Chlebek pełnoziarnisty z brzoskwiniami |
Chlebek pełnoziarnisty z brzoskwiniami i suszoną żurawiną to bardzo proste ciasto na bazie pełnoziarnistej mąki typ 1850. Gotowe w kilka chwil, ponieważ miesza się je łyżką. Najpierw opracowałam przepis na muffinki i kiedy wyszły naprawdę pyszne i okazałe postanowiłam upiec ciasto. Nie zawiodłam się. Chlebek wyrósł i był naprawdę smaczny, o czym świadczy fakt, że zniknął w oka mgnieniu. A zdjęcia robiłam, kiedy był jeszcze naprawdę gorący i w dodatku w ogromnym pośpiechu.
Przepis autorski
SKŁADNIKI:
2 jajka
1/4 szklanki mleka lub o dwie łyżki więcej, jeśli masa będzie za gęsta
3 łyżki jogurtu naturalnego
1/3 szklanki oleju ryżowego
2 szklanki mąki pełnoziarnistej (u mnie typ 1850)
3 łyżki cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
oraz:
2 duże brzoskwinie
1/2 szklanki suszonej żurawiny
KEKSÓWKA 25 cm wyłożona papierem do pieczenia
Przygotowujemy 2 naczynia. W jednym mieszamy składniki suche: mąkę, cukier, proszek, sodę i cynamon. W drugim: rozbijamy jajka, wlewamy mleko, ekstrakt, olej i jogurt. Krótko mieszamy. Do składników mokrych wsypujemy suche i mieszamy. Wrzucamy posiekaną żurawinę oraz pokrojone w kostkę brzoskwinie. Zostawiamy odrobinę na wierzch ciasta.
Wykładamy je do formy (będzie gęste) i posypujemy owocami. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 55 minut.
Po upieczeniu trzymamy w piekarniku jeszcze przez około 10 minut i dopiero uchylamy piekarnik.
Bon Appétit!
Do tego kubek koktajlu i pucha sniadanie gotowe!
OdpowiedzUsuńDokładnie! :-)
UsuńDokładnie! :-)
Usuńpiękny!
OdpowiedzUsuń