Uwielbiam czekoladowe ciasteczka!!! Zwłaszcza te mięciutkie i rozpływające się w ustach :) Te są wyjątkowe, bo likier pomarańczowy nadaje im delikatny smak trufli. Do zrobienia w pół godziny.
CZEKOLADOWE CIASTECZKA TRUFLOWE
SKŁADNIKI na ok. 15 ciasteczek:
1 duże jajko
50 g mąki
25 g kakao
pół łyżeczki proszku do pieczenia
25 g miękkiego masła
2 łyżki likieru pomarańczowego
70 g drobnego cukru
cukier puder do obtoczenia
Wszystkie składniki zagnieść, najlepiej ręką. Ja najpierw zagniotłam masło i roztrzepane jajko. Resztę składników mieszałam łyżką. Ciasto musi być gęste i kleiste. Po wykonaniu masy należy ją wstawić do lodówki na minimum 30 minut.
Nagrzać piekarnik do 190 stopni z termoobiegiem. Na blasze rozłożyć papier. Z ciasta formować kulki średniej wielkości (niezbyt duże, bo ciasto pięknie rośnie) i obtaczać obficie w cukrze pudrze. Możemy moczyć ręce wodą, aby sprawniej formować kulki.
Jeśli mamy zapas czasu w trakcie rozgrzewania piekarnika, możemy gotowe kulki wstawić na chwilkę do lodówki, żeby ciasto nam się nie lepiło.
Układać na blasze w dużych odstępach. Piec 11 minut.
Bon Appétit!
Smakowicie wyglądają, proste w wykonaniu i pyszne.
OdpowiedzUsuńZgadza się! :) PYCHOTKA!
OdpowiedzUsuń