybrzuszyło jak tutaj.
Po wyjęciu z piekarnika, rozłożyć nasze brokuły i zalać przygotowanym farszem. Piec około 30-35 minut.

Bon Appétit!!



20 komentarzy:

  1. Pysznie wygląda! I piękne zdjęcia:)))

    OdpowiedzUsuń
  2. to by mojej siedmiolatce posmakowało, uwielbia brokuły. śliczna tarta:)

    OdpowiedzUsuń
  3. ajjjjjj Twoja wygląda o niebo smaczniej od mojej !!!!
    Zapraszam na mini rozdanie na mojej facebookowej stronie https://www.facebook.com/photo.php?fbid=316038481798489&set=a.125950384140634.21290.123861534349519&type=1&theater

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam dania z cuklu "mam w domu tylko cebulę i paczkę brokułów" :D To jest właśnie prawdziwe gotowanie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Cudownie się prezentuje :-) Mam w planach swoją pierwszą tartę, ale będzie na słodko.

    OdpowiedzUsuń
  6. Kolorowo, ładnie i smacznie no i z brokułami,które lubię:)
    Pozdrowienia

    OdpowiedzUsuń
  7. od dłuższego czasu przymierzam się do tarty :) ta wygląda genialnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. dawno już nie robiłam tarty, a z brokułami jest pyyszna :).

    OdpowiedzUsuń
  9. Ja brokuły mogę jeść tonami, naprawdę bardzo, bardzo je lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Och, jadłabym łapczywie ... :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ta tarta jak malowana!!!

    OdpowiedzUsuń
  12. Aha, czyli danie typu: Coś z niczego.:)
    Smakowicie wygląda. :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Cudowna tarta, wygląda zabójczo! I w dodatku masz piękną żaroodporną formę - takiej jeszcze nigdy nie widziałam, zdecydowanie dodaje uroku i można podejrzeć ciasto od spodu :)

    Z pozdrowieniami,
    Edith

    OdpowiedzUsuń


Dziękuję wszystkim za komentarze :) Mam nadzieję, że moje przepisy przypadną Wam do gustu :)
Fotografujcie potrawy z moich przepisów i przesyłajcie na maila: boronappeetit@gmail.com