Chlebek jabłkowy |
Chlebek jabłkowy z suszonymi figami na bazie dwóch rodzajów mąk: pszennej i pełnoziarnistej wysokiego typu 1850. Z niewielką ilością cukru, za to dosłodzony suszonymi figami. Wilgotny, mało słodki, dlatego można podawać go z miodem lub dżemami. Nazwałam go chlebkiem, mimo że to bardziej ciasto. Śmiało jednak można je serwować na śniadanie lub na deser. Naprawdę polecam, tym bardziej, że robi się je bardzo szybko i nie wymaga nawet włączenia miksera! Wystarczą dwie miski i łyżka. A reszta idzie jak z płatka.
Przepis autorski
SKŁADNIKI:
2 jajka
1/2 szklanki mleka
1/3 szklanki oleju ryżowego
3 łyżki jogurtu naturalnego (gęstego)
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mąki pełnoziarnistej (typ 1850)
1 łyżeczka sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki cukru
1 łyżka kakao
1/2 łyżeczki cynamonu
oraz:
10 suszonych fig
2 jabłka pokrojone w kosteczkę
otręby owsiane do posypania ciasta
KEKSÓWKA 25 cm wyłożona papierem do pieczenia
Przygotowujemy 2 naczynia. W jednym mieszamy składniki suche: mąkę, cukier, proszek, sodę, kakao i cynamon. W drugim: rozbijamy jajka, wlewamy mleko, olej i jogurt. Krótko mieszamy. Do składników mokrych wsypujemy suche i mieszamy. Wrzucamy pokrojone w kostkę jabłka oraz przekrojone figi. Zostawiamy odrobinę na wierzch ciasta.
Wykładamy je do formy (będzie gęste) i posypujemy figami oraz otrębami. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 55 minut.
Po upieczeniu trzymamy w piekarniku jeszcze przez około 10 minut i dopiero uchylamy piekarnik.
Bon Appétit!
Super chlebek do niego tylko domowy dzem i pyszne sniadanie gotowe :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie proste ciasta.
OdpowiedzUsuńUwielbiam też dodatek fig w cieście, więc to ciasto jest zdecydowanie dla mnie.
Czy olej ryżowy można zastąpić zwykłym rzepakowym?
Wydaje mi się, że tak ale wolę zapytać bo zupełnie nie znam oleju ryżowego.
Cześć :-)
UsuńOczywiście olej ryżowy można zastąpić rzepakowym. Generalnie nie przepadam za wypiekami z użyciem oleju. Zdecydowanie wolę masełko. Jednak w przypadku takiego ciasta lub kilku dyniowych wybieram olej ryżowy. Naprawdę go polecam!
Pozdrowienia,
Agata
Bardzo dziękuję za odpowiedź.
OdpowiedzUsuńJeszcze raz przeczytałam przepis, dopatrzyłam się jeszcze cynamonu, dokupię figi bo resztę składników mam i robię to ciasto czym prędzej ,czuję, że na stałe zagości w naszym domu.
Cieszę się, że podzieliłaś się właśnie tym przepisem.
Pozdrawiam
Marta
Dziękuję i czekam na efekty :)
UsuńDziękuję i czekam na efekty :)
UsuńZrobiłam, jest dokładnie takie jak się spodziewałam-bardzo dobre i trochę nietypowe.
UsuńMało słodkie, dodałam 1 łyżkę cukru więcej, ale jeśli ktoś chce uzyskać słodkie ciasto musi dodać ze 3/4 szklanki .Idealne z masłem i dobrymi powidłami-takimi słodko-kwaskowatymi. Jesienne smaki, bo to jest wg mnie cisto jesienne.
Banalnie łatwe i szybkie w wykonaniu.
Witaj Marto,
Usuńdziękuje za podzielenie się opinią o chlebku. Cieszę się, że smakował. Ja dzisiaj również go piekę na zamówienie koleżanki. Najprawdopodobniej zrobię dwie blachy, żeby jedną zostawić w domu do niedzielnego śniadania 😁
Idealny na podwieczorek! :)
OdpowiedzUsuń