piątek, 18 września 2015

Placuszki gryczane z figami

przepis na placki gryczane
Placuszki gryczane z figami


Placuszki gryczane (bezglutenowe) przyprawione cynamonem i podane z figami oraz borówkami. W bardzo jesiennym stylu, skropione miodem spadziowym i posypane orzechami włoskimi. Dodatkowo do środka wsypałam odrobinę mielonego siemienia lnianego. Musicie koniecznie spróbować tych zdrowych i jakże pysznych placuszków. Podajcie je w dowolnymi owocami. Mogą to być również dżemy, frużeliny czy nutella :-) Niebawem pokażę Wam również placuszki dyniowe według tego przepisu. Już nie mogę się doczekać!



placuszki gryczane przepis

Przepis własny

SKŁADNIKI na około 10 placuszków:
2 dojrzałe banany (ja dałam 3 mniejsze)
ok. 3/4 szklanki mąki gryczanej (ewentualnie 1 łyżka więcej)*
2 czubate łyżki jogurtu naturalnego
1/4 szklanki mleka
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej lub bezglutenowego proszku do pieczenia
pół łyżeczki cynamonu**
1 łyżeczka mielonego siemienia lnianego
1 łyżka oleju ryżowego, rzepakowego lub innego

*masa musi być gęsta i kleista
**zimą dodajcie przyprawy piernikowej

oraz:
figi, borówki amerykańskie
miód
orzechy włoskie, migdały

Do szklanki wsypujemy mąkę, sodę, siemię lniane i cynamon. W miseczce rozgniatamy na papkę banany i dodajemy jogurt wymieszany z mlekiem i olejem. Mieszamy. Wsypujemy suche składniki ze szklanki i mieszamy łyżką, aż wszystkie składniki połączą się. Smażymy po kilka minut z każdej strony, najlepiej bez tłuszczu. Do tego celu musicie wybrać najlepszą patelnię z nieprzywierającym dnem. Wyjmujemy na talerz i dekorujemy w dowolny sposób.


Bon Appétit!

przepisy z figami


placuszki z mąki gryczanej

2 komentarze:


Dziękuję wszystkim za komentarze :) Mam nadzieję, że moje przepisy przypadną Wam do gustu :)
Fotografujcie potrawy z moich przepisów i przesyłajcie na maila: boronappeetit@gmail.com