Strony

poniedziałek, 2 marca 2015

Jak zrobić sushi w domu?

Sushi w domu
Jak zrobic sushi w domu?

Do tego postu przygotowywałam się od dłuższego czasu. Chciałam, żeby w pełni Was satysfakcjonował i pozwolił na zrobienie sushi bez przeszkód w domowych warunkach.
Ale zacznijmy od początku. Czym jest sushi?Ile ma twarzy?
Sushi to filozofia życia Japończyków. Popularne na całym świecie stanowi kompletny posiłek, bardzo zdrowy i pożywny. Znajdują się w nim wszystkie niezbędne składniki odżywcze: białko, witaminy i węglowodany. 
Sushi z powodzeniem może więc stanowić główny posiłek, być przekąską bankietową, daniem spożywanym w gronie rodzinnym, w restauracji lub w domu. Może również być świetną alternatywą dań na wynos i na piknik.
W obecnych czasach, kiedy sushi stało się bardzo modne wykorzystuje się do niego składniki nie tylko rodem z Japonii. Wariacji na temat sushi jest naprawdę sporo. Skupmy się jednak na podstawach.


Co potrzebujemy by zrobić sushi?

NARZĘDZIA:
  • ostry nóż (do krojenia warzyw, ryb i rulonów sushi)
  • mata bambusowa (makisu)
  • japońskie pałeczki (hashi)
  • płaskie talerze lub deski do prezentacji
  • płytkie miseczki na sosy
  • wachlarz do studzenia ryżu (opcjonalnie)
SKŁADNIKI:
  • nori (arkusze prasowanych glonów)
  • ryż krótkoziarnisty (przeznaczony do sushi)
  • ocet ryżowy
  • sos sojowy
  • świeże lub wędzone ryby i owoce morza (tuńczyk, łosoś, turbot, paluszki krabowe, krewetki, mięso z homarca)
  • awokado, ogórki, rzodkiewki, marchew, mango, papryka, kapary
  • suszone grzyby i glony (konbu)
  • biały i czarny sezam
  • wasabi (zielona pasta o chrzanowym posmaku)
  • marynowany imbir
  • tobiko (ikra)
  • majonez lub serki śmietankowe typu Philadelphia
RODZAJE SUSHI:
  • Maki - sushi rolowane: futomaki (grube roladki), hosomaki (cienkie roladki), tamagomaki (roladki z omletu), uramaki (roladki zwijane odwrotnie), gunkanmaki (sushi "okręt wojenny"), temaki (sushi w formie rożków)
  • Nigiri - sushi formowane w dłoni
  • Oshi - sushi prasowane
  • Kikka - sushi w kształcie kwiatu chryzantemy
  • Inari - sushi w torebkach z tofu
  • Inro - sushi w formie nadziewanego ogórka

Jak ugotować ryż do sushi?

SKŁADNIKI na 4 rulony:
200g ryżu do sushi
250-300ml wody

DRESSING OCTOWY:
2 łyżki octu ryżowego
1/2 łyżeczki soli
2 łyżeczki cukru

Ryż płuczemy kilkakrotnie na sitku pod bieżącą zimną wodą. Zalewamy dwukrotnie zimną wodą i odstawiamy na 20 minut. Kiedy przestanie być mętny, a woda przejrzysta będzie gotowy.
Przekładamy do garnka z nieprzywierającym dnem, zalewamy ostatni raz wodą i gotujemy pod przykryciem przez około 10-15 minut. Ryż należy doglądać i mieszać. Stanowi podstawę idealnego sushi.
Po ugotowaniu polewamy ryż przygotowanym wcześniej dressingiem octowym i mieszamy.
Należy połączyć ocet ryżowy z solą i cukrem, dokładnie go wymieszać. Można również podgrzać do rozpuszczenia cukru, ale ja tego nie robię.
Ryż dokładnie studzimy, inaczej suszone nori zbytnio namiękną, a sushi nie wyjdzie należycie.

W trakcie studzenia ryżu przygotowujemy pozostałe składniki.

MOJE SUSHI MAKI:
1 awokado pokrojone w paski
kilka plastrów wędzonego łososia
majonez
sos/pasta wasabi
sezam

oraz:
pół szklanki wody zmieszanej z łyżką octu ryżowego do moczenia dłoni

Bambusową matę rozkładamy na płaskiej powierzchni. Przykrywamy folią spożywczą. Rozkładamy nori i na około połowie powierzchni do 2/3 powierzchni rozkładamy cienką warstwę ryżu, zostawiając około 1cm wolnego brzegu. Częste moczenie rąk w wodzie z octem ryżowym ułatwi tę czynność.
Ryż smarujemy w jednym miejscu majonezem i sosem wasabi. Robimy to palcem wskazującym.
Następnie układamy pozostałe składniki: pokrojone awokado, łososia i posypujemy sezamem.

Następny krok to rolowanie. Chwytamy za brzeg maty i zwijamy do środka, dokładnie przytrzymując składniki. Brzegi nori możemy posmarować odrobiną wody z octem. Łatwiej się skleją.
Gotowe rulony dociskamy i formujemy, a następnie kroimy bardzo ostrym nożem i układamy na deskach lub talerzach. Podajemy z sosem sojowym, plastrami imbiru marynowanego i wasabi.

Bon Appétit!

Domowe sushi

Jak zrobic sushi maki


Nie bójcie się robić sushi w domowych warunkach. To naprawdę nic trudnego!Nie przejmujcie się również sposobem zawijania. Nie każdy może być sushi masterem, choć uwierzcie mi, nawet w najlepszych restauracjach w Pl czy Niemczech, w których jadłam sushi nie było ono perfekcyjne. Najważniejsza jest odwaga i zabawa, a do tej czynności fajnie jest zaangażować bliskich, by spędzić miło czas.
Zobaczcie co jeszcze można wyczarować z ryżu i innych składników na sushi:

SUSHI ART


atebyatescrapbooking.wordpress.com

 thedecoratedcookie.com


5 komentarzy:

  1. Bardzo przydatny post i świetne wykonanie sushi;) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo pomysłowe kształty, toż-to istne działa sztuki :-) Moje ulubione uramaki to łosoś, ogórek i serek śmietankowy – bardzo proste w wykonaniu.
    http://www.wiecejnizzdroweodzywianie.pl/011/

    OdpowiedzUsuń
  3. Jej jakie superaśne. I smakują pewnie niesamowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Sushi panda <3 Poza tym wpis niezwykle pomocny dla amatorów acz smakoszy sushi :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wow, aż szkoda jeść, ale łakomstwo na pewno wygra ;)

    OdpowiedzUsuń


Dziękuję wszystkim za komentarze :) Mam nadzieję, że moje przepisy przypadną Wam do gustu :)
Fotografujcie potrawy z moich przepisów i przesyłajcie na maila: boronappeetit@gmail.com