Sałatka śledziowa |
Sałatka śledziowa to chyba najbardziej typowa, polska przystawka świąteczna i sylwestrowa. Przygotowywana w podobny sposób jak klasyczna polska sałatka jarzynowa. Jednak tu podstawą są śledzie. Jeśli kupujecie matjasy z beczki nie musicie ich długo moczyć, ale na pewno warto spróbować kawałeczek. Potem śledzie należy osuszyć, pokroić i połączyć z pozostałymi składnikami. Ważne, żeby ziemniaki były ugotowane w mundurkach. Mają zupełnie inny smak. Sałatka ta nie należy może do wykwintych i wyjątkowych, jest jednak moją ulubioną i nie może jej zabraknąć podczas Świąt. Do sałatki możecie również dodać takie składniki jak: groszek konserwowy lub ugotowaną marchewkę. Całość ożywi zarówno smakowo jak i wizualnie posiekany koperek lub natka pietruszki.
Przepis rodzinny
SKŁADNIKI:
5 filetów matjas (wcześniej namoczonych w wodzie lub w mleku)
4 ziemniaki ugotowane w mundurkach
3 jajka ugotowane na twardo
3 duże ogórki kiszone lub konserwowe
1 duże soczyste jabłko
1 duża cebula lub 2 mniejsze (u mnie czerwona)
2 łyżki majonezu
1 łyżka musztardy
1 łyżka soku z cytryny (ewentualnie ocet z białego wina)
szczypta mielonego białego pieprzu
kilka gałązek koperku
groszek konserwowy (opcjonalnie)
kilka gałązek koperku
groszek konserwowy (opcjonalnie)
Wygląda bardzo apetycznie. Pięknie ją sfotografowałaś :)
OdpowiedzUsuń