Bez tych śledzi nie ma świąt! To tradycyjny, rodzinny przepis, który wyniosłam z domu. Zaczęło się od dziadka. To on był wielkim wielbicielem śledzi i robił je na różne sposoby. Ja chyba mam to w genach :) Bardzo lubię śledzie, eksperymentuję z nimi sama, przygotowując je na uroczystości rodzinne, ale nie tylko. Nie używam do ich przyrządzenia oleju, a dobrej jakości oliwę z oliwek. Dzięki temu śledzie smakują jeszcze lepiej i są zdrowsze.
Większość z Was wie, że to właśnie dzięki tym rybkom wygrałam w konkursie Monini i wybrałam się w nagrodę do Włoch. Jak widać śledzie przynoszą mi szczęście :)
Ale wracając do tego przepisu - robię je zawsze na tydzień przed świętami, zamykam w słoiku, trzymam w lodówce i czekam, aż smaki się przegryzą. W Wigilię tak przygotowane śledzie wyjmujemy na półmisek, układamy z cebulą i ogórkami, polewamy sosem ze słoika, a półmisek dokorujemy świeżą cytryną i natką pietruszki.
Większość z Was wie, że to właśnie dzięki tym rybkom wygrałam w konkursie Monini i wybrałam się w nagrodę do Włoch. Jak widać śledzie przynoszą mi szczęście :)
Ale wracając do tego przepisu - robię je zawsze na tydzień przed świętami, zamykam w słoiku, trzymam w lodówce i czekam, aż smaki się przegryzą. W Wigilię tak przygotowane śledzie wyjmujemy na półmisek, układamy z cebulą i ogórkami, polewamy sosem ze słoika, a półmisek dokorujemy świeżą cytryną i natką pietruszki.
Przepis rodzinny
SKŁADNIKI:
400 g solonych filetów matjas
2 duże cebule
pół słoika ogórków konserwowych
2 liście laurowe
2 ząbki czosnku (pokrojone)
5 ziaren pieprzu
ok. 250 ml oliwy z oliwek EV
3 łyżki octu winnego białego lub sherry
2 łyżki soku z cytryny
2 plasterki cytryny
parę gałązek koperku (posiekanego)
Filety zamoczyć w zimnej wodzie na ok. 30 minut. Najlepiej spróbować kawałek i sprawdzić czy śledzie są bardzo słone. Jeśli tak, wydłużyć czas moczenia. Umyć i osuszyć. Pokroić wedle uznania. Ja wolę w tym przypadku większe kawałki. Niekiedy układam w słoiku zwinięte w rulon całe płaty śledziowe (jak widać na zdjęciach).
W garnuszku wymieszać oliwę z octem i sokiem z cytryny, dodać posiekany koperek.
Posiekać drobno cebulę i ogórki. Na dno słoika wyłożyć pieprz, liście laurowe, plasterki cytryny i kilka plasterków czosnku (resztę zostawić i przekładać warstwowo).
W słoiku układać śledzie na przemian z cebulą, ogórkami, czosnkiem i zalewać oliwą wymieszaną z sherry i sokiem z cytryny.
Pozwoliłam sobie na świąteczną prezentację śledzi, zrezygnowałam z pokazania Wam ich w słoiku :) Mam nadzieję, że przypadnie Wam to do gustu.
Pozwoliłam sobie na świąteczną prezentację śledzi, zrezygnowałam z pokazania Wam ich w słoiku :) Mam nadzieję, że przypadnie Wam to do gustu.
Pozostałe przepisy na śledzie znajdziecie w dziale RYBY
Klasyka! A zdjecia sliczne.
OdpowiedzUsuńDziękuję Maggie :)
UsuńProsto i pysznie. Wyglądają cudnie.
OdpowiedzUsuńMniam! Uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńo tak sledzie to jest to ..
OdpowiedzUsuńnie przepadam za śledziami, ale Twoje prezentują się naprawdę smacznie!
OdpowiedzUsuńNie dość że ślicznie się prezentują, to pewnie jeszcze super smakują :D
OdpowiedzUsuńSą pyszne :)
UsuńIdealna propozycja dla mojego Połówka:)
OdpowiedzUsuń