Kawa piernikowa |
Kawa piernikowa, a dokładnie latte piernikowe z użyciem syropu domowej roboty. Pyszna, rozgrzewająca kawa w klimacie świątecznym. Bardzo prosta do przygotowania. Ta kawa poprawi Wam humor, więc czym prędzej ją przygotujcie. Podczas porządków świątecznych jak znalazł :-)
Przepis autorski
SKŁADNIKI:
1 świeżo zaparzone espresso (lub podwójne, jeśli wolicie mocniejszą kawę)*
2 łyżki syropu piernikowego
ok. 2/3 szklanki spienionego mleka
cynamon do oprószenia (opcjonalnie)
*parzę kawę w ekspresie ciśnieniowym
Do przezroczystej szklanki wlewamy syrop piernikowy. Zaparzamy espresso według ulubionej metody. Spieniamy mleko. Powoli wlewamy spienione mleko, rzadsze spłynie, a pianka będzie się unosić na wierzchu. Następnie wlewamy espresso za pomocą odwrotnie ułożonej dużej łyżki przyłożonej do ścianki szklanki. Dzięki temu otrzymamy warstwy: piernikową, mleczną, kawową i piankę. Z wierzchu możemy posypać kawę cynamonem lub mieszanką przyprawy piernikowej. Pijemy natychmiast.
Bon Appétit!
Bon Appétit!
Super pomysł z dodaniem syropu piernikowego;)
OdpowiedzUsuńWygląda fantastycznie!
OdpowiedzUsuńkawa jest rewelacyjna, przepis świetny ! Do takiej kawy mogą się również przydać akcesoria baristyczne, sami zobaczcie.
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy blog jak nasz licznik znaków !
OdpowiedzUsuń