Comber-pijane ciasto czekoladowe |
Comber, czyli pijane ciasto czekoladowe a'la murzynek. Dziwna nazwa, jednak przykuwa uwagę. To bardzo proste ciasto jest naprawdę pyszne. Zawiera w sobie tyle ponczu, co nie jeden tort.
I to chyba właśnie sprawia, że tak smakuje. To propozycja na ciasto do popołudniowej herbaty. Mała keksówka jest wystarczająca dla 3 osób na 2 dni, bo ciasto zachowuje świeżość.
I to chyba właśnie sprawia, że tak smakuje. To propozycja na ciasto do popołudniowej herbaty. Mała keksówka jest wystarczająca dla 3 osób na 2 dni, bo ciasto zachowuje świeżość.
Przepis z zeszytu mamy
SKŁADNIKI NA CIASTO:
1,5 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szklanka cukru
250g masła
3 łyżki kakao
3 jajka (osobno żółtka i białka)
4 łyżki wody
PONCZ:
1,5 szklanki mocnej herbaty (parzę dwie torebki herbaty i dobrze studzę)
kieliszek wiśniówki lub ciut więcej
pół szklanki wódki
2-3 łyżki soku z wiśni konfiturowych (opcjonalnie)
Wszystkie składniki ponczu mieszamy i odstawiamy.
1 łyżka masła do polewy
2 łyżki kakao
wiśnie konfiturowe (użyłam własnej produkcji)
KEKSÓWKA o dł. 24 cm wyłożona papierem do pieczenia
W rondelku rozgrzewamy masło z cukrem, kakao i wodą. Gotujemy do rozpuszczenia składników. Z masy odlewamy ok. 1/2 kubka do polewy i odstawiamy.
Masę w rondelku studzimy.
W tym czasie ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywno. Mąkę przesiewamy z proszkiem.
Do masy kakaowej dodajemy po jednym żółtku i mieszamy intensywnie łyżką. Wsypujemy stopniowo mąkę z proszkiem i delikatnie mieszamy do połączenia składników (masa będzie gęsta). Na końcu dodajemy ubite białka i bardzo delikatnie mieszamy do połączenia.
Przekładamy do foremki i wygładzamy. Pieczemy 50-55 minut w temperaturze 180 stopni góra-dół.
Po upieczeniu uchylamy piekarnik i studzimy całkowicie.
Po wystudzeniu nakłuwamy ciasto wykałaczką na całej powierzchni. Nie wyjmujemy z foremki!
Nasączamy powoli ponczem. Ciasto bardzo dobrze go wchłania.
Odłożoną wcześniej polewę podgrzewamy, dodając do niej łyżkę masła i kakao. Mieszamy, aż będzie jednolita i polewamy nią ciasto. Na wierzchu układamy wiśnie. Odstawiamy na całą noc, aż smaki w cieście przegryzą się. Wtedy smakuje najlepiej!
Odłożoną wcześniej polewę podgrzewamy, dodając do niej łyżkę masła i kakao. Mieszamy, aż będzie jednolita i polewamy nią ciasto. Na wierzchu układamy wiśnie. Odstawiamy na całą noc, aż smaki w cieście przegryzą się. Wtedy smakuje najlepiej!
Uwielbiam takie ciasta z dodatkiem alkoholu-super;)
OdpowiedzUsuńTakie ciasto tylko dla dorosłych, smakowicie wygląda :)
OdpowiedzUsuńCiasto zrobię na pewno jeszcze przed świętami. Wygląda fantastycznie i zapewne smakuje jeszcze lepiej :)
OdpowiedzUsuń