Bardzo wiosenna i lekka sałatka z tuńczyka i jajka, z sałatą rzymską i selerem naciowym. Bardzo smaczna i idealna na nadchodzącą wiosnę. Może stanowić obiad lub kolację. Proponuję podać do niej wówczas grzanki lub świeże pieczywo. Odżywiajmy się teraz lekko i zdrowo!
Inspiracja stąd
SKŁADNIKI na 2-3- osoby:
2 główki miniaturkowej sałaty rzymskiej
puszka tuńczyka w oleju lub w sosie własnym
puszka białej fasoli
1-2 łodygi selera naciowego
czerwona cebula posiekana w kostkę
2 jajka ugotowane na twardo
Sałatę posiekać na drobne części. Wyłożyć odciśniętą fasolę i tuńczyka. Dodać posiekaną cebulę i seler naciowy. Ułożyć cząstki jajek. Polać dressingiem.
DRESSING:
5 łyżek oliwy z oliwek
1-2 łyżki octu z białego wina
2 łyżeczki musztardy ziarnistej
1 łyżeczka miodu
2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
sok z 1 połowy limonki lub cytryny
sól, pieprz do smaku
Wszystkie składniki dressingu połączyć ze sobą w miseczce lub słoiku i jednolicie wymieszać.
Bon Appétit!
Raj na talerzu. ;)
OdpowiedzUsuńwspaniale się prezentuje, pyszności :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie i wiosennie :)
OdpowiedzUsuńIdealna sałatka na przywitanie wiosny :)
OdpowiedzUsuń