Penne all'arrabbiata to kolejny włoski tradycyjny makaron. Ostatnio mieliście okazję zapoznać się z takimi przepisami jak: Spaghetti col rancetto, Makaron z anchois, pomidorami i bułką tartą Spaghetti amatriciana oraz Makaron ze szpinakiem. Te dania należały do dość łagodnych w smaku. Dzisiejsza propozycja jest mocno pikantna, więc pewnie nie zasmakuje każdemu. Mimo to naprawdę polecam tę makaronową ucztę!
Przepis włoski
SKŁADNIKI:
250g makaronu penne (u mnie Le Pennette Rigate n.87)
2 ząbki czosnku
1 duża cebula
400g pomidorów pelati
1 papryczka chili z pestkami
1/2 łyżeczki cukru
sól, pieprz do smaku
4 łyżki oliwy z oliwek
starty ser pecorino lub grana padano (ok. 10dkg)
oraz:
listki bazylii lub natki pietruszki do dekoracji
Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i dodajemy posiekaną drobno cebulę oraz czosnek. Chwilę smażymy, uważając by czosnek się nie przypalił. Dodajemy posiekaną papryczkę chili, chwilę smażymy i dodajemy pomidory. Dusimy przez 15 minut. Przyprawiamy cukrem, solą i pieprzem do smaku.
W międzyczasie gotujemy makaron al dente w osolonej wodzie. Po ugotowaniu przekładamy go do sosu i delikatnie mieszamy. Całość posypujemy startym serem i dekorujemy suszonymi płatkami ostrej papryki. Ozdabiamy również listkami bazylii lub natki pietruszki.
Danie musi być konkretne i naprawdę pikantne!
Bon Appétit!
doskonałe!
OdpowiedzUsuń