Cukier miętowy |
Cukier miętowy to świetny dodatek do popularnych drinków jak mojito, czy mojito arbuzowe. Ale nie tylko!Warto przygotować taki cukier do ozdoby wszelakich babeczek, ciasteczek, deserów lub ciast. Przyda się również do obtoczenia szklanek, kiedy serwujemy w nich drinki. A jak go zrobić? Przeczytajcie poniżej.
Przepis własny
SKŁADNIKI:
3/4 szklanki cukru (gruba rafinada)
duża garść listków mięty (u mnie 3 rodzaje)
kropla barwnika zielonego (opcjonalnie)*
słoiczek do przechowywania cukru
*użyłam barwnika w żelu, który kupilam w Londynie. Stosowanie barwnika nie jest konieczne, ale sama mięta nie zapewni ładnego odcienia zieleni. Będzie raczej blady i mało zielony.
Osuszone listki mięty rozcieramy w moździerzu i stopniowo dodajemy cukier. Mocno rozcieramy, aż cukier zabarwi się. Dodajemy barwnik na końcówce noża (dosłownie kropla). Cukier przekładamy do większego kubka i mieszamy.
Przesypujemy cukier na blachę wyłożoną papierem i suszymy najlepiej przez całą dobę. Co jakiś czas mieszamy. Przekładamy do słoiczka i przechowujemy w szafce.
Przesypujemy cukier na blachę wyłożoną papierem i suszymy najlepiej przez całą dobę. Co jakiś czas mieszamy. Przekładamy do słoiczka i przechowujemy w szafce.
Bon Appétit!
Świetny pomysł na cukier dekoracyjny własnej roboty. Taki własnie jest dostępny w sklepach, ale mała jego ilość kosztuje krocie. A po co wydawać, jak można mieć własne? I w dodatku wiemy co znajduje się w środku. Cukier ten na pewno uświetni każdy domowy wypiek, czy też kolorowy koktajl. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńNie lubię mięty... :)
OdpowiedzUsuńA dlaczego sądzisz, ze to kogoś interesuje? Nie lubisz, to twoja sprawa... ale po co wchodziłaś na tę stronę i komentowałaś?
Usuńświetny pomysł i piękne zdjęcia :)
OdpowiedzUsuń