Kruche ciasto ze śliwkami, budyniem i bezą |
Kruche ciasto ze śliwkami, budyniem i bezą na kakaowym spodzie idealne na zbliżające się jesienne dni. Kruchy maślany spód w połączeniu z budyniem waniliowym i śliwkami to już całkiem dobre połączenie, a jeśli dodamy jeszcze bezę powstaje naprawdę wypasione ciasto. Wiecie, że mam do takich słabość, może dlatego na blogu kruchych ciast jest aż nadto!
Bądźcie na bieżąco, dzięki Facebookowi, ponieważ zamieszczam tam zdjęcia z mojej kuchni.
Przepis własny:
SKŁADNIKI NA SPÓD:
250g mąki pszennej
55g mąki ziemniaczanej
2 czubate łyżki kakao dobrej jakości
50g cukru
4 żółtka
2 łyżki śmietany 18%
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
200g zimnego masła
FORMA PROSTOKĄTNA 36x25cm, spód wyłożony papierem do pieczenia
Łączymy obie mąki, cukier, proszek i kakao. Dodajemy pokrojone w kostkę masło i rozcieramy jak na kruszonkę. Wlewamy śmietanę oraz żółtka i sprawnie zagniatamy jednolite ciasto. Formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i chłodzimy w lodówce ok. 3 godzin lub w zamrażalniku 1,5 godziny.
Ścieramy na grubych oczkach tarki i lekko ugniatamy by powstał idealny spód ciasta. Podpiekamy go przez 20 minut w temperaturze 180 stopni. Wykładamy budyń oraz obtoczone w kaszy mannie pokrojone śliwki. Posypujemy cynamonem. Wykładamy bezę.
Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 20 minut w temperaturze 175 stopni. Następnie zmniejszamy temperaturę do 60 stopni i suszymy bezę przez 10-15 minut (można włączyć wówczas termoobieg).
KREM BUDYNIOWY:
1 budyń waniliowy na 3/4 litra mleka bez cukru (Gellwe)
2,5 szklanki mleka
2,5 łyżki cukru
1 łyżka mąki kukurydzianej
Wlewamy mleko do rondelka i gotujemy na małym ogniu. W garnuszku mieszamy budyń, cukier i mąkę kukurydzianą. Wlewamy ok. 3/4 szklanki lekko podgrzanego mleka i mieszamy. Kiedy pozostałe mleko dobrze się zagotuje wlewamy rozrobiony budyń. Gotujemy, aż zgęstnieje. Przykrywamy folią spożywczą do dna budyniu i studzimy całkowicie.
BEZA:
4 białka
200g cukru
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
szczypta soli
oraz:
800g śliwek
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżki kaszy manny do posypania śliwek
Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem soli. Stopniowo dodajemy cukier. Najlepiej po 1 łyżce. Pod koniec ubijania wsypujemy mąkę ziemniaczaną i chwilę miksujemy.
Bon Appétit!
Bardzo ładnie się prezentuje, w szczególności na tej paterze!
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczne ciasto :)
OdpowiedzUsuń