poniedziałek, 31 marca 2014

Zakwas na żurek

Zakwas na żurek przepis
Zakwas na żurek

Przygotowanie zakwasu na żurek to bardzo prosta sprawa. Wystarczy tylko mieć mąkę żytnią, która jest najważniejszym składnikiem. Zakwas potrzebuje odstać kilka dni, aby był gotowy na Wielkanoc, dzięki czemu będziecie mogli ugotować pyszny żurek staropolski. Dlatego zabierzcie się do tego już teraz!


Przepis na wielkanocny żur z jajkiem pojawi się w jednym z kolejnych wpisów. Serdecznie zapraszam!


Przepis własny

SKŁADNIKI:
3/4 szklanki mąki żytniej Typ 2000
2 szklanki ciepłej wody
4 duże ząbki czosnku
kilka ziaren ziela angielskiego lub pieprzu
2 liście laurowe (opcjonalnie)

Mąkę wsypuję do szklanego słoja lub butelki (w słoju jest wygodniej), zalewam wodą, dodaję czosnek i ziele angielskie. Przykrywam gazą lub lnianą ściereczką (ważne by dochodziło do niego powietrze). Odstawiam na kilka dni (5-6) do zakiszenia. Zakwas powinien stać w ciepłym miejscu. Można nim od czasu do czasu wstrząsnąć.
Kiedy będzie gotowy można przelać go do butelki, szczelnie zamknąć i wstawić do lodówki. Będziecie mogli go zużyć, kiedy będzie potrzeba.

Bon Appétit!

Zakwas na żurek wielkanocny

Przepis na zakwas


2 komentarze:

  1. Nigdy nie robiłam zakwasu na żurek, Twój wygląda bardzo kusząco i rzeczywiście receptura jest prosta. pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mój stoi i czeka na weekend. Taki domowy jest zdecydowanie najlepszy :)

    OdpowiedzUsuń


Dziękuję wszystkim za komentarze :) Mam nadzieję, że moje przepisy przypadną Wam do gustu :)
Fotografujcie potrawy z moich przepisów i przesyłajcie na maila: boronappeetit@gmail.com