poniedziałek, 16 listopada 2015

Sernikobrownie z frużeliną

sernik na spodzie brownie
Sernikobrownie z frużeliną

Sernikobrownie z frużeliną porzeczkową chodziło za mną od jakiegoś czasu. Bardzo chciałam przetestować inny przepis niż mój, który jest na blogu. I jestem pod ogromnym wrażeniem tego sernika. Według mnie pięknie zaprezentuje się na świątecznym stole. W oryginale podany był z marmoladą śliwkową z pomarańczą. Ja postawiłam na frużelinę, ponieważ mam jej spory zapas. Brownie z gorzkiej czekolady w połączeniu z delikatną masą serową i porzeczkami to strzał w dziesiątkę. Sernik pieczony jest w kąpieli wodnej, dzięki czemu masa jest naprawdę bardzo subtelna, a wierzch sernika idealnie prosty, co daje pole do popisu w kwestii dekoracji.
Słusznie zauważyliście ostatnio, że na blogu jest za mało serników pieczonych (więcej jest tych na zimno). Postanowiłam to naprawić. Obiecuję więc, że w najbliższym czasie pojawią się nowe receptury na jakby nie było moje ulubione ciasto.
Sernik z frużeliną porzeczkową

Sernikobrownie przepis

Przepis stąd

SKŁADNIKI NA BROWNIE:
120g masła
200g gorzkiej czekolady
2 jajka
65g mąki pszennej
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
100g cukru (w oryginale 140g)
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

WSZYSTKIE SKŁADNIKI POWINNY BYĆ W TEMP.POKOJOWEJ

TORTOWNICA 23cm, spód wyłożony papierem do pieczenia


W garnuszku roztapiamy masło. Dodajemy posiekaną czekoladę, po krótkiej chwili mieszamy, aż powstanie jednolita masa czekoladowa.
Jajka rozkłócamy, dodajemy cukier oraz ekstrakt. Krótko mieszamy i wlewamy masę czekoladową. Przesiewamy mąkę z proszkiem i krótko mieszamy. Wlewamy do tortownicy i pieczemy 20-22 minuty w temperaturze 160 stopni. 

MASA SEROWA:
500g półtłustego twarogu mielonego (użyłam z lokalnej mleczarni)
250 ml śmietany kremówki 36%
3 duże jajka
3/4 szklanki cukru
3 łyżki skrobi ziemniaczanej (ja dałam budyń waniliowy, rodzinny Gellwe na 3/4l mleka)
skórka otarta z 1 pomarańczy
1 łyżka soku z pomarańczy (ja dodałam ekstrakt pomarańczowy)

Wszystkie składniki na masę umieszczamy w jednym naczyniu lub w misie miksera i miksujemy krótko tylko do ich połączenia.
Wykładamy na podpieczony spód czekoladowy (może być jeszcze ciepły), wygładzamy. Folią aluminiową owijamy szczelnie tortownicę. Wkładamy ją do większego naczynia żaroodpornego i powoli wlewamy wrzątek do połowy wysokości formy. Pieczemy w temperaturze 150 stopni przez około 55 minut lub dłużej do idealnego wypieczenia.
Po upieczeniu studzimy sernikobrownie i chłodzimy kilka godzin w lodówce (najlepiej całą noc). Na wierzchu rozprowadzamy frużelinę i posypujemy płatkami migdałów.

FRUŻELINA PORZECZKOWA:
1 słoiczek frużeliny z czerwonej porzeczki lub z czarnej porzeczki
garść płatków migdałowych

Bon Appétit!

Sernik z frużeliną przepis

Sernik z frużeliną porzeczkową

Sernik na święta

3 komentarze:

  1. Wygląda cudownie! Kocham takie serniki :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Jesteś królową serników :) Już nie mogę się doczekać, kiedy będziesz serwować takie pyszności w swojej kawiarni!

    OdpowiedzUsuń


Dziękuję wszystkim za komentarze :) Mam nadzieję, że moje przepisy przypadną Wam do gustu :)
Fotografujcie potrawy z moich przepisów i przesyłajcie na maila: boronappeetit@gmail.com