Syrop pierniczkowy do kawy |
Syrop piernikowy do kawy to kolejny po syropie dyniowym i syropie cynamonowym dodatek do kawy i gorącej czekolady. Przygotowałam go na bazie domowej przyprawy piernikowej, wody i brązowego cukru. Przygotujecie go w mig, a dzięki niemu poczujecie się bardzo świątecznie. Zapach przyprawy piernikowej unosi się bowiem w całym domu i przywodzi na myśl święta. Jestem więcej jak pewna, że jak tylko uraczycie gości kawą z tym niezwykłym, korzennym syropem zrobicie prawdziwą furorę, a każdy będzie prosił o przepis.
Przepis własny
SKŁADNIKI:
300ml wody
2 łyżki przyprawy piernikowej
150g cukru brązowego
Wodę wlewamy do rondelka, wsypujemy cukier oraz przyprawę piernikową. Gotujemy na małym ogniu, doprowadzając do wrzenia. Redukujemy konstystencję syropu, gotując go przez około 10-15 minut, co jakiś czas mieszając. Po wystudzeniu przelewamy do butelki. Trzymamy w lodówce lub w szafce.
Bon Appétit!
Jestem ciekawa smaku :):)
OdpowiedzUsuńRównież zastanawia mnie smak takiej nalewki :) Kurcze, żałuję że nie znalazłam tego przepisu wcześniej ponieważ idealnie sprawdziłby się on w świąteczne, rodzinne dni :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :*
Zapraszam do mnie: kliknij tutaj