środa, 25 listopada 2015

Kawa piernikowa

kawa piernikowa w domu
Kawa piernikowa

Kawa piernikowa, a dokładnie latte piernikowe z użyciem syropu domowej roboty. Pyszna, rozgrzewająca kawa w klimacie świątecznym. Bardzo prosta do przygotowania. Ta kawa poprawi Wam humor, więc czym prędzej ją przygotujcie. Podczas porządków świątecznych jak znalazł :-)
kawa piernikowa przepis

kawa piernikowa jak zrobic

Przepis autorski

SKŁADNIKI:

1 świeżo zaparzone espresso (lub podwójne, jeśli wolicie mocniejszą kawę)*
2 łyżki syropu piernikowego
ok. 2/3 szklanki spienionego mleka
cynamon do oprószenia (opcjonalnie)

*parzę kawę w ekspresie ciśnieniowym

Do przezroczystej szklanki wlewamy syrop piernikowy. Zaparzamy espresso według ulubionej metody. Spieniamy mleko. Powoli wlewamy spienione mleko, rzadsze spłynie, a pianka będzie się unosić na wierzchu. Następnie wlewamy espresso za pomocą odwrotnie ułożonej dużej łyżki przyłożonej do ścianki szklanki. Dzięki temu otrzymamy warstwy: piernikową, mleczną, kawową i piankę. Z wierzchu możemy posypać kawę cynamonem lub mieszanką przyprawy piernikowej. Pijemy natychmiast.

Bon Appétit!

kawa z syropem piernikowym

4 komentarze:

  1. Super pomysł z dodaniem syropu piernikowego;)

    OdpowiedzUsuń
  2. kawa jest rewelacyjna, przepis świetny ! Do takiej kawy mogą się również przydać akcesoria baristyczne, sami zobaczcie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo ciekawy blog jak nasz licznik znaków !

    OdpowiedzUsuń


Dziękuję wszystkim za komentarze :) Mam nadzieję, że moje przepisy przypadną Wam do gustu :)
Fotografujcie potrawy z moich przepisów i przesyłajcie na maila: boronappeetit@gmail.com